Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Η δουλειά βλάπτει σοβαρά την υγεία

Η χειρωνακτική είτε η κακοπληρωμένη δουλειά μπορεί να προκαλέσει διαβήτη, σύμφωνα με νέα έρευνα! 


Μαρία Μυλωνά

Το διαβάσαμε στο TheTOC

Όσοι δουλεύουν πάνω από 55 ώρες την εβδομάδα κάνοντας κάποια χειρωνακτική εργασία ή κάποια άλλη χαμηλά αμειβόμενη δουλειά, αντιμετωπίζουν κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια επιδημιολογίας Μίκα Κιβιμάκι του University College του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Lancet», μελέτησαν (μετα-ανάλυση) στοιχεία από τέσσερις δημοσιευμένες και 19 αδημοσίευτες μελέτες πάνω στη σχέση πολύωρης εργασίας και διαβήτη.

Όσοι κάνουν χειρωνακτικές και άλλες υποβαθμισμένες δουλειές, δουλεύοντας πάνω από 55 ώρες εβδομαδιαίως, έχουν κατά μέσο όρο 30% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Η στατιστική ανάλυση, που αφορούσε στοιχεία για συνολικά 222.100 άνδρες και γυναίκες στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Αυστραλία για μια περίοδο επτάμισι ετών, έδειξε ότι όσοι κάνουν χειρωνακτικές και άλλες υποβαθμισμένες δουλειές, δουλεύοντας πάνω από 55 ώρες εβδομαδιαίως, έχουν κατά μέσο όρο 30% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σε σχέση με όσους εργάζονται 35 έως 40 ώρες την εβδομάδα.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι άσχετος με το αν κανείς εργάζεται σε νυχτερινές βάρδιες, κάτι πάντως που, όπως έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες, αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι ο αυξημένος κίνδυνος αφορά μόνο όσους κάνουν χειρωνακτικές και χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου δουλειές. Αλλιώς, στις μη χειρωνακτικές δουλειές, δεν παρατηρείται κάποια διαφορά στον κίνδυνο διαβήτη, είτε κανείς εργάζεται 35 είτε 55 ώρες την εβδομάδα.

Διάβασε περισσότερα εδώ 

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

8 αποτελεσματικοί τρόποι για να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου αυτή την άνοιξη

Κινήσεις που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους

ΥΓΕΙΑ

Μπορεί ο θηλασμός να σας προστατεύσει από μελλοντική καρδιακή προσβολή;

Ο θηλασμός είναι πολύτιμος τόσο για την υγεία σας όσο και για το νεογέννητό σας. Αυτή η εκπληκτική αλήθεια συχνά μένει ανείπωτη.

ΥΓΕΙΑ

Γιατί η νηστεία είναι το καλύτερο εργαλείο αποτοξίνωσης για την υγεία σου

Ανεξάρτητα από το θρησκευτικό της υπόβαθρο, η νηστεία μπορεί να αποτελέσει ένα εκπληκτικό μέσο φροντίδας για την υγεία σου

Προτεινόμενα

DO IT YOURSELF

Make up στα ρούχα σου; Δες πώς να μη μείνει λεκές

Μια εύκολη λύση με κάτι που μάλλον έχεις ήδη στο μπάνιο σου

CELEBS

Υρώ Λούπη: Oι μοναδικές χειροτεχνίες της στο εξοχικό της στην Ερέτρια

Έχει μετατρέψει παλιά αντικείμενα σε ... «έργα τέχνης»

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν φοβάμαι τα ελαττώματά μου. Λατρεύω τις ατέλειές μου» Lady Gaga

Happy birthday στη μία και μοναδική Lady Gaga