Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Μην (τα) μασάς!

Εκτός από αντιαισθητική συνήθεια, υπάρχει και κίνδυνος για την υγεία σου! 


Μαρία Μυλωνά

Αφήνοντας στην άκρη το κοινωνικό στίγμα που συνοδεύει το φάγωμα των νυχιών, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η αντιαισθητική αυτή συνήθεια συνοδεύεται και από σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

«Για πολλούς και διάφορους λόγους το φάγωμα των νυχιών είναι επικίνδυνο» λέει ο Richard Scher, ειδικός στις διαταραχές ονύχων από το Weill Cornell Medical College και μέλος της Αμερικανικής Ένωσης Δερματολογίας. 

Καταρχήν τα νύχια μας «φιλοξενούν» όλων των ειδών τα μικρόβια, και ιδιαίτερα μια οικογένεια βακτηρίων, με την επιστημονική ονομασία enterobacteriaceae, στα οποία περιλαμβάνονται αυτά που προκαλούν σαλμονέλα και E. coli.

Όταν τρώει κανείς τα νύχια του, τα βακτήρια αυτά «ταξιδεύουν» στο στόμα του και από εκεί στο έντερό του, όπου μπορεί να προκαλέσουν γαστρο-εντερικές λοιμώξεις, οι οποίες οδηγούν σε διάρροια και κοιλιακό άλγος.

Όσοι έχουν αυτή τη συνήθεια για καιρό μπορεί να υποφέρουν ακόμη από μια μόλυνση που ονομάζεται παρωνυχία.

Οποιαδήποτε οπή ή εκδορά στο δέρμα γύρω από τα δάχτυλα επιτρέπει την είσοδο των βακτηρίων μέσα στον οργανισμό. Στη συνέχεια προκαλείται πρήξιμο, ερυθρότητα και πύον γύρω και κάτω από το νύχι, το οποίο πρέπει να αποστραγγιστεί χειρουργικά και να χορηγηθούν αντιβιοτικά ή αντιμυκητιασικοί παράγοντες, σύμφωνα με τον Scher.

«Αν η λοίμωξη είναι βακτηριακή, τότε η μόλυνση στο νύχι είναι επίπονη» είπε ακόμη ο ίδιος μιλώντας στο Time.

Σύμφωνα με το δερματολόγο Chris Adigun, μία ακόμη κοινή μόλυνση ανάμεσα σε αυτούς που τρώνε τα νύχια τους είναι ο ιός των κονδυλωμάτων HPV. Αφού μολύνει τα δάχτυλα, στη συνέχεια μπορεί να μεταδοθεί στο στόμα και τα χείλη.

Ακόμη, οι κίνδυνοι από το δάγκωμα των νυχιών επεκτείνονται και στα δόντια, ενώ όσοι τρώνε τα νύχια τους συχνά υποφέρουν από υψηλότερα ποσοστά ουλίτιδας και άλλων στοματικών μολύνσεων.   

Πηγή: http://www.iatrikanea.gr/

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

8 αποτελεσματικοί τρόποι για να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου αυτή την άνοιξη

Κινήσεις που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους

ΥΓΕΙΑ

Μπορεί ο θηλασμός να σας προστατεύσει από μελλοντική καρδιακή προσβολή;

Ο θηλασμός είναι πολύτιμος τόσο για την υγεία σας όσο και για το νεογέννητό σας. Αυτή η εκπληκτική αλήθεια συχνά μένει ανείπωτη.

ΥΓΕΙΑ

Γιατί η νηστεία είναι το καλύτερο εργαλείο αποτοξίνωσης για την υγεία σου

Ανεξάρτητα από το θρησκευτικό της υπόβαθρο, η νηστεία μπορεί να αποτελέσει ένα εκπληκτικό μέσο φροντίδας για την υγεία σου

Προτεινόμενα

ΥΓΕΙΑ

8 αποτελεσματικοί τρόποι για να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου αυτή την άνοιξη

Κινήσεις που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους

CELEBS

«Έγινε ένα λάθος»: Η Λίτσα Πατέρα απαντά για τη σχέση της με τον ΑΝΤ1

Όσα είπε για τη συνέντευξή της στην εκπομπή της Σίσσυς Χρηστίδου

SINGLES

Πώς να βελτιώσεις την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής σου σε τέσσερα απλά βήματα

Ηρεμία, ενσυνείδηση, αυτοπεποίθηση και καλός ύπνος θα σε βοηθήσουν να κατακτήσεις πιο εύκολα τους προσωπικούς στόχους ευεξίας