Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Κόλιανδρος (κόλιαντρο): θεραπευτικές ιδιότητες, οφέλη, καλλιέργεια και παρενέργειες

Κόλιανδρος, κόλιαντρο: ο απόλυτος οδηγός για τη χρήση του, τη θεραπευτική δράση και τις παρενέργειές του



Μυρωδικό με χαρακτηριστικό άρωμα, που σε υπερβολική δόση μπορεί να γίνει και δυσάρεστο. Οι σπόροι του, αντίθετα, έχουν πιο ήπια και «λεπτή» γεύση. Μοιάζει με τον μαϊντανό. Δεν είναι από τα βότανα που χρησιμοποιούμε συχνά, κι όμως αξίζει μια θέση στην κουζίνα μας, αφού, εκτός ότι αρωματίζει πολλά πιάτα, θεωρείται και αγχολυτικός. Ο λόγος για τον κολίανδρο, κορίανδρο ή κόλιαντρο, ένα ιδιαίτερο μυρωδικό της ελληνικής γης. Αν και σε μεγάλη ποσότητα το ωμό έχει δυσάρεστες παρενέργειες, οι σπόροι του ως αφέψημα θεωρούνται εξαιρετικά ωφέλιμοι για το γαστρεντερικό (καταπολεμά τον μετεωρισμό, τη διάρροια, τη ναυτία, τους κολικούς του εντέρου). Σπασμολυτικό, αντιπυρετικό, αναλγητικό και αντιβακτηριδιακό, πλούσιο σε βιταμίνες. Θεραπεύει τις αιμορροΐδες, την αϋπνία και την ιλαρά. Απωθεί και τα έντομα.

Λατινική ονομασία: Coriandrum sativum

Άλλες ονομασίες: Κόλιαντρο, κορίανδρος

 

 

Θρεπτικά συστατικά

Το διατροφικό προφίλ του κόλιανδρου είναι διαφορετικό από τους φρέσκους ​​βλαστούς και τα φύλλα. Τα φύλλα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C και βιταμίνη Κ, με μέτρια περιεκτικότητα σε διαιτητικά ορυκτά. Αν και οι σπόροι έχουν γενικά χαμηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνες, παρέχουν όμως σημαντικές ποσότητες διαιτητικών ινών, ασβέστιο, σελήνιο, σίδηρο, μαγνήσιο και μαγγάνιο. Οι ρίζες του κόλιανδρου έχουν μια βαθύτερη, πιο έντονη γεύση από τα φύλλα.

