Πώς να ξεκινήσω τρέξιμο;

Λίγα χιλιόμετρα την ημέρα μπορούν να αλλάξουν το σώμα σου αλλά και την εικόνα που έχεις για τη ζωή

Κατερίνα Ανδρομιδά

Πήρες πολλές φορές αυτή την απόφαση  βράδια Κυριακής προς ξημέρωμα Δευτέρας, ήρθε η επόμενη ημέρα αλλά η πίεση και το άγχος που βίωσες κατά τη διάρκειά της, έγιναν οι αιτίες για να αναβάλλεις το τρέξιμο για να λιώσεις στο καναπέ με Netflix (και φυσικά) για να βρουν κι άλλο πάτημα στη παρέα σου για να σε κοροϊδεύουν. Η αλήθεια είναι ότι δεν φημίζεται ως η πιο εύκολη αερόβια άσκηση, αλλά τι είναι εύκολο σ' αυτή τη ζωή και ταυτόχρονα αρκετά δελεαστικό; Η παραίτηση είναι το μόνο εύκολο, όμως υπάρχουν τόσοι σημαντικοί λόγοι για να εντάξουμε το τρέξιμο και οποιαδήποτε μορφή άσκησης στη ζωή μας, για να νιώσουμε καλύτερα, για να ανασάνουμε ξανά. Μέσα σε όλο αυτό που βιώνουμε παγκοσμίως ένα πράγμα μπορεί να μας κρατήσει όρθιους και ''ζωντανούς'', η ενασχόληση με το σώμα μας, μία ασχολία που μόνο θετικούς οιωνούς θα φέρει στη ψυχή μας...

Σκέψου ότι το τρέξιμο πρόκειται για ένα άθλημα που δεν χρειάζεσαι καν συγκεκριμένο εξοπλισμό, οπότε αμέσως αμέσως ο οικονομικός παράγοντας, που σε οποιοδήποτε άλλο άθλημα θα στεκόταν αντικειμενική δυσκολία για να ξεκινήσεις, εδώ δεν υπάρχει στο πλαίσιο. Ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια είναι το μόνο που χρειάζεσαι (όποια έχεις, αρκούν αυτά). Μετά απαιτείται υπομονή (όπως σε όλους τους τύπους άσκησης) και φυσικά καλή διάθεση. Λίγα χιλιόμετρα την ημέρα μπορούν όχι μόνο σταδιακά να αλλάξουν την εικόνα σου αλλά κυρίως την εικόνα που έχεις εσύ για το σώμα σου και κυρίως για τον εαυτό σου και τη ζωή σου.  Η ψυχολογία είναι το πρώτο πράγμα που επηρεάζεται θετικά όταν ξεκινάς να αθλείσαι. Σε καιρούς που γίνεται τόσο ευάλωτη (όσο και το ανοσοποιητικό μας) από όλα όσα συμβαίνουν, δώσ' της εσύ το φως.

Tips που θα σε βοηθήσουν να σηκωθείς όρθια και να βγεις έξω να αρχίσεις:

1. Ξεκίνα τώρα

Μην αφήνεις για αύριο ό,τι μπορείς να ξεκινήσεις σήμερα. Αντί να προβάρεις διάφορα προγράμματα στο μυαλό σου σχετικά με το πόσο θα τρέξεις αυτή τη βδομάδα, σε ποιο μέρος και για πόση ώρα, απλώς βγες έξω και ξεκίνα. Η καλύτερη στιγμή για αποφάσεις είναι τώρα.

2. Ξεκίνα τρέξιμο εναλλάξ με περπάτημα

Είναι απολύτως φυσιολογικό αν ξεκινήσεις με στόχο σαράντα λεπτά τρέξιμο, να αισθανθείς κατάκοπη στα πρώτα δέκα λεπτά. Βάλε πιο ρεαλιστικούς στόχους και θυμήσου ότι σιγά σιγά χτίζονται τα σωστά πράγματα. Μπορείς να ξεκινήσεις με τρία λεπτά τρέξιμο και ένα λεπτό περπάτημα εναλλάξ για είκοσι λεπτά. Θα νιώσεις σημαντική, πίστεψέ με... Με τον καιρό θα φτάσεις και την ώρα!

3. Πού να τρέξω;

Οι περιορισμοί θα συνεχίσουν να υπάρχουν, αυτός δεν είναι λόγος για να παραιτηθούμε από τη ζωή. Μπορείς να εξερευνήσεις από την αρχή τις γειτονιές σου. Σκέψου ότι μπαίνοντας σε έναν χώρο ή διανύοντας έναν δρόμο με διαφορετικές προϋποθέσεις και στόχους, αλλάζει μορφή. Αυτή τη φορά δεν θα διανύσεις τα στενά της περιοχής σου συζητώντας για προβλήματα αλλά τρέχοντας...θα πάρει άλλη διάσταση στο μυαλό σου η γειτονιά σου.

4. Μπορείς να πας μόνη/ γίνεται και με παρέα

Δεν υπάρχουν κανόνες σ' αυτό τον τύπο άσκησης. Αν σε ευχαριστεί να τρέχεις μόνη με τις σκέψεις σου ή σε βοηθά να παίρνεις αποφάσεις, συνέχισε έτσι. Για εσένα που ψάχνεις κι άλλα κίνητρα για να το αρχίσεις, πάρε τηλέφωνο τη φίλη σου και παρηγορηθείτε παρέα να ξεκινήσετε...

5. Μ-ο-υ-σ-ι-κ-ή

Πώς θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη λίστα; Είναι απαραίτητη σε όλα τα ξεκινήματα της ζωής. Για κάποιους η καλύτερη παρέα είναι η δική της συντροφία στα δύσκολα, πόσο μάλλον στο τρέξιμο, οπότε δεν έχεις παρά να πάρεις μαζί σου τα ακουστικά σου. Θα σου φανεί παιχνίδι ένα εικοσάλεπτο τρέξιμο (ακόμη και χωρίς εναλλαγή με περπάτημα).

Η μόνη σοφή απάντηση στο πότε, είναι τώρα!About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares