Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Φυσικά φάρμακα για την αϋπνία

Βαλεριάνα, μελατονίνη και συμπεριφοριστική θεραπεία στο πλευρό σου 


Κατερίνα Ανδρομιδά

Όλο και πιο συχνά πέφτεις στο κρεβάτι με σκοπό να λιώσεις στον ύπνο μετά από μία βαριά ημέρα και καταλήγεις να στριφογυρίζεις μέχρι τις 3 τη νύχτα. Η καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου γεμάτη άγχος και βαρύ πρόγραμμα αντί να παροτρύνει τον οργανισμό μας για 12ωρο ύπνο, τελικά φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Η αϋπνία χτυπάει κόκκινο και όχι αδικαιολόγητα. Η κακής ποιότητας διατροφή, ανθυγιεινές συνήθειες και φυσικά μέσα σε αυτά η ρουτίνα πριν τον ύπνο παίζουν ρόλο για τα ξενύχτια που ακολουθούν μετά από την ήδη επιβαρυμένη ημέρα.

Pixel

Είναι σημαντικό αρκετές ώρες πριν τον ύπνο (δεν αρκεί λίγα λεπτά πριν) να αποχωριζόμαστε όλες τις συσκευές από κοντά μας και να δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας είτε αυτό σημαίνει ρουτίνα φροντίδας, είτε διάβασμα, είτε συζήτηση (ιδανικά δια ζώσης) είτε οτιδήποτε θα μας κάνει να αισθανθούμε καλά και ζωντανοί. Ως γνωστόν, οι οθόνες είναι αυτές που ευθύνονται για την υπερένταση που ήδη έχουμε μαζέψει μετά από μία ημέρα και την εκτινάσσουν περισσότερο. Κι όταν δεν αρκούν ούτε αυτά τα μικρά αλλά σημαντικά βήματα για να μας πάρει ο ύπνος, έρχεται η φύση άλλη μία φορά να μας βγάλει από τη δύσκολη θέση:

1. Βαλεριάνα

Χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα και φημίζεται για την αντιμετώπιση νευρολογικών προβλημάτων, πόσο μάλλον για την αϋπνία. Οι ηρεμιστικές και καταπραϋντικές ιδιότητες είναι αυτές που σε χαλαρώνουν και σε στέλνουν για ύπνο λίγη ώρα μετά αφού την απολαύσεις σε ένα αφέψημα. 

Pixel

2. Χαμομήλι

Από τα πιο λάιτ στοιχεία της φύσης που όμως κάνουν θαύματα. Χαλαρώνει και ανακουφίζει από το αίσθημα του άγχους, της νευρικότητας και της υπερέντασης. Αν το στομάχι είναι το όργανο που φιλοξενεί όλα τα αρνητικά και μη συναισθήματα, το χαμομήλι δρα ακριβώς σ' αυτό. Αντίο άγχος, αντίο αϋπνία.

3. Μελατονίνη

Πρόκειται για ένα από τα πιο γνστά συμπληρώματα διατροφής, αρμόδιο για τη ρύθμιση του ύπνου. Πρακτικά, τα σκευάσματα που πωλούνται περιλαμβάνουν ακόμη μεγαλύτερη ποσότητα μελατονίνης από αυτή που παράγει ο οργανισμός μας. Η μελατονίνη πρόκειται για μία ορμόνη, η οποία παράγεται το βράδυ σε μεγαλύτερες ποσότητες, γι αυτό και η πρόσληψή της συνίσταται τις βραδινές ώρες για καλύτερα αποτελέσματα. 

4. Γνωσιακή/ Συμπεριφοριστική θεραπεία

Γνωστότατη για την αποτελεσματική της δράση σε περιπτώσεις αντιμετώπισης διάφορων διαταραχών, όπως των φοβιών και της κατάθλιψης και ανάμεσα σε αυτές και του ύπνου. Η ανάγνωση της συμπεριφοράς μας και των σκέψεών μας είναι η αρχή των πάντων. Έτσι, με τη κατάλληλη καθοδήγηση της/του ειδικού, μαθαίνεις τις αιτίες που σε οδηγούν στο να μη σε πιάνει ύπνος. Μαθαίνεις να εστιάζεις στους λόγους για τους οποίους νιώθεις κάτι (όπως η αϋπνία) και όχι στα συμπτώματά της. Έτσι, η λύση είναι κοντά!

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

7 τροφές που υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου

Με αφορμή τον μήνα ευαισθητοποίησης για την ψυχική υγεία βάζουμε στο πιάτο μας ό,τι μας ωφελεί περισσότερο

ΥΓΕΙΑ

6 τρόποι για να αυξήσεις τη γονιμότητά σου

Απλά και φυσικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να αυξήσεις τις πιθανότητες εγκυμοσύνης

ΥΓΕΙΑ

Τρεις εύκολοι τρόποι για να νικήσεις την κούραση

Επειδή χρειάζεσαι κάθε επιπλέον βοήθεια για να μη νιώθεις «πτώμα όλη την ώρα»

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Δευτέρας 20 Μαΐου

Έχετε την προδιάθεση να ανοίξετε καινούριες προοπτικές σε τομείς της ζωής σας

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Βουτιά απόλαυσης: Ντιπ με χτυπημένη κρέμα μοτσαρέλας και ψητά ντοματίνια

Ένα ντιπ που θα απογειώσει τη γεύση σας

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Όσοι πετυχαίνουν τους στόχους τους διαθέτουν αυτά τα 10 χαρακτηριστικά

Δες πού πρέπει να εστιάσεις και πώς να οργανωθείς για να πετύχεις ό,τι βάζεις στον στόχο σου