Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Σχετίζονται τα καλλυντικά προϊόντα ισιώματος μαλλιών με τον καρκίνο της μήτρας;

Μια νέα έρευνα προειδοποιεί ότι η χρήση καλλυντικών προϊόντων ισιώματος για τα μαλλιά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου της μήτρας



Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα προειδοποιεί ότι η χρήση προϊόντων ισώματος για τα μαλλιά μπορεί δυνητικά να αυξήσει τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου της μήτρας, με αυτή να αποτελεί μάλιστα το πρώτο σχετικό δείγμα που προχωρά στην εν λόγω συσχέτιση.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters και των New York Times, οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Αλεξάντρα Γουάιτ του Εθνικού Ινστιτούτου Ασφάλειας Περιβαλλοντικής Υγείας (NIEHS) των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 34.000 γυναίκες 35 έως 74 ετών σε βάθος περίπου 11 ετών, στη διάρκεια των οποίων 378 διαγνώστηκαν με καρκίνο της μήτρας.

Προϊόντα ισιώματος μαλλιών και πιθανότητες για καρκίνο της μήτρας

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι η πιθανότητα εμφάνισης του συγκεκριμένου καρκίνου ήταν περίπου δυόμισι φορές μεγαλύτερη για τις γυναίκες που είχαν χρησιμοποιήσει προϊόντα ισιώματος μαλλιών περισσότερες από τέσσερις φορές κατά το προηγούμενο έτος. Η λιγότερο συχνή χρήση τέτοιων προϊόντων σχετιζόταν με οριακά μόνο αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. «Υπολογίσαμε ότι έως την ηλικία των 70 ετών, καρκίνο της μήτρας εμφάνισε το 1,64% των γυναικών που δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ ισιωτικά μαλλιών, όμως το ποσοστό ήταν αυξημένο στο 4,05% για όσες έκαναν συχνή χρήση. Πάντως είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι ο εν λόγω καρκίνος είναι σχετικά σπάνιος», δήλωσε η Γουάιτ.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι τα ισιωτικά μαλλιών (hair-straighteners) περιέχουν χημικές ουσίες που διαταράσσουν την ενδοκρινική λειτουργία. Στο παρελθόν τέτοια προϊόντα είχαν συσχετιστεί επίσης με μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνους του μαστού, των ωοθηκών και άλλους ορμονοευαίσθητους καρκίνους.    «Τα ευρήματα μας συνιστούν τα πρώτα επιδημιολογικά στοιχεία για τη σχέση ανάμεσα στη χρήση ισιωτικών προϊόντων και στον καρκίνο της μήτρας. Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να εντοπιστούν συγκεκριμένα χημικά που ευθύνονται γι' αυτή τη σχέση», ανέφεραν οι ερευνητές. Ουσίες όπως τα παραμπέν, η δισφαινόλη Α, ορισμένα μέταλλα και η φορμαλδεΰδη, που έχουν βρεθεί στα ισιωτικά, μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση του κινδύνου καρκίνου.

Προϊόντα για τα μαλλιά όπως οι βαφές ή τα καλλυντικά για περμανάντ δεν φάνηκε ευτυχώς να αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου της μήτρας, σημειώνεται, ωστόσο, ότι ο εν λόγω γυναικολογικός καρκίνος εμφανίζει γενικότερα αυξητική τάση κατά τα τελευταία χρόνια, ιδίως στην πιο επιθετική μορφή του.

proionta-isiomatoa-mallion-karkinos-mitras-2

Βασικά στοιχεία για τον καρκίνο της μήτρας

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, το 2022 αναμένονται περίπου 66.000 νέα περιστατικά καρκίνου της μήτρας, που αποτελούν το 3,4% όλων των νέων περιστατικών καρκίνου στη χώρα φέτος. Επίσης προβλέπεται ότι ο εν λόγω καρκίνος θα ευθύνεται για περίπου 12.550 θανάτους ή το 2,1% του συνόλου των θανάτων από καρκίνο στις ΗΠΑ το 2022.

Οι Αφροαμερικανές γυναίκες κάνουν αναλογικά πολύ συχνότερη χρήση προϊόντων ισιώματος μαλλιών και γι' αυτό κινδυνεύουν περισσότερο, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

8 αποτελεσματικοί τρόποι για να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου αυτή την άνοιξη

Κινήσεις που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους

ΥΓΕΙΑ

Μπορεί ο θηλασμός να σας προστατεύσει από μελλοντική καρδιακή προσβολή;

Ο θηλασμός είναι πολύτιμος τόσο για την υγεία σας όσο και για το νεογέννητό σας. Αυτή η εκπληκτική αλήθεια συχνά μένει ανείπωτη.

ΥΓΕΙΑ

Γιατί η νηστεία είναι το καλύτερο εργαλείο αποτοξίνωσης για την υγεία σου

Ανεξάρτητα από το θρησκευτικό της υπόβαθρο, η νηστεία μπορεί να αποτελέσει ένα εκπληκτικό μέσο φροντίδας για την υγεία σου

Προτεινόμενα

ΥΓΕΙΑ

8 αποτελεσματικοί τρόποι για να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου αυτή την άνοιξη

Κινήσεις που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους

CELEBS

«Έγινε ένα λάθος»: Η Λίτσα Πατέρα απαντά για τη σχέση της με τον ΑΝΤ1

Όσα είπε για τη συνέντευξή της στην εκπομπή της Σίσσυς Χρηστίδου

SINGLES

Πώς να βελτιώσεις την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής σου σε τέσσερα απλά βήματα

Ηρεμία, ενσυνείδηση, αυτοπεποίθηση και καλός ύπνος θα σε βοηθήσουν να κατακτήσεις πιο εύκολα τους προσωπικούς στόχους ευεξίας