Skip to main content

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Πώς θα ξεπεράσεις το φόβο για την τεχνητή γονιμοποίηση

O Dr. Παναγιώτης Θ. Πολύζος αναφέρεται στο άγχος που προκαλούν οι μύθοι γύρω από τη αυτή διαδικασία.



Πολλές γυναίκες φοβούνται την διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Αυτό μπορεί να προκύπτει, γιατί έχουν ακούσει ότι τα μωρά της εξωσωματικής δεν είναι φυσιολογικά, ότι οι ορμόνες που θα πάρουν θα τους προσθέσουν βάρος, ή ότι υπάρχει η περίπτωση να προκαλέσει νωρίτερα εμμηνόπαυση, ακόμα και καρκίνο στις ωοθήκες. Επίσης, μπορεί να έχουν ακούσει αρκετές τρομακτικές ιστορίες από φίλες τους που έχουν κάνει εξωσωματική, όπως το πόσο επίπονες μπορεί να είναι οι ενέσεις, ό,τι μπορεί να επηρεάσει τη συχνή αλλαγή της διάθεσης, να περιορίσει τη σωματική δραστηριότητα και να χρειαστεί ακινησία στο κρεββάτι, ακόμα και να αυξήσει μελλοντικά τον κίνδυνο των αποβολών.

Υπάρχουν πολλοί μύθοι και παρανοήσεις, που αυξάνουν την αγωνία, εξαιτίας του φόβου για το άγνωστο. Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι μπορεί να ξοδέψουν άπειρο χρόνο, χρήματα και ενέργεια και στο τέλος να μην έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, να αποκτήσουν ένα μωρό.

Πολλές γυναίκες καταπνίγουν τις ανησυχίες τους, γιατί τους έχουν πει ότι πρέπει να σκέφτονται μόνο θετικά. Αυτό μπορεί να κάνει χειρότερη τη κατάσταση, αφού δεν μπορούν να συζητήσουν με κανέναν αυτό που αισθάνονται. Η εξωσωματική φαίνεται μια τεχνητή διαδικασία, πολλοί ασθενείς πιστεύουν ό,τι παραποιούμε τα ωάρια και το σπέρμα στο εργαστήριο και αυτό είναι κάτι που πηγαίνει ενάντια στη φύση. Ανησυχούν ότι αν γονιμοποιήσουμε το ωάριο με ένα αδύναμο σπέρμα, το μωρό που μπορεί να προκύψει δεν θα είναι φυσιολογικό.

Πολλές φορές δεν εμπιστεύονται τους γιατρούς και όταν τους λένε ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα, θεωρούν ότι τους παρέχουν ψευδείς διαβεβαιώσεις και ότι προσπαθούν να τους προσφέρουν ως λύση την εξωσωματική γονιμοποίηση, επειδή είναι πιο προσοδοφόρα ως διαδικασία.

Σε τελική ανάλυση, ο μόνος τρόπος να ξεπεραστεί όλο αυτό το άγχος και ο φόβος για το άγνωστο, είναι η σωστή πληροφόρηση. Θα πρέπει όσοι ενδιαφέρονται για την μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης, να ενημερώνονται από αξιόπιστες πηγές, έτσι ώστε να κατανοήσουν ποια είναι η αλήθεια και να διαχωρίσουν τους μύθους που είναι τόσο πολύ διαδεδομένοι. Να μην παρασύρονται από διάφορες ιστορίες, γιατί μπορεί να καταλήξουν να στερηθούν την μεγάλη εμπειρία της εγκυμοσύνης και να το μετανιώσουν στην πορεία όταν μεγαλώσουν και δεν θα μπορούν να γυρίσουν πίσω τον χρόνο.

 

polyzoss.jpg



Dr. Παναγιώτης Θ. Πολύζος

Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος

Ειδικός Αναπαραγωγής

Μέλος του Institute of Life – Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης στο Μαιευτήριο Ιασώ

Website: www.drpolyzos.gr

Διαβάστε επίσης

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

6 είδη άσκησης ιδανικά για την περίοδο της εγκυμοσύνης

Τι να επιλέξετε ώστε να συνεχίσετε να γυμνάζεστε στους εννιά μήνες της εγκυμοσύνης.

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

7 τρόποι να αποβάλετε το stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η εμφάνιση stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τρόποι να το καταπολεμήσουμε

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Γιατί οι γυναίκες λαχταρούν συγκεκριμένες τροφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τi είναι αυτό που κάνει τις μισές τουλάχιστον εγκυμονούσες στην Αμερική να ζητούν πίκλες για σνακ;

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.