Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Συμβουλές για ανεβασμένη ψυχολογία

Ώρα να πυκνώσεις τις επισκέψεις στη ψυχολόγο σου, να εκμεταλλευτείς τον ήλιο έξω και να ξεμυτίσεις από το σπίτι


Κατερίνα Ανδρομιδά

 

Τι κι αν η άνοιξη έχει ξεκινήσει την επέλασή της, τι κι αν η ατμόσφαιρα έξω μοσχοβολάει καλύτερα κι από lenor, η διάθεσή σου δεν λέει να «ανέβει» παρ' όλα αυτά. Ίσως φταίει ότι διανύουμε τη δεύτερη άνοιξη, ή αλλιώς την ωραιότερη εποχή εκτός αν υποφέρεις από αλλεργίες, που είμαστε κλεισμένοι μέσα στα σπίτια μας με οδό διαφυγής μόνο το 6 ή το κομμωτήριο... Όμως, όπως μας τα 'παν οι σοφοί πολύ παλιότερα και συγκεκριμένα ο Οδυσσέας Ελύτης, «την άνοιξη αν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις». Το ίδιο θα πρέπει να κάνεις και για την ψυχολογία σου.

Είναι καλή αφορμή ενώ πια οι περιορισμοί αρχίζουν να χαλαρώνουν (λέμε τώρα) να πυκνώσεις τις επισκέψεις σου στην ψυχολόγο σου, να εκμεταλλεύτεις τις ηλιόλουστες μέρες και να ξεμυτίσεις κατά τη διάρκεια του διαλείμματος στη δουλειά για λίγο έξω, είναι ευκαιρία να κανονίσεις αυτή τη φορά σοβαρά εκείνο το περπάτημα που όλο αναβάλλεις τα Σάββατα με τις φίλες σου επειδή σε νικάει η βαρεμάρα του να ετοιμαστείς και να βγεις. Οι λόγοι για να βγεις έξω όμως είναι πολύ περισσότεροι και σημαντικοί από το να «αδράξεις» τη μέρα σου λιώνοντας τις σειρές και ρίχνοντάς το...στο φαγητό. Πάμε να δούμε έναν έναν ποιοί είναι αυτοί οι «σημαντικότεροι λόγοι».

1. Φύση-σπίτι= 2-0

Μπορεί το σπίτι να σου φαίνεται η απόλυτη όαση μετά από μία βάρβαρη εβδομάδα δουλειάς κι άλλων υποχρεώσεων και συγκεκριμένα η συνήθεια να λιώνεις στον υπολογιστή ακούγοντας μουσική ή βλέποντας cinobo, όμως έξω σε περιμένουν περισσότερες ομορφιές. Ειδικά τώρα, που τα μόνα σημεία που έχουμε πρόσβαση είναι τα ψηλά, τα πάρκα και τα άλση, είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να βάλεις τα αθλητικά σου, να πάρεις τον σκύλο σου ή τους φίλους σου και να περάσεις εκεί το απόγευμά σου. Δεν συγκρίνεται η δύση του ήλιου με καμία σειρά.

2. Ώρα για άσκηση

Στις κλασικές προτάσεις της καραντίνας δεν έλειψε η γυμναστική. Πόσο μάλλον τώρα που ο καιρός ανοίγει και ευνοεί για πρώτα μπάνια, ειδικά αυτή την περίοδο που ακόμη οι παραλίες είναι ανέγγιχτες και άδειες. Εκμεταλλεύσου όσα έχει να σου δώσει η θάλασσα. Κι ας μη βάλεις το μαγιό σου, μία βόλτα εκεί φτάνει και περισσεύει για να νιώσεις να ανεβαίνει το ηθικό σου.

3. Καλλιτεχνικά-κινητά= 3-0

Νομίζω το ευχαριστηθήκαμε και με το παραπάνω κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού το να μην ξεκολλάμε από τα κινητά μας και τα τάμπλετ. Ό,τι ήταν να δούμε το είδαμε. Είδαμε από τη τριλογία του Κισλόφσκι μέχρι τις πιο viral τάσεις στο TikTok. Ώρα να ασχοληθούμε με κάτι πιο δημιουργικό που μόνο καλούς  οιωνούς θα φέρει στην ψυχή μας. Παράγγειλε το πρώτο σου antistress βιβλίο ζωγραφικής και ειδοποίησε φίλους και οικογένεια ότι για τις επόμενες δέκα ώρες θα χαθείς στον μαγικό κόσμο της ινδουιστικής και θιβετιανής ζωγραφικής παράδοσης.

4. Προσωπικός χρόνος

Μα τι μας λείπει πιο πολύ από όλα και γίνεται αιτία για νεύρα και ένταση μέσα στη μέρα μας; Λίγος πραγματικός χρόνος για εμάς. Η καραντίνα διπλασίασε υποτίθεται τον χρόνο που έχουμε για εμάς, μα στην ουσία τον εξόντωσε μια για πάντα. Οι υποχρεώσεις ως δια μαγείας έγιναν διπλάσιες αφού όλοι έχουν την αίσθηση πως ο χρόνος μας τους ανήκει και πως από το σπίτι είμαστε πιο διαθέσιμοι από ποτέ, αφού έχουμε τόσο χρόνο στη διάθεσή μας, κι αυτή η εντύπωση μας χαντάκωσε το πιο σημαντικό πράγμα. Το να μείνουμε λίγο μόνοι μας, με τον εαυτό μας. Εσύ, μην το αναβάλλεις άλλο.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

ΥΓΕΙΑ

«Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη»

Έλεγε ο Τσάρλι Τσάπλιν που σαν σήμερα γεννήθηκε – και σου θυμίζουμε τα οφέλη του να γελάς πιο συχνά

ΥΓΕΙΑ

Πώς να προστατέψεις την υγεία σου τις ημέρες με υψηλή περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα

Η έντονη περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το αναπνευστικό σύστημα και να προκαλέσει μια σειρά από ενοχλήσεις

Προτεινόμενα