Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Η ακμή είναι νόσος της εφηβείας;

Μύθος ή πραγματικότητα και τι πρέπει να γνωρίζουμε.



Η ακμή, όπως και πολλές άλλες δερματολογικές οντότητες έχει πολυπαραγοντική αιτιοπαθογένεια και βαθμό σοβαρότητας.

Οφείλεται κυρίως σε υπερέκκριση σμήγματος στους σμηγματογόνους αδένες που βρίσκονται δίπλα στην τρίχα και κοντά στην επιφάνεια του δέρματος. Η μη πτώση των κυττάρων της, ανώτερων στοιβάδων,  επιδερμίδας αλλά και η εναπόθεση ουσιών ( clogging ) στον πόρο του παραπάνω αδένα είναι ένας ακόμη  λόγος για τον οποίο κάνουμε ακμή.

Όταν συνυπάρχει υπερέκκριση και κλειστός πόρος τότε ο αδένας διαστέλλεται και κάποια στιγμή ραγεί (σπάει). Το ελεύθερο σμήγμα και τα βακτήρια που υπάρχουν στην περιοχή κάνουν τα πράγματα πιο δύσκολα αφού εγκαθίσταται φλεγμονή, κάτι που κλινικά βλέπουμε ως ερυθρότητα.

Ο λόγος για τον οποίο η ακμή αρχίζει στην εφηβεία είναι ότι οι αδένες, που προαναφέραμε, είναι ευαίσθητοι στις ορμονικές μεταβολές.  Να σημειώσω ότι οι μεταβολές αυτές είναι απόλυτα φυσιολογικές στους εφήβους -απλά σε κάποια άτομα προκαλούν υπερβολική απάντηση από τους σμηγματογόνους αδένες.

Σε κάποιους ασθενείς όμως η ακμή αρχίζει στην ενήλικο ζωή και συχνά ρωτούν στο ιατρείο πως είναι δυνατόν να είναι το εξάνθημα τους ακμή αφού δεν είναι πια έφηβοι!  Εύλογο ερώτημα. Όμως οι ορμονικές αλλαγές δε συμβαίνουν μόνο στην εφηβεία. Συμβαίνουν και κατά την ενήλικο ζωή!
Ένα εύκολα κατανοητό παράδειγμα είναι ο μηνιαίος κύκλος στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.

Η ακμή λοιπόν είναι ένα σχετικά πολύπλοκο ιατρικό θέμα που θα πρέπει να επιλύουμε με τη βοήθεια του δερματολόγου, αφού είναι ο μόνος που μπορεί να συνέκτιμήσει τη σοβαρότητα και τα αίτια αυτής ή και να παραπέμψει σε ενδοκρινολόγο ή γυναικολόγο αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Το να περιμένουμε να φύγουν “τα σπυράκια” από μόνα τους είναι λανθασμένη τακτική. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι πάντα υπάρχει ο κίνδυνος ουλών και χρονιοποίησης της πάθησης με τις ποικίλες ψυχολογικές επιπτώσεις που μπορεί αυτό να έχει στους ασθενείς.

Για τις περιπτώσεις ήπιας ακμής στην πρώιμη εφηβεία συνίσταται πλύσιμο με ειδικό αντιακνεικό σκεύασμα και σμηγματορυθμιστική κρέμα.

Αν η ακμή επιμένει ή επιδεινώνεται θα χρειαστούν τοπικά συνταγογραφούμενα σκευάσματα ενώ αν υπάρχει μέτρια ή σοβαρή ακμή θα πρέπει να ζητηθεί ιατρική συμβουλή.

 

der3.JPGΓιώργος Τύρος

MD, Δερματολόγος

Υπ. Διδάκτορας ΠανΑθηνών,

Αγίας Φωτεινής 53, Νέα Σμύρνη

http://www.tyrosderm.gr/

 

Κεντρική φωτό: dermascope

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

ΥΓΕΙΑ

«Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη»

Έλεγε ο Τσάρλι Τσάπλιν που σαν σήμερα γεννήθηκε – και σου θυμίζουμε τα οφέλη του να γελάς πιο συχνά

ΥΓΕΙΑ

Πώς να προστατέψεις την υγεία σου τις ημέρες με υψηλή περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα

Η έντονη περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το αναπνευστικό σύστημα και να προκαλέσει μια σειρά από ενοχλήσεις

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός