Μήπως επηρέασε και εσένα η επιδημία της υπερπληροφόρησης;

Το αντίδοτο στο «infobesity»

 

Κωνσταντίνα Κύρκου

 

Σίγουρα έχεις ακούσει πως βρισκόμαστε στην εποχή όπου η πληροφορία ταξιδεύει πιο γρήγορα από ποτέ, αφού χάρη στην πληθώρα των μέσων ενημέρωσης, μπορείς να μαθαίνεις εύκολα και σε ελάχιστο χρόνο τι συνέβη στην άλλη άκρη της γης. Οι πληροφορίες που δεχόμαστε σε καθημερινή βάση είναι πάρα πολλές, κάτι το οποίο όπως φαίνεται δεν λειτουργεί πάντα με θετικό τρόπο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, χάρη σε αυτή την πρακτική έχει δημιουργηθεί το φαινόμενο του «infobesity», το οποίο προέρχεται από τον συνδυασμό των λέξεων information (πληροφορία) και obesity (παχυσαρκία) και αναφέρεται στην υπερπληροφόρηση που βιώνουμε καθημερινά όχι μόνο για ό,τι μας ενδιαφέρει, αλλά και για άσχετα πράγματα.

 

 

Το infobesity πρόκειται για μια εξάρτηση που δύσκολα μπορείς να την αντιληφθείς με την πρώτη. Το να θέλεις να είσαι ενημερωμένη, ασφαλώς είναι κάτι φυσιολογικό. Το να θέλεις όμως να ενημερώνεσαι για τα πάντα και συνέχεια, «καταναλώνοντας» οποιαδήποτε μορφή πληροφορίας που βρεθεί μπροστά σου, είναι σίγουρα προβληματικό. Αρχικά μπορεί να νιώθεις «ανακουφίσει» γνωρίζοντας με ακρίβεια τι συμβαίνει γύρω σου, όμως μακροπρόθεσμα η συνήθεια αυτή σε οδηγεί να μην επεξεργάζεσαι σχεδόν καθόλου τις πληροφορίες που λαμβάνεις, σε γεμίζει άγχος και φόβο ενώ τελικά σε μπερδεύει αφού απουσιάζει η κριτική σκέψη.

Επειδή λοιπόν, η τοξική πληροφόρηση είναι η νέα επιδημία που έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε, ορίστε ο τρόπος να απαλλαχθείς από αυτή step by step.

Step 1: Η detox περίοδος. Αρχικά φρόντισε να κρατήσεις απόσταση από την υπερπληροφόρηση. Ενημερώσου μόνο για αυτά που χρειάζεται να γνωρίζεις πραγματικά, διασταυρώνοντας κάθε πληροφορία που δέχεσαι.

 

 

Step 2: Απενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις. Δεν χρειάζεται να σου έρχονται χιλιάδες ειδοποιήσεις στο κινητό, το tablet, το laptop για ότι συμβαίνει εδώ και τώρα. Κάτι τέτοιο σου αποσπά την προσοχή όταν εργάζεσαι,  βρίσκεσαι με παρέα, τρως το μεσημεριανό σου κ.α.

Step 3: Οριοθέτησε την πληροφόρηση σου. Όχι δεν εννοώ να διαβάζεις συγκεκριμένα site ή να βλέπεις συγκεκριμένα κανάλια. Πάντα να έχεις ανοιχτούς τους ορίζοντές σου για γνώση, όμως σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο.

Step 4: Μείνε στο εδώ και στο τώρα. Ενημερώσου για όλα αυτά που σε αφορούν σήμερα, αφήνοντας στην άκρη ειδήσεις-προφητείες που μόνο άγχος μπορούν να σου προσφέρουν. Το τι θα συμβεί αύριο, ας το μάθουμε καλύτερα τότε.  

 

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares

Σου αρέσει αυτό που διάβασες;

Ακολούθησέ μας στα social. Κάνε κλικ σε ένα από τα εικονίδια!

0
Shares