Skip to main content

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Οι κίνδυνοι της ανεπάρκειας σιδήρου στην εγκυμοσύνη

Μελέτη συνδέει τα χαμηλά επίπεδα φερριτίνης με διαταραχές του θυροειδή.



Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό European Journal of Endocrinology, δείχνει πως η ανεπάρκεια σιδήρου πιθανόν να συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης διαταραχών του θυρεοειδούς, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές παρακολούθησαν 1.900 μέλλουσες μητέρες, κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Η αξιολόγηση περιλάμβανε προσδιορισμό των επιπέδων φερριτίνης, καθώς και δεικτών που σχετίζονται με τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, όπως τα αντιθυρεοειδικά αντισώματα (anti-TPO), η ελεύθερη θυροξίνη (fT4) και η θυρεοειδοτρόπος ορμόνη (TSH).

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν πως οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν ανεπάρκεια σιδήρου σε ποσοστό 35%. Μεταξύ αυτών, το 10% βρέθηκε να έχει αντιθυρεοειδικά αντισώματα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις έγκυες που είχαν φυσιολογικά επίπεδα σιδήρου ήταν 6%. Αντίστοιχα, φάνηκε πως το 20% των εγκύων με ανεπάρκεια σιδήρου είχε ήπια αυξημένα επίπεδα θυρεοειδοτρόπου ορμόνης -ευρήματα συμβατά με υποκλινικό υποθυρεοειδισμό-, ποσοστό που ανήλθε στο 16% στις γυναίκες που δεν εμφάνιζαν ανεπάρκεια σιδήρου.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τόσο η επάρκεια σιδήρου όσο και η φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμβρύου και την υγιή έκβαση της κύησης, ενώ σχολιάζουν πως τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η ανεπάρκεια σιδήρου στην εγκυμοσύνη παραμένει σημαντικό πρόβλημα.

Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να εξετάσουν κατά πόσο η ανεπάρκεια σιδήρου και η διαταραχές της λειτουργίας του θυρεοειδούς συνδέονται με εμφάνιση επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επιπλέον, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί κατά πόσο η ανεπάρκεια σιδήρου πυροδοτεί την εμφάνιση αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων ή αν συμβαίνει το αντίθετο. 

Πηγή: neadiatrofis.gr

Διαβάστε επίσης

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

6 είδη άσκησης ιδανικά για την περίοδο της εγκυμοσύνης

Τι να επιλέξετε ώστε να συνεχίσετε να γυμνάζεστε στους εννιά μήνες της εγκυμοσύνης.

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

7 τρόποι να αποβάλετε το stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η εμφάνιση stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τρόποι να το καταπολεμήσουμε

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Γιατί οι γυναίκες λαχταρούν συγκεκριμένες τροφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τi είναι αυτό που κάνει τις μισές τουλάχιστον εγκυμονούσες στην Αμερική να ζητούν πίκλες για σνακ;

Προτεινόμενα

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Στο πρώτο της πάθος, μια γυναίκα αγαπά τον αγαπημένο της, στη συνέχεια το μόνο που αγαπά είναι αγάπη» Lord Byron

Ο Λόρδος Βύρων πέθανε στις 19 Απριλίου 1824 στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών  στο Μεσολόγγι

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 19 Απριλίου

Δεν πρέπει να υποτιμάτε την καρδιά σας μονίμως, αλλά να της δίνετε προτεραιότητα

BLOGS

Σε ένα biopic για τον Frank Sinatra δια χειρός Martin Scorsese φημολογείται ότι θα παίξει ο Leonardo DiCaprio

Και το ίδιο ισχύει για την Jennifer Lawrence, που θα υποδυθεί κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη σύζυγο του Sinatra, την ηθοποιό Ava Gardner