Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Ασκήσεις για διαχείριση θυμού

7 υγιείς, εποικοδομητικοί και θετικοί τρόποι για να νιώσεις καλύτερα


Ρόμυ Μελάνι

«Δεν θα τιμωρηθείς για τον θυμό σου, θα τιμωρηθείς από τον θυμό σου» μας λέει ο Βούδας.

Ο θυμός είναι ανελέητος. Σε αφήνει να αισθάνεσαι μέσα σου σχισμένη στα δύο.

Το κεφάλι σου βαραίνει πολλά κιλά. Το σαγόνι σου κλειδώνει. Και οι μύες σου φωνάζουν. Κάθε σου ίντσα αισθάνεται πόνο με την ηλεκτροπληξία που σου εκτοξεύει το συναίσθημα του θυμού.

Δεν μπορείς να φας, να κοιμηθείς ή να λειτουργήσεις σαν ένα λογικό ανθρώπινο ον.

Έχεις βέβαια καλούς λόγους  να φοβάσαι να εξαπολύσεις ουρλιάζοντας, αυτό το τέρας της οργής που κρύβεται μέσα σου. Πιθανότατα θα χάσεις τον έλεγχο, θα επιτεθείς, θα θέλεις να εκδικηθείς.
Έτσι κάπως, με έναν νέο ορθολογισμό, έμαθα να ακούω τις θυμωμένες σκέψεις μου. Άκουσα τον πόνο και τη θλίψη να τυλίγονται γύρω μου. Αναγνώρισα τον αυτοτραυματισμό που προκαλούσε ο θυμός μου. Συνειδητοποίησα ότι ήμουν αυτή  που κράτησε ζωντανά αυτά τα γεγονότα και τους ανθρώπους που με είχαν πληγώσει, και μόνη μου είχα τη δύναμη να αποφασίσω ότι ο χρόνος τους τελείωσε.
Και αυτό γίνεται απίστευτα εύκολα. Το θέλω πάρα πολύ και για σένα. Να νιώσεις απελευθερωμένη. Να αφήσεις όλη αυτή τη δυσαρέσκεια, τον θυμό και την οργή.
Πως; Με μια μικρή δράση που θα κατακτά τον θυμό κάθε φορά.
Όλοι έχουν βιώσει θυμό στο παρελθόν. Το ερώτημα είναι: Τι κάνουμε με αυτό το συναίσθημα; Ενεργούμε σε αυτό; Το διατηρούμε εγκλωβισμένο μέσα μας; Αν ενεργήσουμε από  τον θυμό μας, θα μπορούσαμε να βλάψουμε άλλους ανθρώπους. Εάν διατηρήσουμε το θυμό μας μέσα μας, μελέτες δείχνουν ότι η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη που είναι οι ορμόνες του στρες, θα εκκριθούν, καθιστώντας μας πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις και καρδιαγγειακές παθήσεις. Έτσι, αντί να βλάπτουμε άλλους ανθρώπους, θα βλάψουμε τον εαυτό μας.

Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του θυμού είναι να τον εκφράσεις με υγιή τρόπο και να μετατρέψεις αυτό το αρνητικό και πιθανώς καταστροφικό συναίσθημα σε μια θετική, εποικοδομητική δράση.

Όταν  εξωτερικεύουμε τα αρνητικά συναισθήματα, η δραστηριότητα της αμυγδαλής (το μέρος της συναισθηματικής απόκρισης και της λήψης αποφάσεων που σχετίζεται με τον εγκέφαλό μας) λειτουργεί καλύτερα, διαδικασία που μπορεί τελικά να συμβάλλει και στην καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία. Επιπλέον, οι άνθρωποι που εκφράζουν ανοιχτά τα συναισθήματά τους είναι πιο υγιείς από εκείνους που συνήθως καταστέλλουν  τα ισχυρά συναισθήματα.

Πώς μπορούμε να εκφράσουμε με ασφάλεια τον θυμό μας χωρίς να βλάψουμε τον εαυτό μας ή άλλους ανθρώπους;

Εδώ είναι 7 υγιείς, εποικοδομητικοί και θετικοί τρόποι - μερικοί από αυτούς είναι κι αρκετά διασκεδαστικοί - για να εκτονώσεις τον θυμό σου

1. Χτύπα μια μπάλα
Έχεις μάθει να παίζεις ρακέτες, τένις, γκολφ, πινγκ-πονγκ, βόλεϊ κ.λπ... Πάρε το μπαλάκι κι άρχισε να το χτυπάς με δύναμη στον τοίχο ή στο έδαφος. Ομοίως, πάρε ένα γάντι του μποξ και χτύπησε μια σακούλα ενώ φαντάζεσαι  ότι χτυπάς το άτομο που πυροδότησε τον θυμό σου. Μπορείς  επίσης απλά να κάνεις μια βόλτα ή ένα 20λεπτο αερόβιο workout.

