Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Κλείσε την TV!

Η μικρή οθόνη μπορεί να... μικρύνει και το προσδόκιμο ζωής, δείχνει νέα έρευνα!


Μαρία Μυλωνά

Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας από το τμήμα δημόσιας υγείας του πανεπιστημίου της Ναβάρα στην Ισπανία, αναφορικά με τις επιπτώσεις της πολύωρης παρακολούθησης τηλεόρασης από τους ενήλικους.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η τηλεόραση και ο καθιστικός τρόπος ζωής σε διάφορους τομείς στην υγεία μας, αλλά η έρευνα του δρ. Miguel Martinez-Gonzalez και των συνεργατών του έρχεται να δείξει ότι όχι μόνο χειροτερεύει η υγεία μας, αλλά με μόλις 3 ώρες μέση παρακολούθηση τηλεόρασης την ημέρα, έχουμε διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Στόχος των ερευνητών ήταν να προσδιορίσουν τον βαθμό στον οποίο τρεις συνήθειες του καθιστικού τρόπου ζωής, η τηλεόραση, ο ηλεκτρονικός υπολογιστής και η οδήγηση, επηρεάζουν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις συνήθειες στην καθιστική ζωή 13.284 Ισπανών αποφοίτων του πανεπιστημίου, οι οποίοι είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 37 έτη. Στοιχεία για την ζωή των συμμετεχόντων συγκεντρώνονταν επί 8,2 χρόνια κατά μέσο όρο για τον καθένα.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, 97 συμμετέχοντες πέθαναν, εκ των οποίων οι 17 από καρδιαγγειακές αιτίες, οι 46 από καρκίνο και 32 από άλλες αιτίες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που παρακολουθούσαν τηλεόραση περισσότερο από 3 ώρες την ημέρα είχαν δύο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα από οποιαδήποτε αιτία, σε σύγκριση με εκείνους τους συμμετέχοντες που παρακολουθούσαν τηλεόραση 1 ώρα ή λιγότερο ημερησίως.

Πρόσθεσαν, δε, ότι δεν διαπίστωσαν καμία σημαντική σχέση ανάμεσα στον χρόνο που περνάει ένας άνθρωπος οδηγώντας ή/και μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή με τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Η δρ Martinez-Gonzalez υποστηρίζει ότι "καθώς ο πληθυσμός γερνάει, οι καθιστικές συμπεριφορές γίνονται ολοένα και πιο διαδεδομένες, ειδικά το να παρακολουθεί κανείς τηλεόραση, και αυτό αποτελεί πρόσθετη επιβάρυνση για τα αυξημένα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη γήρανση (...) Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι ενήλικες οφείλουν να επανεξετάσουν την αύξηση της σωματικής τους δραστηριότητας, να αποφεύγουν τις πολύωρες περιόδους αδράνειας μέσα στην ημέρα και να μειώσουν την παρακολούθηση τηλεόρασης σε όχι περισσότερο από 1-2 ώρες κάθε μέρα".

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of the American Heart Association (JAHA).

Πηγή: http://www.psyhealth.gr/

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Τρεις εύκολοι τρόποι για να νικήσεις την κούραση

Επειδή χρειάζεσαι κάθε επιπλέον βοήθεια για να μη νιώθεις «πτώμα όλη την ώρα»

ΥΓΕΙΑ

Μικρά tips για να μην πάρεις βάρος στις γιορτές

Τι μπορείς να κάνεις για να μην χαλάσεις τη σιλουέτα σου, χωρίς ωστόσο να στερηθείς τις γιορτινές λιχουδιές.

ΥΓΕΙΑ

1η Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Το κεντρικό μήνυμα για την παγκόσμια ημέρα κατά του HIV/AIDS για τη φετινή χρονιά είναι «Αφήστε τις Κοινότητες να Ηγηθούν – Let Communities Lead»

Προτεινόμενα

BEAUTY NEWS

Kate Beckinsale: New look με πλατινέ ξανθό καρέ!

 Η διάσημη ηθοποιός άλλαξε hairlook και είναι πραγματικά αγνώριστη! 

CELEBS

Bradley Cooper: Άνοιξε καντίνα και νυν και πρώην είναι στο πλευρό του

Irina Shayk και Gigi Hadid στηρίζουν το νέο επιχειρηματικό εγχείρημα

SELF-LOVE

10 self-love resolutions για τη νέα χρονιά

Η νέα χρονιά θα είναι και η χρονιά σου αναφορικά με τη φροντίδα και την εστίαση στον εαυτό σου.