Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Πώς να υπολογίσω τις θερμίδες;

Εφαρμογές και μυστικά που θα βοηθήσουν στον αγώνα σου κατά του λίπους


Κατερίνα Ανδρομιδά

Αποτελούν ένα κεφάλαιο από μόνες τους και μας απασχολούν πιο πολύ κι από την εξωτερική πολιτική. Οι θερμίδες αντιμετωπίζονται συχνά ως ένας εχθρός, ως ένας παράγοντας που πάει κόντρα στην όποια προσπάθειά μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για το βάρος μας και που τις περισσότερες φορές μας αποθαρρύνει. Για αρχή, είναι σημαντικό να τις απενοχοποιήσουμε. Πρακτικά, οι θερμίδες είναι τα επίπεδα ενέργειας που προσλαμβάνουμε από το φαγητό ή τα ροφήματα που καταναλώνουμε. Μέρος από αυτές είτε ''καίγεται'' κατά τη διεκπεραίωση διάφορων δραστηριοτήτων μες στη μέρα, είτε αποθηκεύεται μέσα μας και γίνεται λίπος... εδώ ξεκινάει το πρόβλημα.

Ακολουθεί όμως ένα αμέσως επόμενο πρόβλημα εξίσου σοβαρό, η ψυχαναγκαστική τάση μας να μετράμε όλες τις θερμίδες, να ζητάμε ακόμη κι από τον υπάλληλο της ταβέρνας να μας πει πόσες θερμίδες αναγράφονταν στο σακουλάκι από το κριθαράκι για το κριθαρότο που παραγγείλαμε. Γι' αυτό έρχονται να μας σώσουν από την παράκρουση οι διάφορες εφαρμογές που υπολογίζουν τις θερμίδες μας με απόλυτα αξιόπιστο τρόπο. 

Μία από αυτές είναι το MyFitnessPal, η οποία σου δίνει αναλυτικό ''λογαριασμό'' για τη πρόσληψη των διατροφικών στοιχείων, ''φακελώνει'' τις δραστηριότητές σου και υπολογίζει τις θερμίδες που προσλαμβάνεις αφού φας οποιαδήποτε τροφή μέσα στη μέρα. Εκτός από το να σε ''ελέγχει'', σου δίνει έναν μπούσουλα σχετικά με τον κατάλληλο αριθμό θερμίδων που πρέπει να καταναλώνεις ημερησίως με βάση τη δραστηριότητά σου, το βάρος, το ύψος σου και άλλα κριτήρια. Και αφού ανακαλύψαμε την σούπερ εφαρμογή, αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Θα πρέπει να εκπαιδευτείς στους τρόπους που θα σε βοηθήσουν να πιάσει τόπο η προσπάθειά σου να μετράς σωστά τις θερμίδες,  ώστε να δεις τα επιθυμητά αποτελέσματα. 

Ας απαντήσουμε διαλύοντας κάποιους μύθους:

1. Δεν ισχύουν οι ίδιες θερμίδες για όλους/όλες μας

Οι λόγοι για τους οποίους κάποιος αποφασίζει να ελέγχει τις θερμίδες που προσλαμβάνει διαφέρουν, το ίδιο και τα κριτήρια που αφορούν τον ίδιο σαν άνθρωπο: το φύλο, το ύψος, το βάρος, η ηλικία και ο βαθμός δραστηριοτήτων είναι μερικούς από τους βασικούς παράγοντες με βάση τους οποίους ακολουθούμε ένα συγκεκριμένο βαθμό αυστηρότητας ως προς τον αριθμό των θερμίδων που επιδιώκουμε να χάσουμε. Για παράδειγμα, πιο αυξημένο αριθμό θερμίδων θα χρειαστεί κάποιος να προσλαμβάνει καθημερινά που επιλέγει να ακολουθήσει το υγιεινό πρότυπο ζωής συγκριτικά με κάποιον που αυτοσκοπός του είναι καθαρά η απώλεια βάρους.

2. Δεν ''δουλεύουν'' οι ψυχαναγκασμοί

Επιβιώνουν ακόμη διάφοροι μύθοι πως π.χ. κάποιος που ξεκινάει την μέτρηση των θερμίδων του με αποκλειστικό κίνητρο να χάσει βάρος, είναι ελεύθερος να τρώει όση ποσότητα λαχανικών ή φρούτων θέλει, με το επιχείρημα ότι δεν περιέχουν τέτοιες τροφές  πολλές θερμίδες. Ώρα να σταματήσεις να πιστεύεις σε αυτή την αίρεση γιατί δεν ισχύει σε κανένα βαθμό. Οι θερμίδες υπάρχουν σε όλα τα τρόφιμα ανεξάρτητα από το αν κατηγοριοποιούνται κάποιες τροφές στην λίστα με τα ''απολύτως υγιεινά''. Ο θερμιδομετρητής είναι μία άλλη εφαρμογή που μπορεί να σου δώσει σαφή εικόνα για το πόσες θερμίδες θα πάρεις όσο ακόμα βρίσκεσαι στην εκτέλεση της συνταγής για το πιάτο που ετοιμάζεις. Αν, για παράδειγμα ετοιμάζεις κοτόπουλο με λαχανικά, αυτή η εφαρμογή θα σου δώσει τον ακριβή αριθμό των θερμίδων που θα πάρεις αφού ολοκληρώσεις το γεύμα σου.

3. Μπορώ να τα καταφέρω;

Μπορεί να ακούγεται πιο δύσκολο κι από πανελλαδικό αγώνισμα η διαδικασία της θερμιδομέτρησης, όμως, αν έχεις ξεκάθαρο στόχο όλα γίνονται πιο εύκολα, πιο φυσικά. Αρκεί να μην το δεις καταναγκαστικά. Μπορείς να ελέγχεις τον αριθμό των θερμίδων σου χωρίς όμως να ξεχνάς την απόλαυση που οφείλεις να δίνεις στον εαυτό σου με κάθε γεύμα. Η ταυτόχρονη ενασχόληση με δραστηριότητες, τύπου yoga ή pilates, θα απογειώσουν τη διάθεσή σου καθώς η προσπάθεια με τις θερμίδες θα αποδίδει καλύτερα σε συνδυασμό με την άσκηση ενώ τα αποτελέσματα που θες θα έρθουν σαφώς πιο σύντομα. Ξεκίνα!

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

7 tips στοματικής υγιεινής που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε

Πώς να προστατέψεις την υγεία των δοντιών και των ούλων σου αποτελεσματικά

ΥΓΕΙΑ

Η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με καλύτερη ποιότητα σπέρματος, σύμφωνα με μελέτη

Άλλη μια έρευνα αναδεικνύει τη σημασία της διατροφής στην ανδρική γονιμότητα

ΥΓΕΙΑ

6 τροφές για να αυξήσεις την πρόσληψη βιταμίνης D μέσα από τη διατροφή σου

Κι όμως, η βιταμίνη D δεν έρχεται μόνο μέσα από την έκθεση στον ήλιο

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…

SELF-LOVE

Πώς να αποφύγεις την… ψυχολογική αποφυγή;

Συνέχισε να διαβάζεις, αν συνηθίζεις να αποφεύγεις πράγματα που σου προκαλούν δυσφορία ή άγχος;