Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Όσο πιο κοντή, τόσο πιο "επιρρεπής" στην άνοια!

Νέα μελέτη αποκαλύπτει.


Μαρία Μυλωνά

Το διαβάσαμε στο TheTOC  

Οι κοντοί είναι πιο πιθανό να πάθουν άνοια και να πεθάνουν από αυτήν, σε σχέση με τους ψηλούς, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη βρετανική επιστημονική έρευνα. 

Είναι η πρώτη μελέτη, η οποία συνδέει το ύψος με τον κίνδυνο άνοιας στην τρίτη ηλικία. Η συσχέτιση ύψους - άνοιας είναι πολύ πιο έντονη στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες, για λόγους που δεν είναι σαφείς.

Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι οι άνδρες με ύψος κάτω από 1,65 μέτρα έχουν κατά μέσο όρο 50% μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν άνοια και να πεθάνουν.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τομ Ρους της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό ψυχιατρικής «British Journal of Psychiatry», σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 220.000 ανθρώπους.

Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι οι άνδρες με ύψος κάτω από 1,65 μέτρα έχουν κατά μέσο όρο 50% μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν άνοια και να πεθάνουν από αυτήν, σε σχέση με όσους έχουν ύψος πάνω από 1,73 μέτρα. Μια «ψαλίδα» 7,3 εκατοστών ανάμεσα σε δύο οποιαδήποτε ύψη αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας κατά 24% περίπου για τον πιο κοντό.

Μια «ψαλίδα» 7,3 εκατοστών ανάμεσα σε δύο οποιαδήποτε ύψη αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας κατά 24% περίπου για τον πιο κοντό

Στις γυναίκες ο παράγων του ύψους παίζει σχετικά μικρότερο ρόλο. Παρ' όλα αυτά, μια γυναίκα με ύψος 1,56 μέτρων έχει 35% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσει άνοια, σε σχέση με μια γυναίκα ύψους 1,65 μέτρων. Μια οποιαδήποτε διαφορά ύψους 6,8 εκατοστών αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας κατά 13% για την πιο κοντή.

Διάβασε περισσότερα εδώ

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

8 αποτελεσματικοί τρόποι για να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου αυτή την άνοιξη

Κινήσεις που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους

ΥΓΕΙΑ

Μπορεί ο θηλασμός να σας προστατεύσει από μελλοντική καρδιακή προσβολή;

Ο θηλασμός είναι πολύτιμος τόσο για την υγεία σας όσο και για το νεογέννητό σας. Αυτή η εκπληκτική αλήθεια συχνά μένει ανείπωτη.

ΥΓΕΙΑ

Γιατί η νηστεία είναι το καλύτερο εργαλείο αποτοξίνωσης για την υγεία σου

Ανεξάρτητα από το θρησκευτικό της υπόβαθρο, η νηστεία μπορεί να αποτελέσει ένα εκπληκτικό μέσο φροντίδας για την υγεία σου

Προτεινόμενα

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.

ASK THE EDITOR

6 ολοκαίνουριες skincare, makeup και αρωματικές αφίξεις για να κάνεις δώρο στον εαυτό σου

Νέα προϊόντα που θα λατρέψεις με το που τα βάλεις στο boudoir σου