Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

30 χρόνια Aids στην Ελλάδα: Τι αποκαλύπτουν οι αριθμοί

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του ιού HIV. 


Μαρία Μυλωνά

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), από το 1984 ως τις 31/10/2014, διαγνώστηκαν στην Ελλάδα 14.288 άτομα με HIV (το 82,3% είναι άνδρες). Από το σύνολο των ατόμων αυτών, τα 3.638 έχουν εμφανίσει AIDS, ενώ περίπου τα 6.850 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή θεραπεία. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει μόνο το 75% όσων πραγματικά έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV. Αυτό συμβαίνει διότι το υπόλοιπο 25% των ατόμων δεν έχει κάνει ποτέ το τεστ για HIV.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, φέτος παρατηρήθηκε μείωση των νέων διαγνώσεων, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι ο κίνδυνος έχει σταματήσει να υφίσταται. Γι΄αυτό και συστήνουν σε όλους μας να κάνουμε το τεστ, που μπορεί κυριολεκτικά να μας σώσει τη ζωή

Κάνε το τεστ: Το HIV τεστ πρέπει να γίνεται από ιατρονοσηλευτικό προσωπικό ή επαγγελματίες υγείας που έχουν εκπαιδευτεί σε θέματα συμβουλευτικής και το αποτέλεσμα πρέπει να ανακοινώνεται πάντα από γιατρό. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, το 4ης γενιάς τεστ αίματος για HIV γίνεται για το κοινό στα παρακάτω νοσοκομεία- 6 Κέντρα Αναφοράς AIDS: Eυαγγελισμός, Ανδρέας Συγγρός, ΑΧΕΠΑ, Άγιος Ανδρέας, Βενιζέλειο- Πανάνειο, Ι.Κ.Α. Αλεξανδρούπολης. 

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

8 αποτελεσματικοί τρόποι για να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου αυτή την άνοιξη

Κινήσεις που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους

ΥΓΕΙΑ

Μπορεί ο θηλασμός να σας προστατεύσει από μελλοντική καρδιακή προσβολή;

Ο θηλασμός είναι πολύτιμος τόσο για την υγεία σας όσο και για το νεογέννητό σας. Αυτή η εκπληκτική αλήθεια συχνά μένει ανείπωτη.

ΥΓΕΙΑ

Γιατί η νηστεία είναι το καλύτερο εργαλείο αποτοξίνωσης για την υγεία σου

Ανεξάρτητα από το θρησκευτικό της υπόβαθρο, η νηστεία μπορεί να αποτελέσει ένα εκπληκτικό μέσο φροντίδας για την υγεία σου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.