Τι μπορεί να σου συμβαίνει αν νιώθεις συνεχώς νύστα και κόπωση;

Άκου το σώμα σου, μιας που αυτό μπορεί να θέλει να σου πει κάτι πολύ σημαντικό για την υγεία σου

Ναταλία Πετρίτη

Η αίσθηση υπνηλίας όπως και η διαρκής κόπωση σε τακτική βάση μπορούν να οφείλονται προφανώς σε έλλειψη επαρκούς ξεκούρασης και καλού ύπνου, μπορούν να έχουν ωστόσο και άλλες προεκτάσεις, σχετιζόμενες με άλλα ζητήματα υγείας. Να ποια είναι αυτά που θα πρέπει να εξετάσεις σε περίπτωση που το σώμα σου εκπέμπει αυτά τα σημάδια κούρασης τακτικά.

Άπνοια ύπνου

Στην περίπτωση που πάσχει κανείς από άπνοια ύπνου, όσο και να κοιμάται δεν ξεκουράζεται στην πραγματικότητα ποτέ επαρκώς. Μια συνταγογραφημένη μελέτη ύπνου είναι απαραίτητη ώστε να εξετάσεις αν σου συμβαίνει κι εσένα και να λάβεις την απαραίτητη αγωγή.

Μειωμένη κατανάλωση τροφής

Η μειωμένη πρόσληψη θερμίδων προκαλεί κόπωση, αλλά και η κατανάλωση των λάθος τροφών μπορεί επίσης να αποτελέσει πρόβλημα. Μια πλήρης διατροφή με πρωτεΐνες και σύνθετους υδατάνθρακες σε κάθε γεύμα, όπως τα μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορούν να βοηθήσουν.

Αναιμία

Η αναιμία είναι μία από τις κύριες αιτίες κόπωσης, ιδίως στις γυναίκες. Η απώλεια αίματος κατά την έμμηνο ρύση μπορεί να προκαλέσει έλλειψη σιδήρου, γι΄ αυτό η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε αυτόν, όπως το άπαχο κρέας, τα φασόλια και τα εμπλουτισμένα δημητριακά, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπισή της.

Κατάθλιψη

Η κόπωση είναι από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της κατάθλιψης και μπορεί μάλιστα να είναι ένα από τα πρώτα που αντιλαμβάνεται έντονα ένας ασθενής.

Υποθυρεοειδισμός

Η πάθηση του υποθυρεοειδισμού κάνει τους ασθενείς να νιώθουν υποτονικοί και να παίρνουν βάρος. Γι’ αυτό οι σχετικές εξετάσεις είναι απαραίτητες ώστε να αποκλειστεί τον εν λόγω πρόβλημα στην περίπτωση συνεχούς κούρασης.

Υπερβολική καφεΐνη

Η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης προκαλεί στην πραγματικότητα κόπωση σε μερικούς ανθρώπους, γι’ αυτό η υπερκατανάλωσή της πρέπει να αποφεύγεται, ιδιαίτερα μετά τις μεσημεριανές ώρες.

Κρυφή ουρολοίμωξη

Η λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος (ουρολοίμωξη) δεν εκδηλώνεται πάντα με πόνο ή τσούξιμο στην περιοχή, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, η κόπωση είναι το πρώτο σημάδι ότι κάτι τρέχει. Μετά την θεραπεία της με αντιβιοτικά, η κόπωση συνήθως εξαφανίζεται μέσα σε μια εβδομάδα.

Διαβήτης

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου που αντιμετωπίζουν οι διαβητικοί παραμένουν στην κυκλοφορία του αίματος αντί να εισέρχονται στα κύτταρα του σώματος, όπου θα μετατρέπονταν υπό κανονικές συνθήκες σε ενέργεια. Αυτό είναι που κάνει όσους πάσχουν από την ασθένεια να νιώθουν πιο εύκολα το αίσθημα της κόπωσης.

Αφυδάτωση

Η κόπωση μπορεί να είναι σημάδι αφυδάτωσης, γι΄αυτό οφείλουμε να καταναλώνουμε τουλάχιστον δύο λίτρα νερού την ημέρα.

Καρδιακές παθήσεις

Όταν η κόπωση κάνει την εμφάνισή της ακόμη και σε ώρες που δεν δικαιολογείται, όπως και κατά τη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων, μπορεί να αποτελεί ένδειξη καρδιοπάθειας. Σε αυτήν την περίπτωση, οι εξετάσεις είναι επιβεβλημένες.

Τροφικές αλλεργίες

Αν η κόπωση εντείνεται μετά τα γεύματα, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο μιας ήπιας δυσανεξίας σε κάποιο τρόφιμο, η οποία δεν είναι ωστόσο αρκετή για να προκαλέσει φαγούρα ή κνίδωση, ώστε να διαγνωστεί η αλλεργία. Ένα τεστ τροφικής αλλεργίας μπορεί να προσφέρει τις απαραίτητες πληροφορίες προκειμένου να ληφθούν τα ανάλογα μέτρα και να αποφεύγονται οι προβληματικές τροφές.About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares