Skip to main content

FOOD

Μέλι για τον πονόλαιμο: Είναι αποτελεσματική θεραπεία;

Ένα κλασικό γιατροσόφι στο «μικροσκόπιο»…



Το μέλι μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του πονόλαιμου. Έχει πολλαπλές θεραπευτικές ιδιότητες, καθώς είναι αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες.

Η σύντομη απάντηση είναι ναι, το μέλι μπορεί να ανακουφίσει τον πονόλαιμο σας. Απλώς ανακατέψτε δύο κουταλιές της σούπας μέλι με ένα ζεστό ποτήρι νερό ή τσάι και πιείτε όσο χρειάζεται.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστά επίσης να χρησιμοποιείτε μέλι εάν ο πονόλαιμος σας συνοδεύεται από βήχα.

Ωστόσο, το μέλι δεν πρέπει να χορηγείται σε βρέφη κάτω του 1 έτους. Το μέλι μπορεί να μεταφέρει βακτήρια, όπως το Clostridium botulinum, που μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα μωρά.

Το μέλι ως φάρμακο

Το μέλι φημίζεται από τα αρχαία χρόνια για τις υγιεινές και θεραπευτικές του ικανότητες. Έχει βρεθεί στο επίκεντρο πολλών ιατρικών ερευνών, συμπεριλαμβανομένης μιας ανασκόπησης του 2018 στο επιστημονικό περιοδικό Molecules που αναγνωρίζει στο μέλι:

αντιοξειδωτικές ιδιότητες

αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

αντιμικροβιακή ικανότητα

αντικαρκινική δράση

αντιιικές ιδιότητες

αντιμυκητιακές ιδιότητες

αντιδιαβητικές ιδιότητες

Το μέλι χρησιμοποιείται επίσης για την περιποίηση των πληγών. Σύμφωνα με ένα άρθρο του 2013 στο περιοδικό Trusted Source, σε σύγκριση με τις συμβατικές θεραπείες, έχει σχεδόν ίσα ή ελαφρώς ανώτερα αποτελέσματα για επιφανειακά εγκαύματα μερικού πάχους και οξείες πληγές.

Λάβετε υπόψη ότι το μέλι μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση, σύμφωνα με μια αναφορά περίπτωσης του 2017. Αλλά μια αλλεργική αντίδραση στο μέλι είναι πολύ σπάνια.

Ακατέργαστο μέλι εναντίον παστεριωμένου

Διαβάζοντας τις ετικέτες, θα διαπιστώσετε ότι το μεγαλύτερο μέρος του μελιού που διατίθεται στο σούπερ μάρκετ έχει παστεριωθεί. Η υψηλή θερμότητα της παστερίωσης μπορεί να:

βελτιώσει το χρώμα και την υφή

εξουδετερώσει την ανεπιθύμητη μαγιά

αφαιρέσει την κρυστάλλωση

παρατείνει τη διάρκεια ζωής

Η διαδικασία παστερίωσης μπορεί επίσης να καταστρέψει πολλά από τα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά. Το ωμό μέλι συνήθως στραγγίζεται μόνο πριν από τη συσκευασία, διατηρώντας τα περισσότερα από τα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά.

Άλλες θεραπείες για τον πονόλαιμο

Μια ποικιλία από άλλες θεραπείες στο σπίτι μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακουφίσετε τον πονόλαιμό σας, όπως:

Θαλασσινό νερό. Μια γαργάρα με αλμυρό νερό είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να σκοτώσετε τα βακτήρια, να ανακουφίσετε τον πόνο και να χαλαρώσετε τη βλέννα. Σκεφτείτε να κάνετε γαργάρες ένα μείγμα από 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 250 ml ζεστό νερό.

