Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Προτάσεις ευεξίας

Περιποίηση, μουσική, antistress βιβλία ζωγραφικής και άλλες συμβουλές για να αισθάνεσαι ζωντανή


Κατερίνα Ανδρομιδά

Αν θα μπορούσαν να παρομοιαστούν με κάτι οι εβδομάδες που περνάμε στη παρατεταμένη αυτή καραντίνα  θα ήταν μόνο ως ένα σταματημένο αυτοκίνητο σε μία αφετηρία λίγο πριν αρχίσει το ταξίδι. Η καθημερινότητά μας έχει δυσκολέψει πολύ περισσότερο από τότε που περνούσαμε τις πρώτες εβδομάδες εγκλεισμού, τότε που πιστεύαμε πως θα ήταν για ''λίγο ακόμη''. Αυτή η μονιμότητα ή καλύτερα αδράνεια έχει αποτελέσματα και για τον οργανισμό μας και φυσικά για τη ψυχολογία μας. Και δεν είναι και πολύ θετικά. Η ευεξία θα λέγαμε ότι έχει πάει περίπατο αφού όλες εκείνες οι συνήθειες που μας κρατούσαν ζωντανούς βρίσκονται στα αζήτητα καιρό τώρα. Όμως, οι προτάσεις ευεξίας είνα μία πραγματικά ατελείωτη λίστα και μπορείς να βρεις ξανά τη χαμένη σου ενέργεια, ακόμη και μέσα στο σπίτι σου.

Οι λύσεις πολλές φορές βρίσκονται στα πιο απλά, σε αυτά που είναι πολύ κοντά μας. Στιγμή ευεξίας δεν είναι μόνο ένα σπα ή ένα μάθημα pilates στο κέντρο που παλιά λιώνατε τα στρώματά σας με τις φίλες σου. Ή τέλος πάντων αν δεν τη βρεις την ευεξία, τη φτιάχνεις (μια συγγνώμη στο σημείο αυτό στον Κ. Καβάφη). Η καθημερινή ρουτίνα περιποίησης του προσώπου σου μπορεί να ηχεί φρικτά βαρετή στα αυτία σου σα φράση, όμως από τα πιο μικρά πιανόμαστε αυτόν τον καιρό για να σηκωθούμε. Καλά τα βιβλία, καλές οι ταινίες, καλή η ενασχόληση με το πνεύμα, μα ποιός είπε πώς είναι ρηχή η ενασχόληση με τον εαυτό μας; Αφού αυτό είναι το κέντρο μας, εμείς είμαστε το ''σύμπαν'' και αν δεν μας φροντίσουμε και πρακτικά εκτός από πνευματικά, πώς θα συνεχίσουμε όλα τα υπόλοιπα; Ακολουθούν κάποιες προτάσεις που θα σε σηκώσουν από το καναπέ και θα σε πάνε στις εποχές που δεν παραμελούσες τη καθημερινή σου φροντίδα, τότε που κάθε μέρα είχες τουλάχιστον τέσσερις λόγους να βγεις από το σπίτι καθημερινά.

1. Φροντίδα

Δεν θα μπορούσε να μην βρίσκεται στη νούμερο ένα πρόταση ευεξίας. Το γεγονός ότι περνάμε τις περισσότερες μέρες στο σπίτι (που σημαίνει ίσως να μη μας βλέπει άνθρωπος) δε σημαίνει ότι αφήνουμε στη τύχη της τη καθημερινή ρουτίνα φροντίδας που κάναμε παλιότερα, όταν ήμασταν κοινωνικά όντα.  Μη παραμελείς τον εαυτό σου, όπως χρειάζεσαι τη τροφή καθημερινά, έτσι χρειάζεσαι και αυτή τη φροντίδα.

2. Διάβασμα vs μουσική

Μη τσακώνεστε, άλλους τους χαλαρώνει το διάβασμα, άλλους οι ταινίες κι άλλους η μουσική. Ναι, είμαστε κι εμείς που μπορούμε να ζήσουμε χωρίς όλα τα άλλα αρκεί να μη λείπουν τα ακουστικά από τη λίστα. Βρες αυτό που σε κάνει να νιώθεις όμορφα και άσε τους άλλους να κονταροχτυπιούνται για το ποιο από τα τρία είναι το πιο χαλαρωτικό.

