Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη λεύκη και πώς πρέπει να την αντιμετωπίζεις τους μήνες του καλοκαιριού

Τι είναι η δερματική διαταραχή της λεύκης, πότε εμφανίζεται και τι κάνουμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για να προστατευθούμε;



Η λεύκη αποτελεί τη διαταραχή του χρώματος του δέρματος, η οποία οφείλεται σε καταστροφή των μελανοκυττάρων (κύτταρα που παράγουν την μελανίνη). Αποτέλεσμα αυτής είναι η εμφάνιση λευκών ακανόνιστων κηλίδων, σε διάφορα σημεία του σώματος. Περίπου το 1-2% του παγκόσμιου πληθυσμού παρουσιάζει τη διαταραχή αυτή, η οποία ωστόσο δεν θεωρείται ασθένεια και δεν υπάρχουν ουσιαστικοί κίνδυνοι για τον οργανισμό μας

Pixel

Η λεύκη παρατηρείται πιο συχνά σε ανθρώπους που ζουν σε θερμές χώρες και έχει χαρακτηριστεί ως η «νόσος του φωτός». Ωστόσο, έχει πια αποδειχτεί επιστημονικά πως ο ήλιος δεν ευθύνεται για τη διαταραχή αυτή, είναι όμως ο παράγοντας που την ενεργοποιεί και καθιστά πιο έντονη την αντίθεση στο χρώμα του δέρματος. Η λεύκη παρουσιάζεται με την ίδια συχνότητα σε άντρες και γυναίκες, αλλά και σε ανθρώπους όλων των χρωμάτων του δέρματος και των φυλών.

Περίπου οι μισοί άνθρωποι με τη συγκεκριμένη διαταραχή παρουσιάζουν τα πρώτα συμπτώματα αυτής πριν από τα 20 χρόνια τους. Σε κάποιες περιπτώσεις οι κηλίδες της λεύκης εξαφανίζονται από ένα σημείο και παρουσιάζονται αλλού στο δέρμα, ενώ η διαταραχή μπορεί επίσης να επεκταθεί, να παραμείνει σταθερή ή ακόμη και να θεραπευθεί πλήρως από μόνη της.

Pixel

Υπάρχουν διαφορετικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της λεύκης, τοπικές, συστηματικές ή ακόμη και χειρουργικές σε κάποιες περιπτώσεις, με κύριο στόχο τη βελτίωση της εμφάνισης του δέρματος. Συνήθως, πρόκειται για μια μακροχρόνια θεραπεία, η οποία πραγματοποιείται ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς.

Η 25η Ιουνίου χαρακτηρίζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη Λεύκη, και για τον λόγο αυτό, η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ) παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες και συμβουλές για όσους ανθρώπους πάσχουν από αυτήν.

Έτσι, αυτά που πρέπει να γνωρίζετε είναι οι εξής πληροφορίες:

-Η λεύκη δεν είναι μεταδοτική και δεν απειλεί τη ζωή του πάσχοντος.

-Οι ασθενείς με λεύκη πρέπει να προστατεύουν το δέρμα τους από τον ήλιο, καθώς ένα πιθανό έγκαυμα μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Απαραίτητη είναι η χρήση αντιηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας, αλλά και δροσερών ρούχων που καλύπτουν το δέρμα.

- Το solarium και οι αντίστοιχοι ηλιακοί λαμπτήρες είναι απαγορευτικοί, καθώς μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα στο δέρμα, αλλά και επιδείνωση της λεύκης.

- Η λεύκη δεν είναι επώδυνη και δεν έχει σημαντικές συνέπειες για την υγεία, ωστόσο, μπορεί να έχει συναισθηματικές και ψυχολογικές συνέπειες. Σε περίπτωση που βιώνεται κάποιες από αυτές, συζητείστε για το ζήτημα με τους δικούς σας ανθρώπους και με έναν ειδικό που θα σας βοηθήσει στην αντιμετώπισή τους.

- Οι ασθενείς με λεύκη δεν πρέπει να κάνουν τατουάζ, διότι αργότερα μπορεί να εμφανίσουν λεύκη στο συγκεκριμένο σημείο του δέρματός τους.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

6 τρόποι για να αυξήσεις τη γονιμότητά σου

Απλά και φυσικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να αυξήσεις τις πιθανότητες εγκυμοσύνης

ΥΓΕΙΑ

Τρεις εύκολοι τρόποι για να νικήσεις την κούραση

Επειδή χρειάζεσαι κάθε επιπλέον βοήθεια για να μη νιώθεις «πτώμα όλη την ώρα»

ΥΓΕΙΑ

6 ενδείξεις έλλειψης βιταμίνης D και όλα όσα μπορείς να κάνεις για την αντιμετώπισή της

Πώς να καταλάβεις ότι αντιμετωπίζεις έλλειψη μιας πολύ σημαντικής βιταμίνης και όλες οι κινήσεις που πρέπει να ακολουθήσεις στη συνέχεια

Προτεινόμενα

CELEBS

Vivienne Jolie - Pitt: Η πρώτη της τηλεοπτική εμφάνιση πλάι στη μητέρα της

Η μικρή έχει αναλάβει χρέη συμπαραγωγού

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Το σωστό timing: σύμπτωση ή καλός συγχρονισμός;

Πώς να διαβάζεις τα μηνύματα που σου στέλνει το σύμπαν!