Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Πώς να δροσιστείτε στον καύσωνα χωρίς να διαθέτετε air condition

Συμβουλές από ειδικούς αλλά και έξυπνες λύσεις για ανακούφιση από τις υψηλές θερμοκρασίες



Οι υψηλές θερμοκρασίες που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή είναι δυστυχώς η νέα καθημερινότητα για τους θερινούς μήνες, γι’ αυτό οπλιζόμαστε με συμβουλές ειδικών και έξυπνες λύσεις, που θα μας ανακουφίσουν όταν δεν διαθέτουμε κλιματιστικό στον χώρο μας. Να ποιες είναι αυτές.

Μείνετε ενυδατωμένοι

Το σώμα μας χρειάζεται τον ιδρώτα για να δροσιστεί, και για να παράξει ιδρώτα χρειάζεται νερό. Για αυτό φροντίστε να καταναλώνετε τακτικά ικανοποιητικές ποσότητες νερού και άλλων υγρών, όπως χυμοί, δροσερό τσάι και αναψυκτικά.

Κάντε ένα κρύο ντους

Το να κάνετε ένα κρύο ντους βοηθά να δροσίσετε το σώμα σας και να ρίξετε τη θερμοκρασία του. Μην το παρακάνετε όμως ως προς τον χρόνο που θα αφιερώσετε σε αυτό, καθώς έτσι μπορεί να οδηγήσετε τελικά το σώμα σας σε αφυδάτωση.

Κλείστε τις κουρτίνες ή τα στόρια σας

Εάν έχετε παράθυρα που βλέπουν προς την κατεύθυνση του ήλιου από το πρωί έως το απόγευμα, κλείστε τις κουρτίνες ή τα στόρια για να δημιουργήσετε σκιά. Θα ρίξετε έτσι αισθητά τη θερμοκρασία στον χώρο σας.  

Κοιμηθείτε με βαμβακερά σεντόνια

Το βαμβάκι είναι ένα από τα υλικά που «αναπνέουν» περισσότερο, επομένως τα βαμβακερά σεντόνια θα μπορούσαν να κρατήσουν δροσερό το σώμα σας όλη τη νύχτα. Εν αντιθέσει με τα συνθετικά υφάσματα που πρέπει να αποφεύγονται.

Κλείστε τις πόρτες των δωματίων που δεν χρησιμοποιείτε

Εάν δεν χρησιμοποιείτε κάποιο από τα δωμάτια του σπιτιού, κλείστε την πόρτα ώστε η δροσιά να διαχέεται στα δωμάτια στα οποία παραμένετε για περισσότερη ώρα.

Χρησιμοποιήστε εξαερισμό στο μπάνιο και απορροφητήρα στην κουζίνα 

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον απορροφητήρα στην κουζίνα για να τραβήξετε τον ζεστό αέρα μετά το μαγείρεμα και τον εξαερισμό του μπάνιου για να τραβήξετε τον ατμό μετά το ντους.

Τοποθετήστε λαμπτήρες ενεργειακής απόδοσης

Οι λαμπτήρες πυρακτώσεως παράγουν υψηλότερη θερμοκρασία από τους λαμπτήρες LED. Έτσι, η αλλαγή λαμπτήρων μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα από τον λογαριασμό του ρεύματος, αλλά και να κάνει την ατμόσφαιρα στον χώρο σας πιο βιώσιμη.

Απολαύστε παγωμένα τρόφιμα και αποφύγετε τη χρήση του φούρνου

Καταναλώστε παγωμένες τροφές κατά τη διάρκεια του καύσωνα, όπως μια κρύα σαλάτα ζυμαρικών, ένα γκασπάτσο, αλλά και λιχουδιές όπως η γρανίτα και το παγωτό. Αποφύγετε επίσης τη μαγειρική στον φούρνο, καθώς θα αυξήσει πολύ τη θερμοκρασία του σπιτιού σας.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

ΥΓΕΙΑ

«Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη»

Έλεγε ο Τσάρλι Τσάπλιν που σαν σήμερα γεννήθηκε – και σου θυμίζουμε τα οφέλη του να γελάς πιο συχνά

ΥΓΕΙΑ

Πώς να προστατέψεις την υγεία σου τις ημέρες με υψηλή περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα

Η έντονη περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το αναπνευστικό σύστημα και να προκαλέσει μια σειρά από ενοχλήσεις

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός