Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Η μαράντα είναι το φυτό-trend της χρονιάς, τα φύλλα της ευγνωμοσύνης

«Τα φυτά προσευχής μαράντα είναι μια ισχυρή υπενθύμιση για το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η ευγνωμοσύνη»


Κατερίνα Ανδρομιδά

Ποιά ήταν η τελευταία φορά που άγγιξες και μετά μύρισες ένα λουλούδι; Μιλάμε για αυτό το πρωταγωνιστικό στολίδι που μικρή πείραζες όταν έβρισκες στα βάζα στο σπίτι της γιαγιάς σου ή στον κήπο της. Λίγες ήταν οι φορές που αναρωτήθηκες ακόμη κι ως ενήλικας τι ακριβώς γυρεύουν τα λουλούδια μέσα στο σπίτι; Η εταιρία 1-800-Flowers σου έχει την απάντηση τουλάχιστον για την μαράντα, το φυτό το οποίο αναδείχθηκε το απόλυτο must, μετά τα αντισηπτικά, για τους πάγκους των σπιτιών μας. Ένα φυτό με ρίζες από την τροπική, κεντρική και νότια Αμερική καθώς και τις δυτικές Ινδίες το οποίο έχει οπλισμένα φύλλα με «ευγνωμοσύνη». 

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της εταιρίας,  Alfred Palomares, «Τα φυτά προσευχής μαράντα είναι μια ισχυρή υπενθύμιση για το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η ευγνωμοσύνη» και το επιχείρημά του μας καλύπτει απόλυτα. Ας αφήσουμε λίγο στην άκρη  τα τριαντάφυλλα και τον βασιλικό κι ας κάνουμε χώρο στο σπίτι μας να μπει η ευγνωμοσύνη, μία αξία που ξεχάσαμε πολλές φορές πάνω στην απελπισία μας για όσα συμβαίνουν ένα χρόνο τώρα και μας απορροφούν τόση ενέργεια.

Ας ακολουθήσουμε το σύστημα της μαράντας στη καθημερινότητά μας με τους άλλους ανθρώπους. Η μαράντα λειτουργεί εντελώς ανθρώπινα: Τα φύλλα της τυλίγονται όταν βραδιάζει και ανοίγουν ξανά με την ανατολή. Όπως εξηγεί κι ο Alfred «Επιλέξαμε τη Μαράντα για τον συμβολισμό της ευτυχίας και της ευγνωμοσύνης, με φύλλα που διπλώνουν σαν τα χέρια για ευγνωμοσύνη, μας ενθαρρύνει να συνδεθούμε με τους άλλους και να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις ιδιαίτερες στιγμές της ζωής».

Το μόνο που χρειάζεται από πλευράς σου είναι να διατηρήσεις το φυτό σε ένα μέρος θερμό. Το φυτό διεκδικεί τη προσοχή σου μόνο μία φορά τη μέρα που χρειάζεται ψέκασμα στα φύλλα του αμέσως μετά το πότισμα. Εσύ αφιερώνεις περίπου πέντε λεπτά κι εκείνο σου ομορφαίνει το χώρο, τη διάθεση ενώ ποτίζει το δωμάτιό σου ευγνωμοσύνη!

Πέρα όμως από τη αξία της ευγνωμοσύνης, η οποία κρύβει μία σειρά από αλυσιδωτά θετικά συναισθήματα όταν τη βιώνουμε και την αναγνωρίζουμε, η επαφή μας με φυτά φέρνει κι άλλα καλά νέα για τη ψυχολογία μας. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Βραζιλία και μπορείς να βρεις στο περιοδικό  «Urban Forestry and Urban Greening» με θέμα την επίδραση των φυτών στο ψυχισμό των ανθρώπων εν μέσω καραντίνας, επιβεβαιώθηκαν τα εξής θετικά:

1. Άνθρωποι που περιβάλλονταν από φυτά εσωτερικού χώρου εμφάνιζαν μεγαλύτερη ψυχολογική ανθεκτικότητα και ευεξία κατά τη διάρκεια της καραντίνας. 

2. Μία από τις βασικές αιτίες για την εμφάνιση αρνητικών συναισθημάτων ήταν η διαμονή των ανθρώπων σε σπίτια που απουσίαζε ο φυσικός φωτισμός και δεν είχαν καμία οπτική επαφή με φυτά. 

Καταλαβαίνουμε, επομένως, πόσο κομβικό ρόλο παίζει η σχέση που έχουμε με το φυσικό περιβάλλον ιδιαίτερα σε τέτοιες περιόδους απομόνωσης. Σε μία εποχή που οι περισσότερες ώρες της ημέρας ενός ανθρώπου καταναλώνονται μπροστά από μία οθόνη, είναι φυσιολογικό η ενασχόληση με οτιδήποτε άλλο, πόσο μάλλον με μία δραστηριότητα όπως η κηπουρική, να μη χωράει στη καθημερινότητά του.
Έχει σημασία όμως να δούμε ο καθένας ξεχωριστά πώς μπορούμε να αρχίσουμε να αναπτύσσουμε μία νέα σχέση με τη φύση, το πραγματικό μας φυσικό περιβάλλον. Αρκεί να φέρει κανείς στη μνήμη του το πόσο διαφορετικά λειτουργούμε σε περιόδους, όπως αυτές των διακοπών, ώστε να δώσει μία συνέχεια στη σχέση του με τη φύση ακόμη και όταν επιστρέφει στη ρουτίνα της πόλης. Το βήμα να βάλουμε τη μαράντα ή οποιοδήποτε άλλο φυτό  που μας τραβάει τη προσοχή στο σπίτι μας, είναι μία καλή αρχή για να επανασυνδεθούμε με τη φύση, με τον εαυτό μας.

 

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

8 αποτελεσματικοί τρόποι για να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου αυτή την άνοιξη

Κινήσεις που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους

ΥΓΕΙΑ

Μπορεί ο θηλασμός να σας προστατεύσει από μελλοντική καρδιακή προσβολή;

Ο θηλασμός είναι πολύτιμος τόσο για την υγεία σας όσο και για το νεογέννητό σας. Αυτή η εκπληκτική αλήθεια συχνά μένει ανείπωτη.

ΥΓΕΙΑ

Γιατί η νηστεία είναι το καλύτερο εργαλείο αποτοξίνωσης για την υγεία σου

Ανεξάρτητα από το θρησκευτικό της υπόβαθρο, η νηστεία μπορεί να αποτελέσει ένα εκπληκτικό μέσο φροντίδας για την υγεία σου

Προτεινόμενα

ASK THE EDITOR

Peach Perfect: Γιατί να υιοθετήσεις τις ροδακινί αποχρώσεις στο μακιγιάζ σου αυτή την άνοιξη

Και τέσσερις επιλογές προϊόντων από τη beauty editor του AllYou που θα απογειώσουν το makeup look σου

ΣΠΙΤΙ

6 απλοί τρόποι για να ομορφύνεις την κουζίνα σου

Δεν χρειάζεται κόπο, αλλά τρόπο!