Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

4 Λόγοι που αξίζει να γνωρίσεις τον παιδίατρο του παιδιού σου πριν τη γέννησή του

Η γέννηση ενός παιδιού αποτελεί, όπως είναι φυσικό, μια μεγάλη αλλαγή στην καθημερινότητα και στη ζωή σου.



Και αν μια τέτοια αλλαγή είναι λογικό να προκαλεί ανυπομονησία και ενθουσιασμό, άλλο τόσο λογικό είναι να δημιουργεί και μια ορισμένη ανησυχία σχετικά με το πώς θα ανταποκριθείς και πώς θα διαχειριστείς αυτή τη νέα κατάσταση.

Γι’ αυτό, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής προτείνει την επίσκεψη στον παιδίατρο πριν ακόμη γεννηθεί το παιδί σου και συγκεκριμένα, στην αρχή του τρίτου τριμήνου της κύησης.

Με μια καλή έρευνα μπορείς να βρεις έμπειρο παιδίατρο στην Αθήνα ή αν μένεις σε άλλο μέρος της Ελλάδας, υπάρχουν παιδίατροι που αναλαμβάνουν εξειδικευμένη καθοδήγηση και συμβουλευτική εξ αποστάσεως.

Γιατί, όμως, χρειάζεται να επισκεφτείς τον παιδίατρο του παιδιού σου πριν ακόμη αυτό γεννηθεί;

 Πάμε να δούμε 4 βασικούς λόγους! Χτίσιμο σχέσης εμπιστοσύνης με τον γιατρόΟ βασικότερος λόγος να επισκεφτείς τον παιδίατρο του παιδιού σου πριν τη γέννησή του είναι για να θέσεις στέρεες βάσεις προς το χτίσιμο μιας ισχυρής σχέσης εμπιστοσύνης μαζί του.

Ο παιδίατρος θα αποτελέσει ένα άτομο που θα χρειαστεί να βλέπετε συχνά, ειδικά κατά τον πρώτο καιρό μετά τη γέννηση του παιδιού.

Αυτό σημαίνει πως θα είναι χρήσιμο να δημιουργήσεις μια καλή σχέση μαζί του από νωρίς, ώστε να αποκτήσεις μια οικειότητα αλλά κι ένα αίσθημα ασφάλειας, το οποίο θα αποδειχθεί πολύτιμο στη συνέχεια.

Διότι με αυτόν τον τρόπο θα αντιληφθείς πως θα έχεις δίπλα σου έναν πολύτιμο σύμμαχο που θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς όλα τα ερωτηματικά και τις ανησυχίες που θα προκύψουν όταν έρθει στον κόσμο το παιδί. 

  1. Επίλυση αποριών για τον θηλασμό

Ο θηλασμός αποτελεί τον ιδανικό τρόπο σίτισης των βρεφών, τουλάχιστον για τους έξι πρώτους μήνες ζωής τους.

Το κεφάλαιο του μητρικού θηλασμού, λοιπόν, έχει τεράστια αξία για τις νέες μαμάδες. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να μάθεις τα πάντα σχετικά με αυτό, ώστε να είσαι σίγουρη ότι θα ανταποκριθείς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις διατροφικές ανάγκες του βρέφους σου.

Πιο συγκεκριμένα, ο παιδίατρός σου θα σου λύσει όλες τις σχετικές απορίες που μπορεί να σε απασχολούν. Τέτοιες μπορεί να είναι ερωτήσεις όπως: κάθε πόσες ώρες πρέπει να γίνεται ο θηλασμός, πώς ξέρω ότι το μητρικό γάλα είναι αρκετό για το παιδί, πότε πρέπει να χρησιμοποιείται θήλαστρο κ.λπ.

Η επίλυση τέτοιων αποριών θα διώξει το άγχος σου και θα σε εξοπλίσει με όλα τα κατάλληλα εφόδια ώστε να θηλάσεις αποτελεσματικά το μωρό σου. Ή αν δεν μπορείς ή δε θέλεις να θηλάσεις, ο γιατρός θα σου δώσει όλες τις απαραίτητες οδηγίες σχετικά με την παρασκευή ξένου γάλακτος.

 

  1. Προετοιμασία για υποδοχή του νέου μέλους από το ευρύτερο περιβάλλον

 Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της άφιξης ενός νέου μέλους στη ζωή σου είναι και αυτό της υποδοχής του παιδιού από το ευρύτερο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον σου.

Εάν έχεις και άλλα παιδιά, ο παιδίατρος θα σου δώσει όλες τις απαραίτητες συμβουλές σχετικά με το τι θα πεις και πώς θα τα προετοιμάσεις γενικότερα για τον ερχομό του νέου μέλους, καθώς είναι συνηθισμένα τα φαινόμενα ζήλιας λόγω της αυξημένης φροντίδας του νεογέννητου.

Αντίστοιχα, θα σου πει αν και πότε επιτρέπονται οι επισκέψεις από συγγενείς και φίλους και πώς να του συμπεριφέρονται, καθώς δεν είναι όλοι οι άνθρωποι εξοικειωμένοι με τέτοιες καταστάσεις.

 

  1. Διαχείριση του βρεφικού κλάματος

 Ένα από τα πιο συχνά φαινόμενα που θα συναντήσεις μετά τη γέννα είναι το βρεφικό κλάμα.

Το συχνό κλάμα του παιδιού σου είναι πιθανό να σου δημιουργεί ανησυχία και άγχος, καθώς είναι δύσκολο για έναν νέο γονιό να αναγνωρίσει τον λόγο της δυσφορίας που εκδηλώνει το βρέφος κάθε φορά.

Το πρώτο πράγμα στο οποίο θα σε βοηθήσει σημαντικά ο παιδίατρός σου είναι η αποκωδικοποίηση του κλάματος.

Δηλαδή, θα μπορείς να αναγνωρίζεις πότε το κλάμα αποτελεί έναν φυσιολογικό τρόπο επικοινωνίας και πότε μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει όντως κάποιο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί (π.χ. πόνος).

Επιπλέον, ο γιατρός θα σου μάθει ορισμένες τεχνικές καθησυχασμού ώστε να μπορείς κάθε φορά να ηρεμείς αποτελεσματικά το μωρό σου.

Όπως καταλαβαίνεις, η επίσκεψη στον παιδίατρο του παιδιού σου πριν ακόμη αυτό γεννηθεί έχει μεγάλη αξία, καθώς θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς αποτελεσματικά τη νέα αυτή κατάσταση που θα διαμορφωθεί.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

ΥΓΕΙΑ

«Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη»

Έλεγε ο Τσάρλι Τσάπλιν που σαν σήμερα γεννήθηκε – και σου θυμίζουμε τα οφέλη του να γελάς πιο συχνά

ΥΓΕΙΑ

Πώς να προστατέψεις την υγεία σου τις ημέρες με υψηλή περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα

Η έντονη περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το αναπνευστικό σύστημα και να προκαλέσει μια σειρά από ενοχλήσεις

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός