Skip to main content

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

«Γιατρέ μου, μπορώ να οδηγώ;» 

7 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για να μην αποχωριστείς το… ακριβό σου διθέσιο!


Μαρία Μυλωνά

Από τον Γιάννη  Περιστέρη, Μαιευτήρα- Χειρουργό- Γυναικολόγο

Βέβαια! Γιατί όχι; Μόνο που χρειάζεται πολλαπλάσια προσοχή και συγκέντρωση. Μη νομίζετε ότι υπερβάλλουμε. Μία υποψήφια μητέρα έχει αποδειχθεί ότι γνωρίζει πώς να είναι προστατευτική απέναντι στον εαυτό της και ακόμα περισσότερο απέναντι στο έμβρυο που «κουβαλάει»! Οπότε μην εκπλαγείτε, αν σε συζήτηση με εγκύους σας αναφέρουν ορθά κοφτά ότι θέλουν να οδηγούν οι ίδιες, για να έχουν απόλυτο έλεγχο των κινήσεων.

Pixel

Κάνει να οδηγώ;

Σε μια εγκυμοσύνη χωρίς προβλήματα και περιορισμούς στις μετακινήσεις μπορείς να συνεχίσεις την οδήγηση για όσο καιρό αισθάνεσαι άνετα στο τιμόνι. Όταν η κοιλιά μεγαλώσει πολύ, μπορεί να αρχίσεις να νιώθεις λίγο άβολα, καθώς πλησιάζει πολύ κοντά στο τιμόνι. Βασίσου στο ένστικτό σου και πέρασε στη θέση του συνοδηγού όταν εσύ νομίζεις. Αν δεν δηγείς, είναι καλύτερα να κάθεσαι πίσω.

Πρέπει να απενεργοποιήσω τον αερόσακο;

Ακόμη οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει αν πρέπει να απενεργοποιούμε τον αερόσακο στην εγκυμοσύνη ή όχι. Το βέβαιο είναι ότι σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οδηγούμε με πολύ μικρή ταχύτητα και πολύ μεγάλη προσοχή, ώστε να μειώσουμε τους κινδύνους για ατύχημα και ενεργοποίηση του αερόσακου. Σε άλλα, υπάρχουν πλάγιοι αερόσακοι, αερόσακοι κοντά στα γόνατα και αερόσακοι τύπου κουρτίνας. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτείς την αντιπροσωπεία του αυτοκινήτου που οδηγείς.

Κάνει να φοράω ζώνη ασφαλείας;

Η χρήση της ζώνης ασφαλείας είναι υποχρεωτική για όλους τους επιβάτες κατά την διάρκεια της οδήγησης και οι έγκυες γυναίκες έχουν έναν λόγο παραπάνω (έναν επιβάτη ακόμα!). Ερευνες που έγιναν σε crash tests με εγκύους έδειξαν πως η ζώνη δεν συμβάλλει κατά κανένα τρόπο σε μεγαλύτερο τραυματισμό του εμβρύου – αντιθέτως προφυλάσσει περισσότερο τη μητέρα.

Πώς θα φοράω τη ζώνη;

Περνάμε το τμήμα της ζώνης που κουμπώνει κάτω από την κοιλιά μας, έτσι ώστε να αγκαλιάζει τους μηρούς. Η κοιλιά πρέπει να μένει ελεύθερη, χωρίς επαφή με τη ζώνη. Ρυθμίζουμε το κάθισμά μας, έτσι ώστε η ζώνη να περνάει διαγωνίως από τον ώμο μας χωρίς να αγγίζει τον λαιμό. Η ζώνη δεν ακουμπάει πάνω στην κοιλιά. Φοράμε ζώνη ακόμα και όταν καθόμαστε πίσω. Μετά τον έβδομο μήνα η απόσταση κοιλιάς – τιμονιού μειώνεται, έτσι ο κίνδυνος για τραυματισμό είναι μεγάλος. Κρατάμε λοιπόν τεντωμένη διαρκώς τη ζώνη και οδηγούμε χωρίς μπουφάν ή παλτό, που κρατούν τη ζώνη σε απόσταση από το σώμα. 