3. Γυμναστική

Από ποιά λίστα με συμβουλές υγείας έλειψε ποτέ, για να μη περιλαμβάνεται σε αυτή; Πάντα θα είναι η λύση για κάθε σου πρόβλημα, όσο κι αν την αποφεύγουμε. Μπορεί να απαιτεί περισσότερο μόχθο από όλα τα άλλα, αλλά δουλεύει. Οι ορμόνες που απελευθερώνονται κατά την άσκηση είναι υπεύθυνες για όλα τα θετικά συναισθήματα που αρχίζουν να πλημμυρίζουν το σώμα σου τις επόμενες ημέρες μετά το πρώτο μάθημα γιόγκα ή πιλάτες. 

4. Περπάτημα, το θαυματουργό

Αν κάτι μας λείπει πιο πολύ από ποτέ μέσα σε όλο αυτό που περνάμε είναι η κοινωνικότητά μας. Γι' αυτό το περπάτημα που έχει του κόσμου τα καλά να προσφέρει για το σώμα σου, έχει και ένα άλλο θετικό. Μπορείς να εκμεταλλευτείς αυτή τη στιγμή παρέα με κάποιο φίλο σου ώστε να θυμηθείς πώς είναι να συζητάς από κοντά και όχι από βίντεο κλήση. Ξεκίνα τα τηλέφωνα...

5. Διατροφή

Όχι, δεν θέλαμε να ξενερώσεις. Δεν χρειάζεται να κάνεις κάποια τρελή υπέρβαση και να ξεκινήσεις από αύριο το μπρόκολο και τις σούπες λαχανικών. Μπορείς, όμως, σαν ψυχολογικό τεστ να αρχίσεις να εντάσσεις όλο και πιο υγιεινές τροφές στο πρόγραμμά σου και σίγουρα με τον καιρό θα ξεκινήσεις να βλέπεις τις πρώτες αλλαγές όχι μόνο στα ρούχα σου αλλά και στη διάθεσή σου. 

6. Αποδεσμεύσου από το κινητό

Ήταν ήδη αυτό που λέμε ''προέκταση του χεριού'' μας πριν τη καραντίνα. Στη πρώτη επιδεινώθηκε το κακό και σ' αυτή που περνάμε τώρα από τον Νοέμβρη (!) μόνο στο κρεβάτι μας δεν έχει αποκτήσει δική του θέση. Αποδεσμεύσου από αυτή τη συνήθεια, είναι μόνο μία συνήθεια. Αντί να ασχολείσαι με το Instagram, ξεκίνα να ασχολείσαι με τη πραγματικότητα. Φυτά εσωτερικού χώρου, antistress βιβλία ζωγραφικής είναι τα δυο μεγάλα trend αυτής της εποχής.

Είναι στο χέρι σου να αρχίσεις να ζήσεις πιο ποιοτικά.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

8 αποτελεσματικοί τρόποι για να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου αυτή την άνοιξη

Κινήσεις που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους

ΥΓΕΙΑ

Μπορεί ο θηλασμός να σας προστατεύσει από μελλοντική καρδιακή προσβολή;

Ο θηλασμός είναι πολύτιμος τόσο για την υγεία σας όσο και για το νεογέννητό σας. Αυτή η εκπληκτική αλήθεια συχνά μένει ανείπωτη.

ΥΓΕΙΑ

Γιατί η νηστεία είναι το καλύτερο εργαλείο αποτοξίνωσης για την υγεία σου

Ανεξάρτητα από το θρησκευτικό της υπόβαθρο, η νηστεία μπορεί να αποτελέσει ένα εκπληκτικό μέσο φροντίδας για την υγεία σου

Προτεινόμενα

FASHION NEWS

Ο Alessandro Michele νέος creative director του οίκου Valentino

Η ανακοίνωση του εμβληματικού οίκου βάζει τέλος στις φήμες που τον ήθελαν εδώ και καιρό να αναλαμβάνει το τιμόνι του

CELEBS

Δημήτρης Σέρφας: Η ηλικία, η καταγωγή και η αδυναμία στη μητέρα του

Όσα δεν ξέρουμε για τον «Γρηγόρη» από το «Προξενιό της Ιουλίας»