Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Φυσικά φάρμακα για την αϋπνία

Βαλεριάνα, μελατονίνη και συμπεριφοριστική θεραπεία στο πλευρό σου 


Κατερίνα Ανδρομιδά

Όλο και πιο συχνά πέφτεις στο κρεβάτι με σκοπό να λιώσεις στον ύπνο μετά από μία βαριά ημέρα και καταλήγεις να στριφογυρίζεις μέχρι τις 3 τη νύχτα. Η καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου γεμάτη άγχος και βαρύ πρόγραμμα αντί να παροτρύνει τον οργανισμό μας για 12ωρο ύπνο, τελικά φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Η αϋπνία χτυπάει κόκκινο και όχι αδικαιολόγητα. Η κακής ποιότητας διατροφή, ανθυγιεινές συνήθειες και φυσικά μέσα σε αυτά η ρουτίνα πριν τον ύπνο παίζουν ρόλο για τα ξενύχτια που ακολουθούν μετά από την ήδη επιβαρυμένη ημέρα.

Είναι σημαντικό αρκετές ώρες πριν τον ύπνο (δεν αρκεί λίγα λεπτά πριν) να αποχωριζόμαστε όλες τις συσκευές από κοντά μας και να δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας είτε αυτό σημαίνει ρουτίνα φροντίδας, είτε διάβασμα, είτε συζήτηση (ιδανικά δια ζώσης) είτε οτιδήποτε θα μας κάνει να αισθανθούμε καλά και ζωντανοί. Ως γνωστόν, οι οθόνες είναι αυτές που ευθύνονται για την υπερένταση που ήδη έχουμε μαζέψει μετά από μία ημέρα και την εκτινάσσουν περισσότερο. Κι όταν δεν αρκούν ούτε αυτά τα μικρά αλλά σημαντικά βήματα για να μας πάρει ο ύπνος, έρχεται η φύση άλλη μία φορά να μας βγάλει από τη δύσκολη θέση:

1. Βαλεριάνα

Χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα και φημίζεται για την αντιμετώπιση νευρολογικών προβλημάτων, πόσο μάλλον για την αϋπνία. Οι ηρεμιστικές και καταπραϋντικές ιδιότητες είναι αυτές που σε χαλαρώνουν και σε στέλνουν για ύπνο λίγη ώρα μετά αφού την απολαύσεις σε ένα αφέψημα. 

2. Χαμομήλι

Από τα πιο λάιτ στοιχεία της φύσης που όμως κάνουν θαύματα. Χαλαρώνει και ανακουφίζει από το αίσθημα του άγχους, της νευρικότητας και της υπερέντασης. Αν το στομάχι είναι το όργανο που φιλοξενεί όλα τα αρνητικά και μη συναισθήματα, το χαμομήλι δρα ακριβώς σ' αυτό. Αντίο άγχος, αντίο αϋπνία.

3. Μελατονίνη

Πρόκειται για ένα από τα πιο γνστά συμπληρώματα διατροφής, αρμόδιο για τη ρύθμιση του ύπνου. Πρακτικά, τα σκευάσματα που πωλούνται περιλαμβάνουν ακόμη μεγαλύτερη ποσότητα μελατονίνης από αυτή που παράγει ο οργανισμός μας. Η μελατονίνη πρόκειται για μία ορμόνη, η οποία παράγεται το βράδυ σε μεγαλύτερες ποσότητες, γι αυτό και η πρόσληψή της συνίσταται τις βραδινές ώρες για καλύτερα αποτελέσματα. 

4. Γνωσιακή/ Συμπεριφοριστική θεραπεία

Γνωστότατη για την αποτελεσματική της δράση σε περιπτώσεις αντιμετώπισης διάφορων διαταραχών, όπως των φοβιών και της κατάθλιψης και ανάμεσα σε αυτές και του ύπνου. Η ανάγνωση της συμπεριφοράς μας και των σκέψεών μας είναι η αρχή των πάντων. Έτσι, με τη κατάλληλη καθοδήγηση της/του ειδικού, μαθαίνεις τις αιτίες που σε οδηγούν στο να μη σε πιάνει ύπνος. Μαθαίνεις να εστιάζεις στους λόγους για τους οποίους νιώθεις κάτι (όπως η αϋπνία) και όχι στα συμπτώματά της. Έτσι, η λύση είναι κοντά!

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

1η Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Το κεντρικό μήνυμα για την παγκόσμια ημέρα κατά του HIV/AIDS για τη φετινή χρονιά είναι «Αφήστε τις Κοινότητες να Ηγηθούν – Let Communities Lead»

ΥΓΕΙΑ

7 τρόποι να αναπληρώσεις τη χαμένη σου ενέργεια τους χειμερινούς μήνες

Αν νιώθεις συνεχώς κουρασμένη και δίχως κίνητρο για οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα, να τι μπορείς να κάνεις!

ΥΓΕΙΑ

Σήμερα οι γυναίκες μπορούν να ζουν κάθε στιγμή χωρίς περιορισμούς

Μικροί αλλά πολύτιμοι σύμμαχοι για να απολαμβάνετε κάθε στιγμή της καθημερινότητάς σας

Προτεινόμενα

ΤΑΞΙΔΙ

Χριστούγεννα στο Παρίσι – οι 3 top Xmas δραστηριότητες

Το Παρίσι είναι πάντα υπέροχο, αλλά τα Χριστούγεννα είναι πιο μαγικό από ποτέ

CELEBS

Νίκολας Κέιτζ: Αποσύρεται από τον κινηματογράφο μετά από 45 χρόνια καριέρας

«Νιώθω ότι έχω πει λίγο-πολύ αυτό που είχα να πω στον κινηματογράφο...»