Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Το Σύνδρομο της Άσπρης Μπλούζας

5 τρόποι για να απαλλαγείς από το... λευκό που σε φοβίζει!  


Μαρία Μυλωνά

Μπορεί για κάποιους  το λευκό χρώμα να συμβολίζει αγνότητα ή χαρά, για κάποιους άλλους όμως είναι συνυφασμένο με τη λιποθυμία, τον τρόμο, τον πανικό. Η ανθρώπινη ψυχοσύνθεση είναι τόσο απρόβλεπτη και πολύπλοκη, που πολλές φορές μας παίζει περίεργα παιχνίδια. Κάποια από αυτά, η επιστημονική αργκό τα στρίμωξε κάτω από την ομπρέλα της γενικής ονομασίας «Σύνδρομο της Άσπρης Μπλούζας» (Σ.Α.Μ). Το σύνδρομο περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα συμπτωμάτων, από το άγχος που μας προκαλούν η άσπρη μπλούζα του γιατρού και η ένεση, μέχρι το χλόμιασμα στη θέα του αίματος και τον οδοντιατρικό τροχό. 

Αν ανήκεις στην κατηγορία των ατόμων με τέτοιου είδους φοβίες, ήρθε η ώρα να τις ξεπεράσεις! Διάβασε πώς!  

1. Σκέψου λογικά! Προσπάθησε να αντιληφθείς τι ακριβώς σου προκαλεί τη φοβία και, χρησιμοποιώντας τη λογική, να συνειδητοποιήσεις τον... άτοπο χαρακτήρα της. Με απλά λόγια: Αναγνώρισε τι ακριβώς φοβάσαι ότι θα σου συμβεί και ζύγισε τις πιθανότητες να γίνει πραγματικότητα. Εξακολουθεί ο φόβος να σου φαίνεται ρεαλιστικός;

2. Χρησιμοποίησε τον αντιπερισπασμό: Προσπάθησε να αποσπάσεις την προσοχή σου από το αντικείμενο του φόβου σου, είτε βρίσκεσαι στο οδοντιατρείο, είτε πρόκειται να σου πάρουν αίμα, είτε περιμένεις να σε εξετάσει ο γιατρός. Αυτό μπορείς να το πετύχεις ακούγοντας, για παράδειγμα, μουσική από το κινητό σου.

3. Τεντώσου! Αν νιώθεις τάση για λιποθυμία, δοκίμασε να τεντώσεις όλους τους μυς του σώματός σου για 10-15 δευτερόλεπτα. Επανέλαβέ το μερικές φορές, με ένα διάλειμμα 15 δευτερολέπτων μεταξύ κάθε επανάληψης. Αυτή η άσκηση θα τονώσει την κυκλοφορία του αίματος προς το κεφάλι και θα εμποδίσει τη λιποθυμία.

4. Ζήτησε τη βοήθεια του... κοινού: Τηλεφώνησε σε κάποιο φίλο ή γνωστό που ξέρεις ότι θα σε ηρεμήσει, θα  ανεβάσει τη διάθεσή σου και θα σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα. Αυτό θα αποσπάσει τη σκέψη σου από το αντικείμενο του φόβου και τις συνακόλουθες επιδράσεις.

5. Επιβράβευσε τον εαυτό σου: Σκέψου ότι ήδη έκανες ένα μικρό, αλλά απαραίτητο βήμα. Η απόφαση να πας στο γιατρό είναι δύσκολη, αλλά ήδη έχεις κάνει την πρώτη κίνηση για να ξεπεράσεις το πρόβλημα.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

8 αποτελεσματικοί τρόποι για να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου αυτή την άνοιξη

Κινήσεις που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους

ΥΓΕΙΑ

Μπορεί ο θηλασμός να σας προστατεύσει από μελλοντική καρδιακή προσβολή;

Ο θηλασμός είναι πολύτιμος τόσο για την υγεία σας όσο και για το νεογέννητό σας. Αυτή η εκπληκτική αλήθεια συχνά μένει ανείπωτη.

ΥΓΕΙΑ

Γιατί η νηστεία είναι το καλύτερο εργαλείο αποτοξίνωσης για την υγεία σου

Ανεξάρτητα από το θρησκευτικό της υπόβαθρο, η νηστεία μπορεί να αποτελέσει ένα εκπληκτικό μέσο φροντίδας για την υγεία σου

Προτεινόμενα

CELEBS

Βασίλης Καρράς: Την Κυριακή θα γίνει το τρίμηνο μνημόσυνό του

Πέρασαν τρεις μήνες από τον θάνατό του σπουδαίου τραγουδιστή

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ποιο ζώδιο παιδεύει πιο πολύ το ταίρι του όταν είναι σε σχέση

Ο βαθμός δυσκολίας του στις σχέσεις, με βάση το ζώδιό σου

CELEBS

Εύη Αδάμ: Ποζάρει με την πανέμορφη 24χρονη κόρη της, Νεφέλη

Mαμά και κορή μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό