Skip to main content

FOOD

Μπάρες δημητριακών: Υγιεινές είναι. Διαιτητικές είναι;

ΑΥΤΑ πρέπει να προσέξεις. 


Μαρία Μυλωνά

Οι μπάρες δημητριακών αποτελούν ένα ιδιαίτερα δημοφιλές προϊόν μεταξύ ατόμων που επιθυμούν να ρυθμίσουν το σωματικό τους βάρος, αφού μπορούν να καταναλωθούν εύκολα, χωρίς καμία προετοιμασία, έχουν ευχάριστη γεύση, ικανοποιούν την επιθυμία για κάτι γλυκό κι έχουν –στην πλειοψηφία τους- λίγες θερμίδες. Τα παραπάνω, τις καθιστούν ιδανικό σνακ στο πλαίσιο μιας δίαιτας, το οποίο μπορεί να έχει κανείς μαζί του παντού.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα σημεία στα οποία θα πρέπει να δίνουμε προσοχή, όσον αφορά στην επιλογή και κατανάλωση των εν λόγω προϊόντων, αφού μια πιο προσεκτική ανάλυση της διατροφικής τους σύστασης μάλλον κρύβει …εκπλήξεις για το κατά πόσο αποτελούν τελικά την ιδανικότερη επιλογή. 

Αρχικά, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως δεν πρέπει να εξετάζει κανείς μόνο τις θερμίδες που περιέχονται σε ένα τρόφιμο, αλλά και από πού αυτές προέρχονται. Επομένως, αν και οι περισσότερες μπάρες δημητριακών του εμπορίου αποδίδουν περίπου 90-100 θερμίδες, δε θα πρέπει να σταθούμε μόνο σε αυτό, καθώς παράλληλα προσφέρουν σημαντικές ποσότητες «ανθυγιεινών» συστατικών.

Ενδεικτικά, οι μπάρες δημητριακών περιέχουν τουλάχιστον 5 γραμμάρια απλών σακχάρων ανά τεμάχιο, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Με λίγα λόγια, καταναλώνοντας μια μπάρα δημητριακών, έχουμε ήδη καλύψει το 1/10 της ποσότητας απλών σακχάρων που πρέπει να προσλάβουμε συνολικά μέσα στην ημέρα. Από την άλλη, πολλές μπάρες δημητριακών περιέχουν σημαντικά ποσά κορεσμένων λιπαρών, αναλογικά με το βάρος τους, καθώς ποσότητα 1-2 γραμμαρίων που συνήθως περιλαμβάνεται σε αυτές, είναι αρκετά υψηλή για ένα τόσο μικρό σνακ, το οποίο μάλιστα αποτελείται από συστατικά κυρίως φυτικής προέλευσης.

Συνεπώς, θα πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στις ετικέτες τροφίμων, ώστε να επιλέγετε προϊόντα που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά. Γενικά, να θυμάστε πως, όταν το ποσοστό της ενδεικτικής ημερήσιας πρόσληψης ενός συστατικού που καλύπτεται από την προτεινόμενη μερίδα είναι κάτω από 5%, τότε θεωρείται πως το τρόφιμο έχει χαμηλή περιεκτικότητα στο εν λόγω συστατικό.

Τέλος, προσοχή απαιτείται και στην περίπτωση που ετοιμάζετε σπιτικές μπάρες δημητριακών ή αγοράζετε αντίστοιχα προϊόντα από φούρνους ή ζαχαροπλαστεία, καθώς ανάλογα με το είδος και την ποσότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται, όπως βρώμη, ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα, σοκολάτα, ταχίνι ή μέλι, το θερμιδικό περιεχόμενο μπορεί να αυξάνεται σημαντικά.

Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr/

Διαβάστε επίσης

FOOD

Το No 1 φρούτο για τον διαβήτη, που προτείνεται από διαιτολόγους

Η κατανάλωση αυτού του νόστιμου φρούτου μπορεί να σας βοηθήσει να εξασφαλίσετε σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

FOOD

Γιατί η απώλεια βάρους είναι το πιο σημαντικό κλειδί πρόληψης και διαχείρισης του διαβήτη

The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan: Πώς να κάνεις πιο αποτελεσματική τη διαχείριση βάρους ώστε να αποκομίσεις τα μέγιστα δυνατά οφέλη για την υγεία σου

FOOD

Το εκπληκτικό διατροφικό προφίλ του σολομού και τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία

Ο σολομός είναι ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον πλανήτη.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 30 Νοεμβρίου

Μην απογοητεύεστε με τα εμπόδια που εμφανίζονται, γιατί είναι παροδικά

FOOD

Το No 1 φρούτο για τον διαβήτη, που προτείνεται από διαιτολόγους

Η κατανάλωση αυτού του νόστιμου φρούτου μπορεί να σας βοηθήσει να εξασφαλίσετε σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Jennifer Lopez επιστρέφει με τον νέο της δίσκο και ταινία με τίτλο This Is Me…Now

Η δημοφιλής τραγουδίστρια και ηθοποιός ετοιμάζεται για ένα Prime Video special και το πρώτο της studio album εδώ και μια δεκαετία.