Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Μήπως επηρέασε και εσένα η επιδημία της υπερπληροφόρησης;

Το αντίδοτο στο «infobesity»

 



 

Σίγουρα έχεις ακούσει πως βρισκόμαστε στην εποχή όπου η πληροφορία ταξιδεύει πιο γρήγορα από ποτέ, αφού χάρη στην πληθώρα των μέσων ενημέρωσης, μπορείς να μαθαίνεις εύκολα και σε ελάχιστο χρόνο τι συνέβη στην άλλη άκρη της γης. Οι πληροφορίες που δεχόμαστε σε καθημερινή βάση είναι πάρα πολλές, κάτι το οποίο όπως φαίνεται δεν λειτουργεί πάντα με θετικό τρόπο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, χάρη σε αυτή την πρακτική έχει δημιουργηθεί το φαινόμενο του «infobesity», το οποίο προέρχεται από τον συνδυασμό των λέξεων information (πληροφορία) και obesity (παχυσαρκία) και αναφέρεται στην υπερπληροφόρηση που βιώνουμε καθημερινά όχι μόνο για ό,τι μας ενδιαφέρει, αλλά και για άσχετα πράγματα.

 

 

Το infobesity πρόκειται για μια εξάρτηση που δύσκολα μπορείς να την αντιληφθείς με την πρώτη. Το να θέλεις να είσαι ενημερωμένη, ασφαλώς είναι κάτι φυσιολογικό. Το να θέλεις όμως να ενημερώνεσαι για τα πάντα και συνέχεια, «καταναλώνοντας» οποιαδήποτε μορφή πληροφορίας που βρεθεί μπροστά σου, είναι σίγουρα προβληματικό. Αρχικά μπορεί να νιώθεις «ανακουφίσει» γνωρίζοντας με ακρίβεια τι συμβαίνει γύρω σου, όμως μακροπρόθεσμα η συνήθεια αυτή σε οδηγεί να μην επεξεργάζεσαι σχεδόν καθόλου τις πληροφορίες που λαμβάνεις, σε γεμίζει άγχος και φόβο ενώ τελικά σε μπερδεύει αφού απουσιάζει η κριτική σκέψη.

Επειδή λοιπόν, η τοξική πληροφόρηση είναι η νέα επιδημία που έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε, ορίστε ο τρόπος να απαλλαχθείς από αυτή step by step.

Step 1: Η detox περίοδος. Αρχικά φρόντισε να κρατήσεις απόσταση από την υπερπληροφόρηση. Ενημερώσου μόνο για αυτά που χρειάζεται να γνωρίζεις πραγματικά, διασταυρώνοντας κάθε πληροφορία που δέχεσαι.

 

 

Step 2: Απενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις. Δεν χρειάζεται να σου έρχονται χιλιάδες ειδοποιήσεις στο κινητό, το tablet, το laptop για ότι συμβαίνει εδώ και τώρα. Κάτι τέτοιο σου αποσπά την προσοχή όταν εργάζεσαι,  βρίσκεσαι με παρέα, τρως το μεσημεριανό σου κ.α.

Step 3: Οριοθέτησε την πληροφόρηση σου. Όχι δεν εννοώ να διαβάζεις συγκεκριμένα site ή να βλέπεις συγκεκριμένα κανάλια. Πάντα να έχεις ανοιχτούς τους ορίζοντές σου για γνώση, όμως σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο.

Step 4: Μείνε στο εδώ και στο τώρα. Ενημερώσου για όλα αυτά που σε αφορούν σήμερα, αφήνοντας στην άκρη ειδήσεις-προφητείες που μόνο άγχος μπορούν να σου προσφέρουν. Το τι θα συμβεί αύριο, ας το μάθουμε καλύτερα τότε.  

 

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

ΥΓΕΙΑ

«Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη»

Έλεγε ο Τσάρλι Τσάπλιν που σαν σήμερα γεννήθηκε – και σου θυμίζουμε τα οφέλη του να γελάς πιο συχνά

ΥΓΕΙΑ

Πώς να προστατέψεις την υγεία σου τις ημέρες με υψηλή περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα

Η έντονη περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το αναπνευστικό σύστημα και να προκαλέσει μια σειρά από ενοχλήσεις

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός