Skip to main content

FOOD

Ποια πολύτιμα οφέλη προσφέρει στον οργανισμό σου το ρόφημα με δεντρολίβανο

6 σημαντικά οφέλη υγείας του τσαγιού δεντρολίβανουΤο δεντρολίβανο περιέχει αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις. Μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του σακχάρου στο αίμα και της υποστήριξης της υγείας του εγκεφάλου, μεταξύ άλλων.

Pixel

Το δεντρολίβανο έχει μακρά ιστορία μαγειρικής και αρωματικών χρήσεων, εκτός από εφαρμογές στην παραδοσιακή φυτική και αγιουρβεδική ιατρική.

Ο θάμνος του δεντρολίβανου (Rosmarinus officinalis) είναι εγγενής στη Νότια Αμερική και την περιοχή της Μεσογείου. Είναι μέρος της οικογένειας των φυτών Lamiaceae, μαζί με μέντα, ρίγανη, βάλσαμο λεμονιού και βασιλικό.

Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν το τσάι δεντρολίβανου για τη γεύση, το άρωμα και τα οφέλη για την υγεία.

Ακολουθούν 6 πιθανά οφέλη για την υγεία και χρήσεις του τσαγιού δεντρολίβανου, καθώς και πιθανές αλληλεπιδράσεις με φάρμακα και μια συνταγή για την παρασκευή του.

Υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που βοηθούν στην προστασία του σώματός σας από οξειδωτική βλάβη και φλεγμονή, που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2.

Μπορούν να βρεθούν σε μια ποικιλία φυτικών τροφών, όπως φρούτα, λαχανικά και βότανα όπως το δεντρολίβανο. Το τσάι δεντρολίβανου περιέχει επίσης ενώσεις που μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Η αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης δράση του δεντρολίβανου αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις πολυφαινολικές ενώσεις του όπως το ροσμαρινικό οξύ και το καρνοσικό οξύ.

Λόγω της αντιοξειδωτικής του ικανότητας, το ροσμαρινικό οξύ χρησιμοποιείται συχνά ως φυσικό συντηρητικό για την αύξηση της διάρκειας ζωής των ευπαθών τροφίμων.

Οι ενώσεις του τσαγιού δεντρολίβανου μπορεί επίσης να έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Τα φύλλα του δεντρολίβανου χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική για τα αντιβακτηριακά και επουλωτικά τους αποτελέσματα.

Μελέτες έχουν επίσης διερευνήσει τις επιδράσεις του ροσμαρινικού και καρνοσικού οξέος στον καρκίνο. Διαπίστωσαν ότι τα δύο οξέα μπορεί να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες και ακόμη και να επιβραδύνουν την ανάπτυξη της λευχαιμίας, των καρκινικών κυττάρων του μαστού και του προστάτη.

Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σακχάρου στο αίμα σας

Όταν αφεθεί χωρίς θεραπεία, το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να βλάψει τα μάτια, την καρδιά, τα νεφρά και το νευρικό σας σύστημα. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό τα άτομα που έχουν διαβήτη να διαχειρίζονται σωστά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ενώσεις του τσαγιού δεντρολίβανου μπορεί να μειώσουν το σάκχαρο στο αίμα, υποδηλώνοντας ότι το δεντρολίβανο θα μπορούσε να έχει πιθανές εφαρμογές για τη διαχείριση του υψηλού σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη.

Αν και λείπουν μελέτες για το τσάι δεντρολίβανου ειδικά, οι μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και σε ζώα για το ίδιο το δεντρολίβανο δείχνουν ότι το καρνοσικό οξύ και το ροσμαρινικό οξύ έχουν ινσουλινοειδείς επιδράσεις στο σάκχαρο του αίματος.

Μερικές μελέτες δείχνουν ότι αυτές οι ενώσεις μπορούν να αυξήσουν την απορρόφηση της γλυκόζης στα μυϊκά κύτταρα, μειώνοντας το σάκχαρο στο αίμα.

Μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και τη μνήμη σας

Το να βιώνετε στρες και άγχος από καιρό σε καιρό είναι συχνό φαινόμενο. Αν και λείπουν ειδικές μελέτες για το τσάι δεντρολίβανου, τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση και η εισπνοή ενώσεων του τσαγιού δεντρολίβανου μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσής σας και στη βελτίωση της μνήμης σας.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη 500 mg από του στόματος δεντρολίβανου δύο φορές την ημέρα για 1 μήνα μείωσε σημαντικά τα επίπεδα άγχους και βελτίωσε τη μνήμη και την ποιότητα του ύπνου μεταξύ των φοιτητών, σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο.

Μια άλλη μελέτη διάρκειας 2 μηνών σε 66 βιομηχανικούς υπαλλήλους σημείωσε ότι όσοι έπιναν 2 κουταλάκια του γλυκού (4 γραμμάρια) δεντρολίβανο σε 2/3 φλιτζάνι (150 ml) νερό καθημερινά ανέφεραν ότι ένιωθαν σημαντικά λιγότερο καμένοι στη δουλειά τους, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν τίποτα.

Στην πραγματικότητα, η απλή μυρωδιά δεντρολίβανου φαίνεται να είναι ευεργετική. Μια μελέτη σε 20 υγιείς νεαρούς ενήλικες παρατήρησε ότι η εισπνοή αρώματος δεντρολίβανου για 4-10 λεπτά πριν από ένα ψυχικό τεστ βελτίωσε τη συγκέντρωση, την απόδοση και τη διάθεση.

Το τσάι δεντρολίβανου μπορεί να προσφέρει αυτά τα οφέλη, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του εγκεφάλου

Ορισμένες μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και σε ζώα έχουν βρει ότι οι ενώσεις του τσαγιού δεντρολίβανου μπορεί να προστατεύουν την υγεία του εγκεφάλου σας αποτρέποντας τον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων.

Έρευνα σε ζώα δείχνει ότι το δεντρολίβανο μπορεί ακόμη και να υποστηρίξει την ανάρρωση από καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε εγκεφαλική βλάβη, όπως ένα εγκεφαλικό.

Άλλες μελέτες υποδεικνύουν ότι το δεντρολίβανο μπορεί να αποτρέψει τις αρνητικές επιπτώσεις της γήρανσης του εγκεφάλου, υποδηλώνοντας ακόμη και μια προστατευτική δράση έναντι νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ.

Μπορεί να προστατεύσει την όραση και την υγεία των ματιών

Ενώ οι μελέτες για το τσάι δεντρολίβανου και την υγεία των ματιών λείπουν, τα στοιχεία δείχνουν ότι ορισμένες ενώσεις στο τσάι μπορεί να ωφελήσουν τα μάτια σας.

Μελέτες σε ζώα έχουν βρει ότι η προσθήκη εκχυλίσματος δεντρολίβανου σε άλλες από του στόματος θεραπείες μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη των οφθαλμικών ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία.

Μια μελέτη εξέτασε την προσθήκη εκχυλίσματος δεντρολίβανου σε κοινές θεραπείες όπως το οξείδιο του ψευδαργύρου και άλλους συνδυασμούς αντιοξειδωτικών ARED, διαπιστώνοντας ότι βοήθησε στην επιβράδυνση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (AMD), μια κοινή πάθηση που επηρεάζει την όραση.

Άλλες μελέτες σε ζώα και πειραματικές μελέτες δείχνουν ότι το ροσμαρινικό οξύ στο δεντρολίβανο καθυστερεί την εμφάνιση καταρράκτη –τη σταδιακή αδιαφάνεια του ματιού που οδηγεί σε τύφλωση– και μειώνει τη σοβαρότητα του καταρράκτη.

Λάβετε υπόψη ότι οι περισσότερες μελέτες για το δεντρολίβανο και την υγεία των ματιών έχουν χρησιμοποιήσει συμπυκνωμένα εκχυλίσματα, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον προσδιορισμό της επίδρασης που μπορεί να έχει το τσάι δεντρολίβανου, καθώς και πόση ποσότητα θα πρέπει να πίνετε για να αποκομίσετε αυτά τα οφέλη.