Θεραπευτικές ιδιότητες

  • Ο κόλιανδρος θεωρείται ότι εξισορροπεί τα επίπεδα του σακχάρου στο αίµα, καθώς και ότι βοηθάει στην καταπολέμηση του άγχους, της ημικρανίας, της κόπωσης και της ανορεξίας.
  • Ο κόλιανδρος βοηθά στο πεπτικό σύστημα και ανοίγει την όρεξη. Μειώνει το φούσκωμα της κοιλιάς και διευκολύνει την πέψη.
  • Επίσης θεωρείται ότι είναι διεγερτικός και επιδρά θετικά στο νευρικό σύστημα.
  • Ο κόλιανδρος έχει την ιδιότητα να εξουδετερώνει μικρόβια όπως η σαλμονέλα που είναι αιτία τροφικών δηλητηριάσεων.
  • Οι σάλτσες και τα διατροφικά σκευάσματα που περιέχουν κόλιανδρο μπορούν να εξουδετερώνουν μικρόβια.
  • Ιδιότητες του κόλιανδρου, είναι η ικανότητά του να περιορίζει τις κράμπες της περιόδου.
  • Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε σίδηρο βοηθά στην καταπολέμηση της αναιμίας.
  • Αντιμετωπίζει τα προβλήματα με το αναπνευστικό σας σύστημα. Να πίνετε ένα τσάι με μια χούφτα φύλλα από κόλιαντρο ανά μια κούπα νερό. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποβάλλετε την βλέννα από τους πνεύμονες, το λάρυγγα ακόμη και από τη μύτη.
  • Ο κόλιανδρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της διάρροιας όταν αυτή οφείλεται σε μύκητες ή μικρόβια.
  • Μειώνει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης στο αίμα και βοηθά στην εξάλειψη του συσσωρευμένου λίπους από τα εσωτερικά τοιχώματα των φλεβών και των αρτηριών προλαμβάνοντας τις καρδιακές προσβολές.
  • Περιορίζει τις φλεγμονές που προκαλούνται από τους ρευματισμούς και την αρθρίτιδα, δυο πολύ οδυνηρές και εκφυλιστικές ασθένειες.
  • Αντιμετωπίζει νεφρικά προβλήματα, από την κατακράτηση υγρών μέχρι και τις πέτρες στα νεφρά.
  • Καταπολεμά την αναιμία, επειδή έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο. Είναι ιδανικό για άτομα που παρουσιάζουν έλλειψη σιδήρου. Ο καλύτερος τρόπος για να το καταναλώσετε είναι ωμό σε σαλάτες, σε τσάι, ψιλοκομμένο σαν πρόσθετο σε σούπες, σε κρέμες ή σε σάλτσες.
  • Καταπολεμά την επιπεφυκίτιδα. Ο κόλιαντρος επειδή είναι ένα εξαιρετικό απολυμαντικό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία πολλών ασθενειών όπως η επιπεφυκίτιδα. Χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία της εκφύλισης ωχράς κηλίδας και άλλων στρεσογόνων παραγόντων που επηρεάζουν την όραση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για τη θεραπεία μικροτραυματισμών στο μάτι. Φτιάξτε ένα τσάι με μια χούφτα φύλλα από κόλιανδρο και μια κούπα με βραστό νερό. Μόλις κρυώσει, μουσκέψτε λίγο βαμβάκι στο υγρό και τρίψτε το πάνω από το μάτι σας.
  • Ο κόλιαντρος βοηθά στη βελτίωση της υγείας και της λειτουργίας του ήπατος, του παγκρέατος, των πνευμόνων, του στομάχου και των ενδοκρινών αδένων.
  • Ο κόλιανδρος συμβάλλει μεταξύ άλλων στην καταπολέμηση του άγχους.
  • Βοηθάει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στην αντιμετώπιση της κόπωσης και της ημικρανίας.
  • Βοηθάει τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την παραγωγή μητρικού γάλακτος μετά τη γέννα (για παράδειγμα εκείνες που έχουν κάνει καισαρική) θα πρέπει να προσπαθούν να πίνουν τσάι με κόλιαντρο.
  • Είναι καλό για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ηπατικής ανεπάρκειας, για τον καθαρισμό του σώματος από βακτήρια και την απομάκρυνση της LDL, της κακής χοληστερόλης από το αίμα.

Εσείς γνωρίζατε τα οφέλη του κόλιανδρου;

 

 

Στη μαγειρική

  • Στο εμπόριο: Φρέσκο σε ματσάκια που διατηρούνται έως 5-6 μέρες στο ψυγείο. Υπάρχει και αποξηραμένο, ενώ οι σπόροι του πωλούνται και χωριστά.
  • Χρήση: Φύλλα, ωμά ή μαγειρεμένα, σπόροι.
  • Ταιριάζει: Σε κρεατικά, σαλάτες, όσπρια, σούπες, θαλασσινά, ψωμιά (οι σπόροι).

Ιαματικό κρασί με σπόρους κόλιανδρου

Θα χρειαστείτε:

  • 1 κουταλιά σπόρους κόλιανδρου
  • 1 λίτρο λευκό κρασί

Βάλτε τους σπόρους, χωρίς να τους κοπανήσετε, μαζί με το κρασί σε ένα δοχείο, σφραγίστε το και αφήστε τους να μουλιάσουν για 5 ημέρες, ανακινώντας προσεκτικά το δοχείο κάθε μέρα. Μετά, φιλτράρετε το κρασί, καθώς το αδειάζετε σε καθαρό μπουκάλι.

Δοσολογία: Ένα ποτηράκι του κρασιού, μετά το φαγητό, όταν σας είναι απαραίτητο.

Θεραπευτικές ιδιότητες: Είναι χωνευτικό, καταπολεμά τον μετεωρισμό και ανακουφίζει από τους πόνους στην κοιλιά.