Μαγειρική σόδα. Οι γαργάρες με θαλασσινό νερό είναι πιο συχνές, αλλά οι γαργάρες μαγειρικής σόδας αναμεμειγμένες με αλατόνερο μπορούν να βοηθήσουν στην εξόντωση των βακτηρίων και στην πρόληψη της ανάπτυξης μαγιάς και μυκήτων. Συνιστάται να κάνετε γαργάρες με συνδυασμό 1 φλιτζάνι ζεστό νερό, 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα και 1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.

Χυμό λεμονιού. Τα λεμόνια μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση από τον πόνο και να διαλύσουν τη βλέννα, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Σκεφτείτε να πιείτε 250 ml ζεστό νερό με ένα κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού αναμεμειγμένο.

Πιπέρι καγιέν ή καυτερή σάλτσα. Το πιπέρι καγιέν είναι πλούσιο σε καψαϊκίνη, η οποία έχει ιδιότητες ανακούφισης από τον πόνο. Σκεφτείτε να κάνετε γαργάρες με 8 ουγγιές ζεστό νερό αναμεμειγμένο με μέλι και λίγο πασπαλίζουμε με καγιέν ή μερικές σταγόνες καυτερής σάλτσας.

Μια ποικιλία αφεψημάτων μπορεί επίσης να ανακουφίσει τον πονόλαιμο σας ανακουφίζοντας τον πόνο, μειώνοντας τη φλεγμονή ή καταπολεμώντας τα βακτήρια:

μέντας

βατόμουρου

χαμομήλι

πράσινο τσάι

από γαρύφαλλο

Το μέλι μπορεί επίσης να αναμιχθεί στο ζεστό τσάι για να προσθέσει επιπλέον καταπραϋντικό αποτέλεσμα.

Πότε να δείτε το γιατρό σας

Εάν οι οικιακές θεραπείες όπως το μέλι δεν φαίνεται να βοηθούν, επισκεφτείτε το γιατρό σας για διάγνωση. Μπορεί να αντιμετωπίζετε μια σοβαρή ασθένεια εάν ο πονόλαιμος σας συνοδεύεται από:

δυσκολία στην κατάποση

σύγκρυα

πυρετό

αδυναμία κατανάλωσης υγρών

Διαβάστε επίσης

FOOD

Νέα μελέτη του εγκεφάλου συνδέει τη μοναξιά με τη λαχτάρα για ζάχαρη

Οι άνθρωποι που θεωρούν τους εαυτούς τους κοινωνικά απομονωμένους μπορεί επίσης να έχουν πιο έντονη λαχτάρα για ζαχαρούχα τρόφιμα

FOOD

Οι 10 τροφές πιο πλούσιες σε βιταμίνη Κ, που προτείνονται από διαιτολόγους

Αυτά τα φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη Κ και σας προσφέρουν σημαντικά οφέλη

FOOD

To top 15 των λαχανικών με χαμηλούς υδατάνθρακες που αγαπούν οι διατροφολόγοι

Μπορεί να είναι τα λαχανικά με τους χαμηλότερους υδατάνθρακες, αλλά είναι γεμάτα με θρεπτική πυκνότητα και υπέροχη γεύση

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Αστρολογικές προβλέψεις για τον Μάιο

Ανανεώστε τη συναισθηματική σας σχέση και δώστε της καινούρια ερεθίσματα

ΜΟΥΣΙΚΗ

Έναν ακυκλοφόρητο μέχρι σήμερα δίσκο του Johnny Cash θα δούμε σύντομα στα δισκοπωλεία – Ακούστε το κομμάτι “Well Alright”

Τα ακυκλοφόρητα μέχρι πρότινος demos του Cash παίρνουν νέα ζωή για τις ανάγκες του δίσκου με τη βοήθεια των Marty Stuart, Dave Roe, Pete Abbott και Dan Auerbach των Black Keys

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

«Ζωή εν Τάφω», ακούμε το τραγούδι που ερμηνεύει ο Κώστας Μακεδόνας

Σε στίχους του Τέρπανδρου και μουσική του συνθέτη Κωνσταντίνου Βελλιάδη