Skip to main content

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

ΑΥΤΟΙ είναι οι 5 συχνότεροι φόβοι της εγκύου κατά τη διάρκεια της κύησης

Τους έχεις κι εσύ; 


Μαρία Μυλωνά

Δεν αποτελεί καθόλου έκπληξη το γεγονός ότι ο ερχομός ενός μωρού μπορεί να φέρει μαζί του πολλές ανησυχίες για τη μέλλουσα μανούλα.

Αλλά ενώ ορισμένοι φόβοι μπορεί να δικαιολογούνται πλήρως, υπάρχουν άλλοι που θεωρούνται ελαφρώς παράλογοι και «φρικάρουν» τις γυναίκες περισσότερο από ότι θα έπρεπε. Διαβάστε παρακάτω τους πιο συχνούς από αυτούς:

«Το πρόσωπό μου θα αλλάξει»

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μερικές γυναίκες παρατηρούν σημαντικές αλλαγές του προσώπου τους. Οι περισσότερες έχουν να κάνουν με την αύξηση του σωματικού βάρους, την κατακράτηση υγρών και τις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό. Τα καλά νέα όμως είναι ότι οι αλλαγές αυτές υποχωρούν μετά τον τοκετό, όταν οι ορμόνες ηρεμούν. Αλλά και στις περιπτώσεις όπου δεν υποχωρούν αμέσως, τα πράγματα δεν είναι τόσο δραματικά μπροστά στη χαρά της μητρότητας.

«Κι αν πλακώσω την κοιλιά μου στον ύπνο;»

Είναι λογικό να αναρωτιέστε πώς θα προστατεύσετε το έμβρυο, εάν κατά λάθος πλακώσετε την κοιλιά σας κατά τη διάρκεια του ύπνου. Μπορείτε να χαλαρώσετε! Το σώμα σας είναι έτσι διαμορφωμένο ώστε να εξασφαλίζει αρκετό χώρο για το μωρό. Στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης είναι απόλυτα ασφαλές να κοιμάστε μπρούμυτα, όμως μόλις η κοιλιά σας αρχίσει να μεγαλώνει, δεν θα σας είναι πολύ εύκολο ούτως ή άλλως να αλλάξετε στάση κατά τη διάρκεια της νύχτας, ώστε να κάνετε οποιαδήποτε ζημιά στο μωρό.

«Μπορώ να τρώω ό,τι θέλω;»

Όλα τα «πρέπει» και «δεν πρέπει» που ακούτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αφορούν το φαγητό μπορεί να σας επηρεάσουν. Εκτός από τα θαλασσινά, το μη παστεριωμένο γάλα ή τυρί και φυσικά το αλκοόλ, δεν υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που να απαγορεύονται στην εγκυμοσύνη. Ακόμα και η καφεΐνη επιτρέπεται σε μικρές δόσεις. Από τη στιγμή που έχετε υιοθετήσει μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή κατά το διάστημα της κύησης, να είστε σίγουρες ότι το μωρό θα είναι μια χαρά.

«Φοβάμαι μήπως χάσω το μωρό»

Σίγουρα είναι δύσκολο να βγάλετε από το μυαλό σας όλους τους φόβους της απώλειας του μωρού. Όταν πρόκειται για τηνπιθανότητα αποβολής, οι φόβοι σας είναι σίγουρα δικαιολογημένοι. Αλλά είναι επίσης σημαντικό να μην αφήσετε αυτούς τους φόβους να σας κυριεύσουν και να έχετε υπόψη ότι: οι περισσότερες αποβολές συμβαίνουν κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και αφορούν το 15% – 25% του συνόλου των κυήσεων. Από τις 12 εβδομάδες κι έπειτα ο κίνδυνος μειώνεται κατά πολύ, ενώ στις 14 εβδομάδες ο κίνδυνος αποβολής αποτελεί μόνο το 1% των περιπτώσεων.

«Θα γίνω καλή μητέρα;»

Μπορεί οι πρώτες μέρες με το νεογέννητο στο σπίτι να είναι ταραχώδεις και κουραστικές, όμως θα διαπιστώσετε -όπως συνέβη και στην εγκυμοσύνη- ότι μπορείτε να τα καταφέρετε. Τα λάθη μπορούν να σας διδάξουν ώστε να γίνετε καλύτεροι γονείς. Να είστε σίγουροι ότι τις πρώτες μέρες θα κάνετε το ένα λάθος πίσω από το άλλο. Ακόμα κι αν δεν είστε ικανοί να αλλάξετε μια πάνα ή να ηρεμήσετε το μωρό, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε γιατί θα το καταφέρετε πολύ σύντομα με υπομονή.

Πηγή: http://www.infokids.gr/

Διαβάστε επίσης

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

6 είδη άσκησης ιδανικά για την περίοδο της εγκυμοσύνης

Τι να επιλέξετε ώστε να συνεχίσετε να γυμνάζεστε στους εννιά μήνες της εγκυμοσύνης.

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

7 τρόποι να αποβάλετε το stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η εμφάνιση stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τρόποι να το καταπολεμήσουμε

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Γιατί οι γυναίκες λαχταρούν συγκεκριμένες τροφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τi είναι αυτό που κάνει τις μισές τουλάχιστον εγκυμονούσες στην Αμερική να ζητούν πίκλες για σνακ;

Προτεινόμενα

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Ποιες φράσεις να πείτε για να θέσετε τα όριά σας στους άλλους

Ο χώρος σας, ο χρόνος σας, τα όριά σας πρέπει να αδιαπραγμάτευτα