Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Πώς να κόψω το τσιγάρο;

Γλυκόριζα, λοβηλία, σιμισιφούγκα και άλλα βότανα είναι σύμμαχοί σου


Κατερίνα Ανδρομιδά

Σε 20 λεπτά από τη διακοπή του ο καρδιακός παλμός επιστρέφει στο φυσιολογικό, σε  24 ώρες μειώνεται ο κίνδυνος εμφράγματος και σε εννιά μήνες ο βήχας και τα συμπτώματα δύσπνοιας δεν υπάρχουν. Αν δεν είναι αυτοί αρκετά πειστικοί λόγοι για να πετάξεις το πακέτο με τα τσιγάρα που βρίσκεται στο κομοδίνο σου, τότε ποιοι είναι; Είναι γεγονός πως το κάπνισμα αποτελεί έναν από τους πιο δυνατούς εθισμούς που δύσκολα κόβονται, όμως τον ίδιο ζήλο για να καπνίσουμε έχουμε και για να ζήσουμε υγιείς.

Πρόκειται για μια βλαβερή (ο πιο επιεικής χαρακτηρισμός) συνήθεια που κοστίζει εκατομμύρια ζωές στο κόσμο κάθε χρόνο καθώς δυστυχώς δεν είναι λίγοι σε αριθμό οι καπνιστές που προσβάλλονται από διάφορες μορφές καρκίνου με πιο συνηθισμένους αυτόν του πνεύμονα και του οισοφάγου. Ειδικά σ'αυτή τη συνθήκη που βρισκόμαστε, του κορωνοϊού, όλα τα στοιχεία δείχνουν πως οι καπνιστές είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στον ιό. Αρκετά όμως με τις μαύρες σελίδες του τόμου ''κάπνισμα και υγεία''. Υπάρχουν λύσεις για όλα, γιατί όχι και για αυτό;

Ο κυριότερος λόγος που η φίλη που κατακρίνεις, επειδή δεν τήρησε την υπόσχεσή της ούτε τη νεά χρονιά να κόψει μια για πάντα τη σχέση της με το τσιγάρο, είναι πολύ πιο βαθύς από τη κλασική ατάκα που έχουν βαρεθεί να ακούνε οι καπνιστές ''δεν υπάρχει δε μπορώ αλλά δε θέλω''. Τα συμπτώματα στέρησης που βιώνουν όσοι ξεκίνησαν το κάπνισμα και το υιοθέτησαν για τους δικούς τους προσωπικούς λόγους είναι πολύ έντονα και πολλές φορές (ειδικά στις δύσκολες φάσεις της ζωής) δεν τιθασεύονται όσο πειστικά κι αν είναι τα επιχειρήματα που αφορούν την υγεία τους, για να το κόψουν.

Πολλές εταιρίες κυκλοφόρησαν κατά καιρούς διάφορες τσίχλες και άλλα βοηθήματα προκειμένου να παρακινήσουν τους καπνιστές να πουν αντίο σε αυτή την τόσο αγαπημένη μα θανατηφόρα συνήθεια. Σε κάποιους έπιασαν τα διάφορα κόλπα, σε άλλους όμως όχι. Αν λοιπόν, προσπάθησες μια και δύο και τρεις φορές και ακόμη ψάχνεις ανά διαστήματα στο skroutz για τη καινούρια σου ταμπακιέρα, μην απογοητεύεσαι. Η φύση έρχεται για άλλη μια φορά να σε ξελασπώσει. Τα βότανα δίνουν υποσχέσεις που τις τηρούν. 

1. Γλυκόριζα

Πολλοί πρώην καπνιστές ισχυρίζονται ότι στη πραγματικότητα ο εθισμός στο κάπνισμα έγκειται στην συνήθεια της κίνησης του (ανάβω, κρατάω, καπνίζω). Γι' αυτό συνιστάται το πιπίλισμα γλυκόριζας ως μία μέθοδος που ξεγελάει το μυαλό νικώντας την καθαρά αντανακλαστική συνήθεια να κρατάς τσιγάρο. 

2. Βαλεριάνα

Το ερώτημα είναι ''και που δεν βοηθάει η βαλεριάνα''; Ας εστιάσουμε στα δικά μας αφού λέγεται πως το εν λόγω βότανο με ένα μαγικό τρόπο, εκτός από το να μειώνει την ευερεθιστότητα, κατευνάζει και την επιθυμία σου να καπνίσεις. Μπορείς να τη βράσεις και να τη πιείς. 15 γραμμάρια ρίζα βαλεριάνας είναι ιδανικά. 

3. Τζίντζερ

Η μέθοδος ''τζίντζερ'' θυμίζει γλυκόριζα. Αρκεί να μασήσεις μία ρίζα για να αντικαταστήσεις το κράτημα του τσιγάρου και φυσικά τη γεύση. Είναι το ίδιο πικρό και το τζίντζερ και όπως δείχνουν τα στατιστικά αρκετά αποτελεσματική στον αγώνα για να μη ξανά αγοράσεις το μέχρι τώρα αγαπημένο σου πακέτο.

4. Λοβηλία

Εδώ σου έχουμε το πιο σημαντικό. Δεν είναι ένα απλό χαλαρωτικό βότανο αλλά ένα αναγνωρισμένο υποκατάστατο της νικοτίνης, της ουσίας που σε κάνει να ξυπνάς από βαθύ ύπνο για να ανάψεις το πρώτο τσιγάρο της ημέρας. Εκτός από αυτή την ιδιότητα είναι ικανή να σου δημιουργήσει ένα συναίσθημα αηδίας, αφού τη δοκιμάσεις, για τη γεύση του τσιγάρου που μέχρι πριν λίγο λάτρευες. Όλα είναι στο μυαλό!

5. Σιμισιφούγκα

Απαραίτητη αφού διακόψεις το κάπνισμα δεδομένου ότι σε ''κρατάει'' μακριά από αυτή τη συνήθεια που απαρνήθηκες. Κάτι σαν αποθεραπεία από όλα όσα δοκίμασες για να φτάσεις στον τερματισμό. Διώχνει τη νευρικότητα και το άγχος εκτός από όλα τα άλλα...

Καλή αρχή, μπορείς!

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

8 αποτελεσματικοί τρόποι για να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου αυτή την άνοιξη

Κινήσεις που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους

ΥΓΕΙΑ

Μπορεί ο θηλασμός να σας προστατεύσει από μελλοντική καρδιακή προσβολή;

Ο θηλασμός είναι πολύτιμος τόσο για την υγεία σας όσο και για το νεογέννητό σας. Αυτή η εκπληκτική αλήθεια συχνά μένει ανείπωτη.

ΥΓΕΙΑ

Γιατί η νηστεία είναι το καλύτερο εργαλείο αποτοξίνωσης για την υγεία σου

Ανεξάρτητα από το θρησκευτικό της υπόβαθρο, η νηστεία μπορεί να αποτελέσει ένα εκπληκτικό μέσο φροντίδας για την υγεία σου

Προτεινόμενα

CELEBS

Εύη Αδάμ: Ποζάρει με την πανέμορφη 24χρονη κόρη της, Νεφέλη

Mαμά και κορή μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό

DO IT YOURSELF

Τι οφέλη προσφέρει το ρυζόνερο στα μαλλιά σας;

Βάλε τικ σε προστασία, θρέψη, λάμψη, τόνωση και φροντίδα

CELEBS

Δέσποινα Βανδή: Δείτε την μοντέρνα κουζίνα της

Η τραγουδίστρια λατρεύει τον χώρο της κουζίνας