Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Πώς να πάω τουαλέτα τώρα;

Χρήσιμες συμβουλές για να απελευθερωθείς από τον μετεωρισμό


Κατερίνα Ανδρομιδά

Αν έχεις δοκιμάσει όλα τα προβιοτικά του κόσμου, αν ακολούθησες κατά γράμμα όλα τα γιατροσόφια που βρήκες στην αναζήτηση και τέλος αν ήπιες και το καθιερωμένο μέλι διαλυμένο σε νερό και πάλι δεν κατάφερες να λύσεις άμεσα το κεφάλαιο που λέγεται ''επίσκεψη στην τουαλέτα'', μην απογοητεύεσαι. Ένα από τα πιο trend προβλήματα που αντιμετωπίζει η δυτική κοινωνία δεν είναι άλλο από το έντερό του. Μπορεί να λέγεται σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, φλεγμονή ή οτιδήποτε άλλο. Η διατροφή μας που έχει εναρμονιστεί τόσο καλά με το Instagram και μας κάνει να νιώθουμε τόσο in στα πράγματα όταν ποστάρουμε φωτογραφίες με μπέργκερ-βουνά και δίμετρα στεφάνια πίτσας έχει επιφέρει τα χειρότερα στον οργανισμό μας, πόσο μάλλον στο έντερό μας.

Από την άλλη, πέρα από τις τάσεις που επικρατούν στη διατροφή, με το junk να κερδίζει το περισσότερο έδαφος, μία άλλη αιτία καταστροφής είναι το γεγονός ότι όλο και περισσότερος κόσμος επιλέγει στεγνές τροφές δεδομένου ότι περνάει τόσες ώρες της ημέρας μακριά από το σπίτι. Επομένως, καθόλου εύκολο δεν είναι να στρωθεί ένα τραπέζι με κοτόπουλο και πατάτες μέσα στο μετρό ή το γραφείο που εκεί περνάει κάποιος τουλάχιστον 12 ώρες της ημέρας. Άρα, οι πιο ''γρήγορες'' τροφές, οι συσκευασμένες και φυσικά πάντα ξηρές είναι must για να κρατηθεί κανείς όρθιος. Αυτός ο τρόπος όμως έχει τις χειρότερες συνέπειες για την υγεία του πεπτικού του συστήματος και κατ' επέκταση για το έντερό του. Παρακάτω, ακολουθούν κάποιες εξαιρετικά χρήσιμες και δοκιμασμένες συμβουλές για να αλλάξεις προς το καλύτερο τη ρουτίνα του εντέρου σου:

1. Φυτικές ίνες

Είναι ο νούμερο ένα κανόνας για να συνηθίσεις το έντερό σου σε έναν νορμάλ προγραμματισμό. Βρώμη, ψωμί ή δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά, ρύζι και όσπρια πρέπει να βρίσκονται στη πρώτη θέση στη καθημερινή σου διατροφή. Ο συνδυασμός τους με κατανάλωση νερού μπορεί να σε απελευθερώσει αμέσως από το δυσάρεστο αίσθημα του μετεωρισμού στη κοιλιά σου.

2. Νερό

Δύο λίτρα την ημέρα τον γαστρεντερολόγο τον κάνουν πέρα. Μα θα μπορούσε να λείπει το νερό από κάποια λίστα με συμβουλές για καλύτερη λειτουργία ενός οργάνου; Από εδώ και στο εξής τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό ημερησίως πρέπει να προστεθούν στη ζωή σου.

3. Γυμναστήριο

Θες τρέξιμο, θες απλές διατάσεις, χαλαρό περπάτημα; Διάλεξε ό,τι σε εκφράζει καλύτερα καθώς όλα αυτά βοηθούν απερίγραπτα στην κίνηση του εντέρου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη ροή αίματος στη κοιλιά σου άρα και την καλύτερη λειτουργία του εντέρου.

4. Ή γιόγκα

Υπάρχουν στάσεις και στάσεις στη γιόγκα. Άλλες για πόνους στη πλάτη, για κράμπες περιόδου, για πονοκεφάλους αλλά και για τη δυσκοιλιότητα. Η στάση του παιδιού,  το να φέρνεις τα γόνατά σου στο στήθος σου κάνοντας ταυτόχρονα στροφές αριστέρα και δεξιά, είναι στάσεις-ματ για να σε βοηθήσουν να ενεργηθείς πιο γρήγορα.

5. Πρωινό ξύπνημα

Λένε ότι το έντερο είναι ο συναισθηματικός μας εγκέφαλος, επομένως μπορούμε να μάθουμε να ''παίζουμε'' μαζί του και να το καθοδηγούμε εμείς. Η καθιέρωση μίας πρωινής ρουτίνας ξυπνήματος μπορεί να έχει θαυματουργά αποτελέσματα ως προς την εύρυθμη λειτουργία του. Ξυπνώντας πιο πρωί, κερδίζεις χρόνο για να χαλαρώσεις και να απελευθερώσεις το έντερό σου.

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

7 tips στοματικής υγιεινής που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε

Πώς να προστατέψεις την υγεία των δοντιών και των ούλων σου αποτελεσματικά

ΥΓΕΙΑ

Η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με καλύτερη ποιότητα σπέρματος, σύμφωνα με μελέτη

Άλλη μια έρευνα αναδεικνύει τη σημασία της διατροφής στην ανδρική γονιμότητα

ΥΓΕΙΑ

6 τροφές για να αυξήσεις την πρόσληψη βιταμίνης D μέσα από τη διατροφή σου

Κι όμως, η βιταμίνη D δεν έρχεται μόνο μέσα από την έκθεση στον ήλιο

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…

SELF-LOVE

Πώς να αποφύγεις την… ψυχολογική αποφυγή;

Συνέχισε να διαβάζεις, αν συνηθίζεις να αποφεύγεις πράγματα που σου προκαλούν δυσφορία ή άγχος;