Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Γρίπη, κοινό κρυολόγημα ή μήπως κορωνοϊός; Πώς θα ξεχωρίσετε από τι μπορεί να νοσείτε

Τα βασικά συμπτώματα των τριών περιπτώσεων ώστε να καταλάβετε πιο εύκολα από τι νοσείτε και να κινηθείτε αναλόγως



Νοσώ με εποχική γρίπη, πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα ή μήπως έχω κολλήσει κορωνοϊό; Τα συμπτώματα και στις τρεις περιπτώσεις δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι παρόμοια, με αποτέλεσμα την επικράτηση σύγχυσης ως προς το πως θα τις ξεχωρίσουμε, πόσο μάλλον κατά τους χειμερινούς μήνες. Τη λύση επιχειρεί να δώσει το βρετανικό BBC, το οποίο και δημοσίευσε μια ανάλυση αναφορικά με τις αντιδράσεις του οργανισμού όταν πάσχει από κορωνοϊό και όταν πάσχει από κοινό κρυολόγημα.

Όπως αναφέρει η Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) της Βρετανίας, όλοι μας πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για τα εξής κλασικά συμπτώματα του κορωνοϊού:

-Ένας νέος και αδιάκοπος βήχας

-Πυρετός/ Υψηλή θερμοκρασία

-Απώλεια ή αλλαγή στη γεύση και στην όσφρηση

Oι ειδικοί ωστόσο τονίζουν πως κάποιοι άνθρωποι που νοσούν μπορεί να νιώθουν περισσότερο σαν να έχουν ένα άσχημο κρυολόγημα, με συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, πονόλαιμο και καταρροή.

Τι σημαίνει ο πυρετός

Μια θερμοκρασία από 37,8 βαθμούς Κελσίου και πάνω υποδεικνύει ότι το σώμα μας παλεύει ενάντια σε κάποια λοίμωξη, η οποία δεν είναι απαραίτητα κορωνοϊός. Η υψηλή θερμοκρασία θεωρείται απίθανο να προκαλείται από το κοινό κρυολόγημα. Αν λοιπόν κάποιος έχει πυρετό, πρέπει να διενεργήσει ένα τεστ για τον κορωνοϊό. 

Ο βήχας μπορεί να είναι ένδειξη κρυολογήματος, κορωνοϊού ή και γρίπης μαζί με άλλα συμπτώματα. Η γρίπη συνήθως εμφανίζεται ξαφνικά και οι πάσχοντες συχνά θα νιώσουν μυϊκούς πόνους, ρίγη, πονοκεφάλους, κόπωση, πονόλαιμο και καταρροή ή βουλωμένη μύτη, μαζί με τον βήχα. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να τονίσουμε ότι τη γρίπη την αισθάνεται κανείς χειρότερα από ένα βαρύ κρυολόγημα.

Τα κρυολογήματα τείνουν να αναπτύσσονται πιο σταδιακά και είναι λιγότερο έντονα, αν και εξακολουθούν να προκαλούν αδιαθεσία. Ο βήχας ενδέχεται να συνοδεύεται από φτέρνισμα, πονόλαιμο και καταρροή. Πυρετός, ρίγη, μυϊκοί πόνοι και πονοκέφαλοι είναι σπάνιοι.

Ο βήχας εξαιτίας του κορονοϊού μεταφράζεται στο ότι ένα άτομο βήχει έντονα για περισσότερο από μία ώρα ή υποφέρει από περισσότερες κρίσεις ή «επεισόδια» βήχα σε 24 ώρες.

Εάν υποφέρετε από βήχα λόγω μακροχρόνιας ιατρικής κατάστασης, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), μπορεί αυτός να εξελιχθεί χειρότερα από ό,τι συνήθως.

Αν κάποιος εμφανίσει έναν νέο, διαρκή βήχα οφείλει οπωσδήποτε να κάνει ένα τεστ για κορωνοϊό.

Τι σημαίνει η απώλεια γεύσης και όσφρησης;

Συνήθως αν κάποιος έχει ένα από τα δύο σημάδια, είναι σχεδόν σίγουρος πως νοσεί με κορωνοϊό, όμως μπορεί να σημαίνει και ότι πάσχει από ένα απλό κρυολόγημα. Φυσικά, αν δεν αισθάνεται καλά, πρέπει να ελέγξει για τι πραγματικά πρόκειται.

Και τι σημαίνει το φτέρνισμα;

Δεν πρόκειται για κλασικό σύμπτωμα κορονοϊού, αν όμως δεν έχει κάποιος πυρετό, βήχα ή απώλεια γεύσης και όσφρησης, δεν χρειάζεται να κάνει τεστ, σύμφωνα με τον NHS.

Σύμφωνα με τον NHS, η καταρροή ή ο πονοκέφαλος δεν αποτελούν αιτία για να κάνει κάποιος τεστ για την Covid. Ωστόσο, οι ερευνητές αναφέρουν ότι ορισμένοι άνθρωποι που βγαίνουν θετικοί σε τεστ για τον κορωνοϊό έχουν αυτά τα συμπτώματα.

Οι οδηγίες από τις ΗΠΑ αναφέρουν ότι οι άνθρωποι με τα παρακάτω συμπτώματα μπορεί να έχουν Covid:

Πυρετός ή ρίγη

Βήχας

Δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή

Κόπωση

Πόνοι στους μυς ή στο σώμα

Πονοκέφαλος

Νέα απώλεια γεύσης ή όσφρησης

Πονόλαιμος

Συμφόρηση ή καταρροή

Ναυτία ή εμετός

Διάρροια

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ

Σε πίνακα στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ αναφέρονται οι διαφορές μεταξύ του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης, παρότι τα συμπτώματα αυτά δεν εμφανίζονται πάντα.

Το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από ιούς διαφορετικούς από τους ιούς της γρίπης. Τα συμπτώματά του συνήθως είναι πιο ελαφρά, περιορίζονται στο ανώτερο αναπνευστικό (καταρροή, φτάρνισμα, πονόλαιμος), διαρκούν λιγότερο, ενώ σπάνια συμβαίνουν επιπλοκές.

Αντίθετα, η γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσηση και επιπλοκές που καμιά φορά μπορεί να είναι θανατηφόρες για κάποια άτομα, π.χ. άτομα με χρόνια νοσήματα.

γρίπη - κρυολόγημα διαφορές

Μήπως νοσώ από κοκτέιλ ιών;

Τις τελευταίες ημέρες, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, έχουν κατακλυστεί από δύο νέους όρους, τη “Florona” και τη “Delmicron”, κοκτέιλ γρίπης-κορωνοϊού στην πρώτη περίπτωση και Δέλτα με Όμικρον στη δεύτερη. Επίσημες αναφορές για τέτοια περιστατικά στην Ελλάδα δεν υπάρχουν για την ώρα. Σημειώνεται ότι ακόμη στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί και η εποχική γρίπη, παρότι στην Ευρώπη οι υγειονομικές αρχές είναι σε αυξημένη επιφυλακή. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) προειδοποιεί σε πρόσφατη έκθεσή του ότι η γηραιά ήπειρος παρουσιάζει περισσότερα σε σχέση με τα αναμενόμενα κρούσματα γρίπης.

Πολύ πρόσφατα αναφέρθηκε στο Ισραήλ η περίπτωση μιας εγκύου που προσήλθε στο νοσοκομείο για τοκετό και διαγνώσθηκε με παράλληλη λοίμωξη Covid-19 και γρίπης (Florona). Παρόλο που ο όρος Florona μπορεί να προέκυψε πρόσφατα, η συλλοίμωξη δεν αποτελεί κάτι καινούργιο για την ιατρική κοινότητα. Ο ιός SARS-CoV-2 και η εποχική γρίπη μεταδίδονται με παρόμοιο τρόπο, δηλαδή με την κοντινή επαφή σε απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων ή/και αερολύματος κατά τη διάρκεια της ομιλίας, του βήχα και του φταρνίσματος.

Σε σχέση με τη Delmicron, δηλαδή ταυτόχρονη λοίμωξη με τις μεταλλάξεις Δέλτα και Όμικρον του κορονοϊού, καθηγητές του ΕΚΠΑ σε πρόσφατη αναφορά τους τονίζουν ότι τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και με συνυπάρχουσες παθήσεις παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν ταυτόχρονα και από τα δύο επικρατούντα στελέχη του SARS-CoV-2. Η συλλοίμωξη Delmicron μπορεί επίσης να παρατηρηθεί σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Και αυτό ισχύει γιατί μπορεί το στέλεχος Όμικρον να είναι το κυρίαρχο, ωστόσο το στέλεχος Δέλτα δεν έχει εκλείψει.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

ΥΓΕΙΑ

«Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη»

Έλεγε ο Τσάρλι Τσάπλιν που σαν σήμερα γεννήθηκε – και σου θυμίζουμε τα οφέλη του να γελάς πιο συχνά

ΥΓΕΙΑ

Πώς να προστατέψεις την υγεία σου τις ημέρες με υψηλή περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα

Η έντονη περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το αναπνευστικό σύστημα και να προκαλέσει μια σειρά από ενοχλήσεις

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός