Εσύ πόσα γνωρίζεις για την προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη:

Ενημερώσου έγκαιρα!

Μαρία Μυλωνά

Η προεκλαμψία δεν είναι τίποτε άλλο, από την αύξηση της αρτηριακής πίεσης σε συνδυασμό με πρωτεϊνουρία (παρουσία πρωτεΐνης στα ούρα) ή οίδημα ή και τα δύο.

Η αντιμετώπιση της προεκλαμψίας είναι περίπλοκη, λόγω των διαφόρων μορφών σοβαρότητας που εμφανίζεται. Στην περίπτωση, για παράδειγμα, που η έγκυος αντιμετωπίζει μόνο το πρόβλημα της υπέρτασης, τότε εφόσον δεν διατρέχουν κίνδυνο η μητέρα ή το έμβρυο, η κύηση μπορεί να συνεχιστεί κανονικά, ακολουθώντας τις συμβουλές του ιατρού.

Εάν όμως παρουσιαστεί σταδιακή αύξηση της αρτηριακής πίεσης ή εμφάνιση πρωτεϊνών στα ούρα, τότε η εγκυμοσύνη περνάει στο στάδιο της μέτριας προεκλαμψίας, οπότε η έγκυος θα πρέπει να εισαχθεί στο νοσοκομείο!

• Αν η εγκυμοσύνη έχει περάσει τις 37 εβδομάδες, τότε ο γιατρός μπαίνει στη διαδικασία τοκετού.

• Εάν η κύηση είναι μικρότερη των 37 εβδομάδων ή ο τράχηλος δεν έχει ωριμάσει τότε συνιστάται κατάκλιση της εγκύου, προσοχή στη διατροφή κ.α. όπου συνήθως σε 48 ώρες έχουμε αυτόματη διούρηση, που οδηγεί σε απώλεια βάρους και διόρθωση της πίεσης.

Στην περίπτωση της απότομης αύξησης της αρτηριακής πίεσης, χωρίς να πέφτει κάτω από το 16, τότε έχουμε το στάδιο της σοβαρής προεκλαμψίας!

• Ανάλογα με την εβδομάδα στην οποία βρίσκεται ο τοκετός, χορηγείται αντιυπερτασική αγωγή στη λεχώνα.

• Εάν η κύηση είναι μικρότερη των 34 εβδομάδων, ο ιατρός αξιολογεί την κατάσταση και κρίνει εάν θα περιμένει την πνευμονική ωρίμανση του εμβρύου ή αν θα ολοκληρώσει τη διαδικασία του τοκετού.

Σε κάθε περίπτωση, η άμεση των κινήσεων και η στενή παρακολούθηση της εγκύου και του εμβρύου, είναι οι δύο πιο σημαντικές παράμετροι για την ομαλή έκβαση του τοκετού. 

Από τον δρ. Νίκου Ναούμ, Χειρουργό Γυναικολόγο, Ειδικευμένο στην Κοσμητική και Επανορθωτική Γυναικολογία, www.ananeosi.gr

Πηγή: http://familylife.gr/ 

allyou_google_news

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares