Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Χρόνιο στρες φύγε τώρα: 7 τρόποι να το νικήσεις ΦΥΣΙΚΑ

Αγωνία και λαχτάρα... τέλος. 


Φύλλις Νικολάου

Το στρες αποτελεί μία φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού απέναντι σε διάφορες καθημερινές καταστάσεις. Αν όμως νιώθεις συχνά την καρδιά σου να χτυπά δυνατά ενώ, παράλληλα, δεν κλείνεις μάτι από την αγωνία, ενώ οι σκέψεις σου σού δημιουργούν μια συνεχή τρικυμία εν... κρανίω, ίσως να υποφέρεις από χρόνιο στρες. Το τελευταίο, μάλιστα, αποτελεί μία κατάσταση που «απειλεί» σημαντικά όχι μόνο την υγεία αλλά και την εμφάνισή σου καθώς, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της California, οι γυναίκες ηλικίας 20-50 ετών που πάσχουν από αυτό, εμφανίζουν πρόωρη γήρανση. Δε θέλεις να χτυπήσεις την πόρτα του γιατρού; Εμείς σου αποκαλύπτουμε πώς θα το αντιμετωπίσεις εναλλακτικά. 

Τρεις κλασικές θεραπείες… 

1. Καφεΐνη στοπ! Αν το στρες σου χτυπάει για μια ακόμη φορά την πόρτα, βάλε στην άκρη εκείνη τη κούπα καφέ. Η καφεΐνη αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς, με αποτέλεσμα να νιώθεις τα νεύρα σου συνέχεια σπασμένα.

2. Με μία ανάσα! Οι βαθιές αναπνοές συμβάλλουν στην αποκατάσταση της ισορροπίας του νευρικού συστήματος και στέλνουν το στρες σε ένα γαλαξία πολύ, πολύ μακριά.

3. Κάτσε στον καναπέ... αλλά όχι για αν δεις ταινία. Όσο κι αν εχθρεύσαι τον Φρόϋντ και τους απανταχού ψυχολόγους, η ψυχοθεραπεία αλλάζει τον τρόπο με τον οποίον αντιδράς απέναντι στις στρεσογόνες καταστάσεις. Και δεν το λέμε εμείς, αλλά σχετικές έρευνες.

… και τέσσερις νέες αφίξεις 

Νέα δεδομένα ισχυρίζονται ότι οι παρακάτω φυσικές θεραπείες θα κρατήσουν το κεφάλι σου ήσυχο.

4. Κάβα-κάβα τον καημό σου: Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrition Journal κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το βότανα κάβα-κάβα λειτουργεί αγχολυτικά. Παρόμοια δράση έχουν η πασιφλόρα αλλά και η βαλεριάνα. Πριν εμπιστευτείς κάποιο από αυτά, φρόντισε να συμβουλευτείς έναν ειδικό, καθώς η λήψη τους δεν πρέπει να ξεπερνά τον ένα μήνα. 

5. Ψ-άριστον: Τα μειωμένα επίπεδα Ω-3 λιπαρών οξέων συνδέονται με το χρόνιο στρες, ενώ η επαναφορά τους σε φυσιολογικά επίπεδα ανακουφίζει άμεσα από τα ανεπιθύμητα συμπτώματα του. Γι' αυτό μην παραλείπεις τροφές όπως ο σολομός και το σκουμπρί από το εβδομαδιαίο διατροφολόγιό σου. Κι αν δεν είσαι φαν του θαλασσινού, πες «ναι» στα καρύδια και τα αμύγδαλα, που είναι γεμάτα με Ω-3 λιπαρά οξέα.

6. Tea time: Το αμινοξύ L-θειανίνη, που είναι υπεύθυνο για τη χαρακτηριστική γεύση του πράσινου τσαγιού, έχει ισχυρή ηρεμιστική δράση, καθώς ενισχύει την εκπομπή των εγκεφαλικών κυμάτων, τα οποία εκπέμπονται από τον εγκέφαλο σε καταστάσεις χαλάρωσης και ηρεμίας.

7. Γ όπως γιόγκα: Κι όμως τα «ομ» σώζουν αγχωμένες συνειδήσεις! Αρκεί μια ώρα γιόγκα για να ανακτήσεις την (εσωτερική) ισορροπία σου. Κατά τη διάρκεια της, απελευθερώνονται ίδιες ποσότητες γ-αμινοβουτιρικού οξέος (GABA), μίας ουσίας που βελτιώνει τη διάθεση, με εκείνες που εκκρίνονται με τη λήψη αγχολυτικών σκευασμάτων.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

6 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν εκθετικά το ρίσκο απόκτησης καρκίνου

Όλα εκείνα που πρέπει να αποφεύγεις για την προστασία της υγείας σου

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

Προτεινόμενα

CELEBS

Τόνια Σωτηροπούλου: Η τρυφερή φωτογραφία με τη μαμά της - Δες πόσο μοιάζουν

Η μαμά της ηθοποιού γιόρτασε τα 74α γενέθλιά της

CELEBS

Αλέξης Κούγιας: Η δικαστική διαμάχη με την Εύη Βατίδου και οι εξηγήσεις στα παιδιά του

«Έδωσε το 25% σε δικηγόρους για να πάρουν την περιουσία των παιδιών»

FASHION RADAR

Lingerie Dress: Το φόρεμα που λατρεύουν οι Γαλλίδες

Ύφασμα απαλό σαν μετάξι και γραμμή που κολακεύει το σώμα