2. Γροθιές στο μαξιλάρι
Εάν αισθάνεσαι  πολύ θυμωμένη, μπορεί να αισθανθείς  την επιθυμία να χτυπήσεις κάτι. Ένας πολύ υγιής τρόπος εκτόνωσης αυτής της ισχυρής ενέργειας είναι να τα βάλεις με ένα μαξιλάρι.  Χτύπα  το μαξιλάρι σαν να είναι το άτομο ή το πράγμα με το οποίο είσαι θυμωμένη. Επίσης μπορείς την ίδια στιγμή, να του βάλεις και τις φωνές, αν αυτό σε βοηθά στην απελευθέρωση όλης της έντασης. Οι χλευαστικές λέξεις είναι εξαιρετικές στο να "ανοίξεις" την αποθηκευμένη ενέργεια του θυμού και να φτάσεις στη ρίζα των συναισθημάτων σου. Καθώς χτυπάς, χτύπα την απογοήτευση και νιώσε ακριβώς ποιες πτυχές της σε κάνουν να θυμώνεις.



3. Γράψε τον θυμό σου
Πάρε ένα χαρτί και ένα στυλό και γράψε με λεπτομέρειες  πώς αισθάνεσαι. Το γράψιμο μπορεί να σε βοηθήσει να ξεκαθαρίσεις  το πλήθος των πληροφοριών στο μυαλό σου. Επιτρέπει την εκροή όσων συμβαίνουν στο εσωτερικό. Μόλις γράψεις  ότι μπορείς, ορισμένα πράγματα θα εξακολουθούν να ξεχωρίζουν ή ορισμένα συναισθήματα μπορεί ακόμα να γίνουν ακόμα πιο έντονα. Κι αυτό είναι το κέρδος. Το γράψιμο παρέχει μια μεγάλη σαφήνεια που μπορεί να μην παρέχουν άλλοι τρόποι. Μπορείς εύκολα να σκεφτείς τι αισθανόσουν όταν το συναίσθημα του θυμού, πέρασε σε μια προσπάθεια να κρατήσεις το μάθημα φρέσκο στο μυαλό και την καρδιά σου. Μερικοί μάλιστα, απολαμβάνουν και να σκίζουν τις σελίδες αφού έχουν γράψει ως έναν τρόπο για να σκίσουν την απογοήτευσή τους.

4. Τραγούδησε τον θυμό σου
Άκουσε  μουσική που φέρνει θυμό μαζί της, κάτι από ραπ ή heavy metal ή οποιοδήποτε έντονο τραγούδι σε εκφράζει. Μπορείς  επίσης να δημιουργήσεις και στίχους που να ταιριάζουν ακριβώς με αυτό που νιώθεις. Ακόμα και χωρίς μουσική, αυτό που θα δημιουργηθεί θα είναι αρκετά θεραπευτικό. Χρησιμοποίησε τη φωνή σου ή οποιοδήποτε τυχόν μουσικό όργανο που σου αρέσει.

5. Χόρεψε τον θυμό σου
Προτίμησε ένα στατικό '90ς ρυθμό, στην ιδιωτικότητα του σπιτιού σου και χόρεψε τον θυμό σου ώσπου να μην τον αναγνωρίζεις πλέον μέσα σου.

6. Σχεδίασε  ή βάψε τον θυμό σου
Πάρε ένα κομμάτι χαρτί και πολύχρωμα κραγιόνια ή μαρκαδόρους και σχεδίασε ή βάψε ότι σου έρχεται στο μυαλό. Μερικοί από αυτούς τους πίνακες μπορεί να βγουν... υπέροχοι.

7. Μίλα στον θυμό σου
Βγάλε όλο τον θυμό σου  χρησιμοποιώντας μια τεχνική:Tοποθέτησε  μια καρέκλα απέναντι από την καρέκλα στην οποία κάθεσαι. Φαντάσου ότι το άτομο με το οποίο είσαι θυμωμένη κάθεται σε αυτήν την καρέκλα και πες σε αυτήν την καρέκλα όλα όσα κρατάς μέσα σου. Μίλα με όλη σου την οργή σε αυτήν την καρέκλα και ούρλιαξε σε αυτήν την καρέκλα. Μέσα σε λίγα λεπτά, η εγκλωβισμένη οργή σου  θα εξαφανιστεί!

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

6 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν εκθετικά το ρίσκο απόκτησης καρκίνου

Όλα εκείνα που πρέπει να αποφεύγεις για την προστασία της υγείας σου

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.