Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

4 συμβουλές για την ορθή κατανάλωση αντιβιοτικών φαρμάκων

Ποιες συμβουλές πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθείς για σωστή χρήση και καλύτερα αποτελέσματα από τη χρήση αντιβιοτικών



Τα αντιβιοτικά φάρμακα συνταγογραφούνται από τους γιατρούς για την αντιμετώπιση διάφορων λοιμώξεων και την αντιμετώπιση πληθώρας προβλημάτων υγείας, όμως μπορούν ανά πάσα στιγμή να επηρεάσουν και άλλα μέρη του σώματός σου εκτός από τα βακτήρια στα οποία στοχεύουν. Στην περίπτωση που πρέπει να λάβει κάποιο από αυτά, οφείλεις πάντα να ρωτάς τον θεράποντα γιατρό σου για το ποιες οδηγίες πρέπει να ακολουθείς, για ασφαλή χρήση και αποφυγή περαιτέρω προβλημάτων. Ακολουθούν ωστόσο τέσσερις συμβουλές που θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να λαμβάνεις υπόψη σου όταν η θεραπεία σου περιλαμβάνει αντιβιοτικά φάρμακα.

Μην καταναλώξεις αλκοόλ

Αν και το αλκοόλ δεν μειώνει την αποδοτικότητα των περισσοτέρων αντιβιοτικών, μπορεί να μειώσει την ενέργειά σου και να καθυστερήσει την ανάρρωσή σου από την μόλυνση. Επιπλέον, ενδέχεται να προκαλέσει αναταραχές στο στομάχι, ζαλάδα υπνηλία και ταχυπαλμία, ο συνδυασμός των οποίων σαφώς και μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση από την οποία προσπαθείς να αναρρώσεις.

Μην ξεχνάς να παίρνεις προβιοτικά συμπληρώματα

Τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τα βακτήρια που σε αρρωσταίνουν αλλά ενδέχεται και να εξοντώσουν ωφέλιμα βακτήρια που υπάρχουν στο έντερο. Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες εντερικές ενοχλήσεις και διάρροια, ενώ δεν είναι απίθανη η απόκτηση μιας κολπίτιδας, μιας που η χλωρίδα του κόλπου επηρεάζεται και αυτή με τη σειρά της.  

simvoules-gia-orthi-katanalosi-antiviotikon-2

Μη στηρίζεσαι στο αντισυλληπτικό σου χάπι

Τα περισσότερα αντιβιοτικά έχει αποδειχθεί ότι δεν επηρεάζουν τα ορμονικά αντισυλληπτικά, ωστόσο υπάρχουν και μερικές εξαιρέσεις. Η ριφαμπικίνη που χορηγείται για τη μηνιγγίτιδα και η ριφαμπουτίνη που χορηγείται για τη φυματίωση μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα των ορμονών που αποτρέπουν την ωορρηξία. Επομένως, σε περίπτωση που η συνταγή του γιατρού σου περιλαμβάνει κάποια από αυτά τα φάρμακα, μια πρόσθετη μορφή αντισύλληψης, όπως το παραδοσιακό προφυλακτικό, για όσο διάστημα λαμβάνεις το αντιβιοτικό και τουλάχιστον για μία εβδομάδα μετά την τελευταία δόση κρίνεται απαραίτητη.

Φρόντισε να τρως τη σωστή ώρα

Ορισμένα αντιβιοτικά πρέπει να λαμβάνονται κατά τη διάρκεια ενός γεύματος για να αποφευχθεί κάποια στομαχική διαταραχή, ενώ άλλα πρέπει να λαμβάνονται με άδειο στομάχι ώστε να απορροφώνται αποτελεσματικότερα τα συστατικά τους. Φρόντισε να διαβάζεις ευλαβικά το χαρτί των οδηγιών της αντιβίωσης που πρόκειται να λάβεις προτού βιαστείς να ξεκινήσεις το επόμενο γεύμα σου, ώστε να ξέρεις πότε θα πρέπει να το καταναλώσεις ώστε να μην επηρεάσει την αγωγή σου.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

8 αποτελεσματικοί τρόποι για να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου αυτή την άνοιξη

Κινήσεις που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους

ΥΓΕΙΑ

Μπορεί ο θηλασμός να σας προστατεύσει από μελλοντική καρδιακή προσβολή;

Ο θηλασμός είναι πολύτιμος τόσο για την υγεία σας όσο και για το νεογέννητό σας. Αυτή η εκπληκτική αλήθεια συχνά μένει ανείπωτη.

ΥΓΕΙΑ

Γιατί η νηστεία είναι το καλύτερο εργαλείο αποτοξίνωσης για την υγεία σου

Ανεξάρτητα από το θρησκευτικό της υπόβαθρο, η νηστεία μπορεί να αποτελέσει ένα εκπληκτικό μέσο φροντίδας για την υγεία σου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.