Skip to main content

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

ΕΤΣΙ θα υπολογίσεις τις γόνιμες μέρες σου

Εύκολα και με ακρίβεια! 


Μαρία Μυλωνά

Εάν θα θέλατε να δημιουργήσετε οικογένεια (ή αν θέλετε να αποφύγετε μια εγκυμοσύνη), ο υπολογισμός των γόνιμων ημερών είναι μια χρήσιμη γνώση.

Τι είναι οι γόνιμες μέρες

Στη διάρκεια του έμμηνου κύκλου η γυναίκα έχει σχεδόν δύο γόνιμα εικοσιτετράωρα, “παράθυρα” όπου μπορεί να συμβεί η σύλληψη. Πρόκειται για τη μέρα που έχει ωορρηξία και για μερικές ώρες έως περίπου ένα 24ωρο μετά, όσο δηλαδή επιβιώνει το ωάριο και μπορεί να γονιμοποιηθεί.

Πώς υπολογίζονται οι γόνιμες μέρες

Όταν η γυναίκα έχει σταθερό κύκλο είναι πιο εύκολο να υπολογίσει την ωορρηξία, η οποία συμβαίνει γύρω στη 14η μέρα μετά την τελευταία της περίοδο. Στις γυναίκες με ανώμαλο κύκλο είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί το “παράθυρο” γονιμότητας, υπάρχουν όμως μέθοδοι ακριβείας που μπορεί να βοηθήσουν σε αυτό.

Στα φαρμακεία κυκλοφορούν τεστ ωορρηξίας, παρόμοια με τα τεστ εγκυμοσύνης, τα οποία ανιχνεύουν στα ούρα την ποσότητα της ωχρινοτρόπου ορμόνης, της ορμόνης που προκαλεί την ωορρηξία.

Άλλες λιγότερο επιστημονικές ενδείξεις ωορρηξίας είναι η αύξηση των κολπικών εκκρίσεων όπου οι βλέννες γίνονται πιο ελαστικές και διάφανες, ελαφρύς πόνος ή βάρος στη μία πλευρά (στην ωοθήκη που απελευθερώνει το ωάριο) που μπορεί να συνοδεύεται από σταγόνες καφετί ή ροζ αίμα και αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος. (Στις περισσότερες γυναίκες, η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται μερικά δέκατα αμέσως μετά την ωορρηξία –φτάνει γύρω στο 37,2- και παραμένει στο επίπεδο αυτό μέχρι λίγο πριν την περίοδο.)

Ο χρόνος ζωής του ωαρίου και των σπερματοζωαρίων

Το ωάριο ζει μόνο ένα 24ωρο μετά την ωορρηξία, τα υγιή σπερματοζωάρια όμως είναι πιο ανθεκτικά και –εφόσον τους το επιτρέπει η τραχηλική βλέννα και το περιβάλλον της μήτρας- ζουν περίπου τρία 24ωρα. Συνδυαστικά αυτό σημαίνει ότι κάθε μήνα η γυναίκα έχει περίπου 3-4 καθαρά γόνιμες ημέρες. Ακόμη όμως και οι 1-2 προηγούμενες και επόμενες από αυτές δεν αποκλείεται να είναι γόνιμες επίσης, οπότε αν θέλετε να αποφύγετε μια εγκυμοσύνη μην εφησυχάζετε.

Πηγή: http://www.iatrikanea.gr/

Διαβάστε επίσης

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

6 είδη άσκησης ιδανικά για την περίοδο της εγκυμοσύνης

Τι να επιλέξετε ώστε να συνεχίσετε να γυμνάζεστε στους εννιά μήνες της εγκυμοσύνης.

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

7 τρόποι να αποβάλετε το stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η εμφάνιση stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τρόποι να το καταπολεμήσουμε

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Γιατί οι γυναίκες λαχταρούν συγκεκριμένες τροφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τi είναι αυτό που κάνει τις μισές τουλάχιστον εγκυμονούσες στην Αμερική να ζητούν πίκλες για σνακ;

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 25 Απριλίου

Ενισχύστε την υγεία σας, φυσική, πνευματική και ψυχική

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο στη Στέγη: «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Θεοόδωρου Τερζόπουλου

15 – 19 Μαΐου 2024 | Κεντρική Σκηνή | Τετάρτη – Κυριακή | 20:30