Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Λεβάντα: Πως να εντάξετε το αρωματικό φυτό στη wellness ρουτίνα σας

5 τρόποι με τους οποίους η λεβάντα μπορεί να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ρουτίνας ομορφιάς σας, αλλά και να αντιμετωπίσει συμπτώματα όπως αυτά της περιόδου και της εμμηνόπαυσης



Πέρα από το όμορφο χρώμα και το εντυπωσιακό άρωμά της, η λεβάντα, το αρωματικό αυτό φυτό που μπορείτε να καλλιεργήσετε ακόμη και σε ένα μικρού μπαλκόνι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αναπόσπαστο κομμάτι της wellness ρουτίνας μας. Με ποιους τρόπους; Συνεχίστε να διαβάζετε!

Για το stress και τις αϋπνίες

Γνωστή για τις χαλαρωτικές της ιδιότητες που συνδέονται με την αρωματοθεραπεία, η λεβάντα μπορεί να ενισχύσει την ποιότητα του ύπνου για όσες και όσους υποφέρουν από αϋπνίες. Με τη μυρωδιά της, μπορεί να μειώσει το stress και το συσσωρευμένο άγχος, επιτρέποντάς μας να κοιμόμαστε σύντομα όταν πέφτουμε για ύπνο και χωρίς να ξυπνάμε στη μέση της νύχτας. Για να εκμεταλλευτείτε τις χαλαρωτικές ιδιότητες της λεβάντας, απλώς ρίξτε μερικές σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεβάντας στο μαξιλάρι σας ή επιλέξτε ένα pillow spray λεβάντας. Επιπλέον, μπορείτε να απολαύσετε ένα ρόφημα λεβάντας χωρίς καφεΐνη πριν τον ύπνο.

Για δερματικές παθήσεις

Τα αιθέρια έλαια αποτελούν εξαιρετικές επιλογές για την αντιμετώπιση διάφορων δερματικών παθήσεων (αρκεί να κάνετε πρώτα ένα patch test ώστε να αποκλείσετε τυχόν αλλεργίες). Η λεβάντα μπορεί να αντιμετωπίσει ζητήματα όπως η ακμή, το έκζεμα ή μια δερματική φλεγμονή, ενώ τα αντιοξειδωτικά της συστατικά βοηθούν στην επούλωση πληγών. Ρωτήστε το δερματολόγο σας για την κατάλληλη δόση για το δέρμα σας όπως και για τυχόν αντιδράσεις με άλλες ουσίες ή προϊόντα που χρησιμοποιείτε.

Επιπλέον, επιλέξτε skincare προϊόντα που περιέχουν εκχύλισμα λεβάντας ή αιθέριο έλαιο, κάνοντάς το πιο εύκολο να την βάλετε στην καθημερινότητά σας.

Για την τριχόπτωση

Έρευνες έχουν δείξει ότι το αιθέριο έλαιο από λεβάντα ενισχύει την ανάπτυξη της της τρίχας. Απλώς απλώστε το στο τριχωτό της κεφαλής σας, έχοντας πρώτα δημιουργήσει ένα διάλυμα με νερό και έχοντας φυσικά κάνει το απαραίτητο patch test.

Για τους πόνους περιόδου και τις εξάψεις της εμμηνόπαυσης

Για τους πόνους περιόδου, απλώστε τοπικά λίγον αιθέριο έλαιο λεβάντας, το οποίο θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων όπως οι κράμπες. Επιπλέον, αν βρίσκεστε στην εμμηνόπαυση και υποφέρετε από εξάψεις, η αρωματοθεραπεία δύο φορές την ημέρα μπορεί να βοηθήσει.

Για το μπάνιο και το σώμα

Ο συνδυασμός των αρωματικών ιδιοτήτων της λεβάντας μαζί με την χρήση της τοπικά, κάνει την προσθήκη της στο μπάνιο μια εξαιρετική επιλογή. Δοκιμάστε αφρόλουτρα, άλατα μπάνιου, ένα bath bomb ή ένα σαμπουάν σε στέρεη μορφή με λεβάντα και χαλαρώστε σωματικά και ψυχικά όσο ποτέ άλλοτε.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

6 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν εκθετικά το ρίσκο απόκτησης καρκίνου

Όλα εκείνα που πρέπει να αποφεύγεις για την προστασία της υγείας σου

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

Προτεινόμενα

CELEBS

Πάνος Μουζουράκης - Μαριλού Κόζαρη: Η αποκάλυψη για τη βάφτιση της κόρης τους

Η ατάκα του καλλιτέχνη που αιφνιδίασε τους ρεπόρτερ

CELEBS

Ελεονώρα Μελέτη: «Ως παρουσιάστρια βγάζω περισσότερα από ό,τι ένας ευρωβουλευτής»

Όσα είπε για την υποψηφιότητά της στον Νίκο Χατζηνικολάου