Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

8 εντυπωσιακοί παράγοντες που συμβάλουν στον πόνο της περιόδου σου

Μπορεί εκείνο το γαλλικό τυρί που έτρωγες το προηγούμενο απόγευμα να εντείνει τις κράμπες και τον πόνο της περιόδου σου;



Οι πόνοι της περιόδου είναι δυστυχώς ιδιαίτερα συχνοί και ταλαιπωρούν τεράστιο κομμάτι του πληθυσμού, δυσχεραίνοντας σημαντικά την καθημερινότητα κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης. Από την κατανάλωση πολύ αλμυρών τροφών ή την ύπαρξη προβλημάτων υγείας, όπως οι πολυκυστικές ωοθήκες, οι πόνοι περιόδου συνδέονται από μια σειρά από εντυπωσιακούς παράγοντες, με πολλούς από τους οποίους να μην είναι ιδιαίτερα γνωστοί. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε τι μπορεί να ευθύνεται για τους δικούς σας πόνους, ώστε να το αντιμετωπίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Κάπνισμα

Το κάπνισμα συνδέεται με την ένταση των πόνων της περιόδου, καθώς περιορίζει τα επίπεδα οξυγόνου στον οργανισμό μας. Μάλιστα σύμφωνα με έρευνες, οι καπνιστές έχουν 1,45% μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης δυσμηνόρροιας κατά την περίοδο.

Αλμυρές τροφές

Η κατανάλωση τροφών με πολύ αλάτι αυξάνει τις πιθανότητες πρηξίματος του σώματος, που σε συνδυασμό με το ήδη πρησμένο από την περίοδο σώμα κρίνεται ως ανυπόφορο. Διαλέξτε ένα comfort snack για εκείνες τις μέρες, με όσο το δυνατόν λιγότερο αλάτι και αποφύγετε τις επεξεργασμένες τροφές

Έλλειψη ύπνου

Η έλλειψη ύπνου συνδέεται με εντονότερο αίσθημα πόνου και κατάπτωσης, γι’ αυτό προσπαθήστε τις ημέρες της περιόδου σας να ξεκουράζεστε όσο περισσότερο γίνεται.

Ζάχαρη

Η φρουκτόζη, ένα είδος ζάχαρης που περιέχεται στα φρούτα όπως και στα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα μπισκότα, μπορεί να είναι πολύ βαριά στην πέψη για διάφορους ανθρώπους. Και η δυσλειτουργική πέψη κατά τη διάρκεια της περιόδου σημαίνει πρήξιμο, αέρια, και αύξηση της γενικευμένης φλεγμονής του οργανισμού.

Καφεΐνη

Kατά τη διάρκεια της περιόδου αποφύγετε τον καφέ όσο γίνεται, μιας που αυτός δυσκολεύει τη ροή του αίματος στο σώμα. Και όλες γνωρίζουμε ότι όταν δεν «κατεβαίνει» το αίμα, τόσο περισσότερο πονάμε.

Γαλακτοκομικά

Τα γαλακτοκομικά, όπως ακριβώς το αλάτι και η ζάχαρη, δεν είναι η πηγή του προβλήματος, αλλά συμβάλουν στην ένταση του πόνου της περιόδου προκαλώντας περισσότερες κράμπες. Γι’ αυτό όσο κι αν θέλετε να βουτήξετε σε μια πιατέλα με τυριά, κάντε ό,τι μπορείτε για να το αποφύγετε.

Stress

Το stress δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι συμβάλει και αυτό στον αυξημένο πόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου και μάλιστα λειτουργεί σωρευτικά, γι’ αυτό κάντε ό,τι πρέπει για να το διαχειριστείτε.

Άλλα ιατρικά θέματα

Ο αυξημένος πόνος κατά τη διάρκεια της περιόδου μπορεί ενδεχομένως να συνδέεται με την ύπαρξη άλλων ιατρικών θεμάτων, όπως οι πολυκυστικές ωοθήκες, η ενδομητρίωση και πολλά ακόμα. Αν ο πόνος σας εμποδίζει από τις καθημερινές σας δραστηριότητες ή βιώνετε αλλαγές στον κύκλο και στην περίοδό σας, τότε επισκεφτείτε τον γυναικολόγο σας που θα σας προτείνει τις απαραίτητες εξετάσεις.

 

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

7 tips στοματικής υγιεινής που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε

Πώς να προστατέψεις την υγεία των δοντιών και των ούλων σου αποτελεσματικά

ΥΓΕΙΑ

Η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με καλύτερη ποιότητα σπέρματος, σύμφωνα με μελέτη

Άλλη μια έρευνα αναδεικνύει τη σημασία της διατροφής στην ανδρική γονιμότητα

ΥΓΕΙΑ

6 τροφές για να αυξήσεις την πρόσληψη βιταμίνης D μέσα από τη διατροφή σου

Κι όμως, η βιταμίνη D δεν έρχεται μόνο μέσα από την έκθεση στον ήλιο

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…

SELF-LOVE

Πώς να αποφύγεις την… ψυχολογική αποφυγή;

Συνέχισε να διαβάζεις, αν συνηθίζεις να αποφεύγεις πράγματα που σου προκαλούν δυσφορία ή άγχος;