Πότε πρέπει να αποφεύγω εντελώς την οδήγηση;

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες της εγκυμοσύνης, οπότε δεν ξέρεις πότε μπορεί να έρθει η ώρα να γεννήσεις, τότε καλό θα ήταν να αποφύγεις την οδήγηση όσο μπορείς. Όταν έχεις ναυτία, εμετό και ζαλάδες λόγω της εγκυμοσύνης. Αν έχεις σακχαρώδη διαβήτη. Αν δεν νιώθεις σιγουριά και ασφάλεια κάθε φορά που οδηγείς. Απόφυγε την οδήγηση επίσης αν έχεις επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και υπάρχει κίνδυνος για αποβολή.

Τι πρέπει να αποφεύγω ενώ οδηγώ;

Οι δονήσεις και τα τραντάγματα δεν είναι ότι καλύτερο για την εγκυμοσύνη, οπότε αποφεύγεις τους δρόμους με λακκούβες και κακοτεχνίες.

Στην εγκυμοσύνη, η οδήγηση για πολλή ώρα και η ακινησία που συνεπάγεται κάνουν κακό στο σώμα της εγκύου και πρέπει να αποφεύγονται ή οπωσδήποτε πρέπει να αποφεύγεις να οδηγείς όταν τα καιρικά φαινόμενα είναι έντονα.

Τι πρέπει να προσέχω όταν οδηγώ μόνη μου το αυτοκίνητο;

1. Να έχεις πάντα μαζί σου ένα κινητό τηλέφωνο.

2. Να μην οδηγείς μόνη σου νύχτα ή σε μακρινές διαδρομές, ιδιαίτερα όταν είσαι σε προχωρημένο στάδιο της εγκυμοσύνης.

3. Σε πολύωρα ταξίδια είναι καλό κάθε 1,5 ώρα να σταματάς για λίγο περπάτημα.

4. Αν νιώσεις ζάλη, ναυτία ή αδυναμία, σταμάτα δεξιά και κάλεσε βοήθεια.

5. Αν η θέση οδήγηση σου προκαλεί πόνους στη μέση, δοκίμασε να στηρίξεις τη μέση σου με ένα μικρό μαξιλαράκι.

Πηγή: http://www.infokids.gr/

Διαβάστε επίσης

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

6 είδη άσκησης ιδανικά για την περίοδο της εγκυμοσύνης

Τι να επιλέξετε ώστε να συνεχίσετε να γυμνάζεστε στους εννιά μήνες της εγκυμοσύνης.

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

7 τρόποι να αποβάλετε το stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η εμφάνιση stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τρόποι να το καταπολεμήσουμε

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Γιατί οι γυναίκες λαχταρούν συγκεκριμένες τροφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τi είναι αυτό που κάνει τις μισές τουλάχιστον εγκυμονούσες στην Αμερική να ζητούν πίκλες για σνακ;

Προτεινόμενα

CELEBS

Ζεράρ Ντεπαρντιέ: Γρονθοκόπησε τον «τελευταίο των παπαράτσι»

Ο Ιταλός παπαράτσι θα υποβάλει μήνυση κατά του ηθοποιού

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να καταφέρνεις να συγχωρείς προσφέροντας μικρές πράξεις αγάπης

Οι ειδικοί συμβουλεύουν: Κάντε πρώτα μικρές πράξεις αγάπης προς τους άλλους πριν τους συγχωρήσετε

CELEBS

Ρούλα Ρέβη: Ξεσπά για τα αρνητικά σχόλια στη Μαρίνα Σάττι

Η μακροσκελής ανάρτηση για το χασμουρητό που προκάλεσε αντιδράσεις