Άστατος κύκλος περιόδου.

Ο κύκλος σου είναι… άστατος πολύ; Μάθε ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνεις ώστε να τον επαναφέρεις στην τάξη. 

Μαρία Μυλωνά

Μήπως τον τελευταίο καιρό η περίοδός σου έρχεται πολύ συχνότερα ή πολύ σπανιότερα απ’ ότι θα έπρεπε; Οι διαταραχές του κύκλου είναι κάτι που σε γενικές γραμμές δεν θα πρέπει να σε ανησυχούν, ούτε όμως και να σε αφήνουν αδιάφορη. Για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, καλό είναι να διερευνήσεις τα αίτιά τους. 

Οι κατάλληλες εξετάσεις για τον άστατο κύκλο περιόδου

Τόσο η γυναικολογική όσο και η γενική εξέταση είναι απαραίτητες, καθώς μέσα από αυτές θα δώσεις τη δυνατότητα στο γιατρό σου να εκτιμήσει κατά πόσο οι διαταραχές της περιόδου οφείλονται σε ενδοκρινολογικά αίτια. Για παράδειγμα, αν εμφανίζεις και υπερτρίχωση, το πρόβλημά σου ενδέχεται να οφείλεται στην αύξηση ανδρογόνων στο σώμα σου, ενώ αν έχεις γαλακτόρροια, ίσως αυτή υποδηλώνει αύξηση της προλακτίνης. Επιπλέον, η γυναικολογική εξέταση μπορεί να υποδείξει την παρουσία ινομυωμάτων, κυστών στην ωοθήκη, ενδομητρίωσης κ.λπ. Άλλες εξετάσεις που πρέπει να κάνεις, ανάλογα με το αίτιο που υποπτεύεται ο γιατρός σου, είναι ο υπέρηχος, οι ενδοκρινολογικές (όπως τεστοστερόνη, ανδροστενεδιόνη, προλακτίνη, DHEA-S, LH, FSH) κ.λπ.  

Για τον άστατο κύκλο περιόδου να θυμάσαι

Σε κάθε περίπτωση, για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα, είναι απαραίτητη η σωστή διάγνωσή του. Συνήθως, οι ανωμαλίες της περιόδου οφείλονται σε ανωορρηξία, οπότε η θεραπεία γίνεται με ορμονικά φάρμακα, όπως οιστρογόνα ή αντισυλληπτικά, ενώ όταν αυτές οφείλονται σε οργανικά αίτια (π.χ. ινομυώματα), απαιτείται χειρουργική επέμβαση ή ειδική φαρμακευτική αγωγή. About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares

Σου αρέσει αυτό που διάβασες;

Ακολούθησέ μας στα social. Κάνε κλικ σε ένα από τα εικονίδια!

0
Shares