Το φυτό

Είναι φυτό που αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία και γενικά μπορεί να καλλιεργηθεί σε όλες σχεδόν τις περιοχές της Ελλάδας, ακόμη και στον κήπο μας ή το μπαλκόνι μας. Ανθίζει στις αρχές του καλοκαιριού και οι καρποί του είναι σφαιρικοί με καφετί χρώμα. Όλα τα μέρη του φυτού είναι εκμεταλλεύσιμα, αλλά κυρίως τα φύλλα και οι σπόροι του στην αποξηραμένη τους μορφή, χρησιμοποιούνται στη μαγειρική. Ο φρέσκος ωστόσο έχει εντονότερο άρωμα και καλύτερη γεύση. Οι αποξηραμένοι του καρποί είναι γνωστοί και απλά ως κόλιανδρος. Χρησιμοποιούνται ολόκληροι ή τριμμένοι ως μπαχαρικό, ενώ περιζήτητο είναι και το αιθέριο έλαιο τους. Έχουν άρωμα κίτρου όταν συνθλίβονται. Μπορούν, επίσης, να χαρακτηριστούν πικάντικοι με μια ζεστή γεύση πορτοκαλιού. Η συνηθέστερη χρήση τους είναι ως βασικό συστατικό στη σκόνη κάρυ και ως αρωματικό συστατικό στα καπνιστά κρέατα και στα λουκάνικα. Τα φύλλα του έχουν μια πολύ διαφορετική γεύση από τους σπόρους. Είναι παρόμοια με το μαϊντανό, αλλά πιο ζουμερά.

 

 

Προσοχή

Η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Τα βότανα θα πρέπει να καταναλώνονται με ιδιαίτερη προσοχή και με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού, κυρίως για όσους ακολουθούν ιατροφαρμακευτική αγωγή, αλλά και για τις εγκύους, τις θηλάζουσες και τα παιδιά. Τα βότανα δεν αποτελούν φάρμακα, ούτε πρέπει να τα καταναλώνουμε αλόγιστα και με την ελπίδα ότι θα γιατρέψουν όλες τις ασθένειες.Τα φυτά πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο και βάσει των συμβουλών των ειδικών, που γνωρίζουν καλύτερα. Πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε βότανο είναι απαραίτητο να είστε σίγουροι ότι είναι το σωστό φυτό. Η λανθασμένη αναγνώριση βοτάνων είναι η αιτία συχνά για πολλές παρενέργειες.

Πηγές:

Η κουζίνα των βοτάνων - Σπυριδογιαννάκη Μαίρη, Εκδόσεις Οξύ
Μοναστηριακές Θεραπείες - Σπυριδογιαννάκη Μαίρη, Εκδόσεις Οξύ
230 βότανα-Ιουλίας Δαβάρα-Αθήναι 1978
Το πράσινο φαρμακείο Βοτανο θεραπείες, Dr James A. Duke
100 Βότανα 1000 Θεραπείες, Κώστας Μπαζαίος, Εκδόσεις Διατροφή και Υγεία
Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος – Larousse – Britannica
https://www.britannica.com/topic/list-of-herbs-and-spices-2024392
https://greatist.com/health/herb-guide#1
https://web.extension.illinois.edu/herbs/directory.cfm
https://www.planetnatural.com/category/gardening/herb/growing-guides-herbs/
https://www.health.com/food/
https://meygeia.gr/7-ischyra-ofeli-tou-koliandrou-stin-ygeia/
https://www.bambakia.gr/%CE%BA%CF%8C%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF-%CE%BA%CF%8C%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%BF-%CE%BA%CF%8C%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CF%80%CE%B1/
http://www.toarkoudi.gr/%CE%BA%CF%8C%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%BF-%CE%B1%CE%B3%CF%87%CE%BF%CE%BB%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82/
https://www.onmed.gr/diatrofi/story/376221/koliandros-gnoriste-ta-monadika-ofeli-toy-gia-tin-psyxiki-kai-somatiki-ygeia-eikones
https://el.wikipedia.org/

 

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

6 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν εκθετικά το ρίσκο απόκτησης καρκίνου

Όλα εκείνα που πρέπει να αποφεύγεις για την προστασία της υγείας σου

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

Προτεινόμενα

CELEBS

Νατάσσα Μποφίλιου: Ποζάρει αγκαλιά με την αδελφή της - Μοιάζουν πολύ!

Η τραγουδίστρια παραβρέθηκε στην παρουσίαση δίσκου του Πάνου Μουζουράκη

CELEBS

Πάνος Μουζουράκης - Μαριλού Κόζαρη: Η αποκάλυψη για τη βάφτιση της κόρης τους

Η ατάκα του καλλιτέχνη που αιφνιδίασε τους ρεπόρτερ