Άλλα πιθανά οφέλη και χρήσεις

Το δεντρολίβανο έχει μελετηθεί για πολλές άλλες χρήσεις. Άλλα πιθανά οφέλη των ενώσεων στο τσάι δεντρολίβανου περιλαμβάνουν:

Μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς. Μια μελέτη σε ζώα διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα δεντρολίβανου μείωσε τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας μετά από καρδιακή προσβολή.

Μπορεί να προάγει την πέψη. Το εκχύλισμα δεντρολίβανου χρησιμοποιείται μερικές φορές για τη θεραπεία της δυσπεψίας, αλλά η έρευνα σχετικά με αυτή τη χρήση λείπει. Ακόμα, το δεντρολίβανο πιστεύεται ότι υποστηρίζει την πέψη προάγοντας την υγιή ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου και μειώνοντας τη φλεγμονή.

Μπορεί να ενισχύσει την απώλεια βάρους. Μια μελέτη σε ζώα σημείωσε ότι το δεντρολίβανο εμπόδισε την αύξηση βάρους μεταξύ των αρουραίων, ακόμη και εκείνων που τρέφονταν με δίαιτα πλούσια σε λιπαρά.

Μπορεί να προάγει την ανάπτυξη των μαλλιών. Μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι η χρήση σπιτικού τσαγιού δεντρολίβανου ως ξέβγαλμα μαλλιών προάγει την ανάπτυξη των μαλλιών, αλλά η έρευνα λείπει. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι το λάδι ή το εκχύλισμα δεντρολίβανου μπορεί να μειώσει την τριχόπτωση, αλλά πρέπει να εφαρμόζεται στο τριχωτό της κεφαλής.

Αν και αυτά τα οφέλη φαίνονται πολλά υποσχόμενα, χρειάζεται περισσότερη έρευνα, ιδιαίτερα για να καθοριστεί ποια οφέλη μπορεί να προσφέρει η κατανάλωση τσαγιού δεντρολίβανου.

Επιπλέον, μια μελέτη σε 20 υγιείς ενήλικες διαπίστωσε ότι η εισπνοή ελαίου δεντρολίβανου διεγείρει την εγκεφαλική δραστηριότητα και βελτίωσε τη διάθεση. Το επίπεδο δραστηριότητας, η αρτηριακή πίεση, ο καρδιακός ρυθμός και ο ρυθμός αναπνοής των συμμετεχόντων αυξήθηκαν μετά την εισπνοή του λαδιού.

Το εκχύλισμα δεντρολίβανου μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση προάγοντας μια υγιή ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου και μειώνοντας τη φλεγμονή στον ιππόκαμπο, το τμήμα του εγκεφάλου σας που σχετίζεται με τα συναισθήματα, τη μάθηση και τις αναμνήσεις.

6 σημαντικά οφέλη υγείας του τσαγιού δεντρολίβανου - Γλυκούλι (glykouli.gr)

Διαβάστε επίσης

FOOD

Τι οφέλη προσφέρουν τα κεράσια στον οργανισμό σας

Ρίχνουμε μια ματιά στο εξαιρετικά ωφέλιμο διατροφικό προφίλ των κερασιών

FOOD

Μούσμουλο: ένα φρούτο με εκπληκτικά ωφέλιμο διατροφικό προφίλ

Τα οφέλη που προσφέρει το μούσμουλο στην υγεία σου θα σε ενθουσιάσουν

FOOD

5 τροφές που είναι γεμάτες με ηλεκτρολύτες, σύμφωνα με τους διαιτολόγους

Οι ηλεκτρολύτες δεν βρίσκονται μόνο στα αθλητικά ποτά. Μπορείτε να τους πάρετε και από πολλές θρεπτικές τροφές. 

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 23 Μαΐου

Η αίσθηση ότι είστε αγαπητοί θα σας προσφέρει σιγουριά

BLOGS

Η Peggy Gou παρουσιάζει το νέο της single με τίτλο “Lobster Telephone”

Μέσα από το επερχόμενο άλμπουμ της με τίτλο I Hear You

FOOD

Τι οφέλη προσφέρουν τα κεράσια στον οργανισμό σας

Ρίχνουμε μια ματιά στο εξαιρετικά ωφέλιμο διατροφικό προφίλ των κερασιών