Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν σημειώνεται απότομη απώλεια βάρους;

Τι ισχύει για τη φυσική μας κατάσταση και υγεία όταν χάνουμε κιλά σε σύντομο χρονικό διάστημα;Η απώλεια λίπους και περιττών κιλών είναι μια διαδικασία διαφορετικά δομημένη για τον κάθε άνθρωπο, καθώς βασίζεται πρωτίστως στις προσωπικές ανάγκες, τη δομή του σώματος, αλλά και τον στόχο του καθενός. Τι ακριβώς συμβαίνει όμως στο σώμα μας όταν χάνουμε κιλά γρήγορα και απότομα, χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία του για αυτήν την αλλαγή; Συνέχισε να διαβάζεις για όλες τις απαντήσεις που χρειάζεσαι.

Pixel

Γιατί πρέπει να αποφύγεις την βιαστική απώλεια βάρους

Μπορεί να μειωθεί η μυϊκή μάζα του σώματος

Οι πρακτικές της μείωσης του φαγητού και της έντονης γυμναστικής οδηγούν στη μείωση των προσλαμβανόμενων ημερήσιων θερμίδων. Όταν λοιπόν το ανθρώπινο σώμα βιώνει έλλειμμα θερμίδων, αλλάζει αυτομάτως ταχύτητα και μπαίνει σε κατάσταση διάσπασης, αναζητώντας διαφορετικούς ιστούς για να διασπάσει. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να διασπαστεί όχι μόνο ο λιπώδης ιστός, αλλά και η μυϊκή μάζα, σε μεγαλύτερο βαθμό από όσο επιθυμούμε και είναι υγειές για το σώμα μας. Χρειάζεται λοιπόν προσοχή ώστε η απώλεια βάρους να είναι σταδιακή και όχι απότομη.

Ενδέχεται να εκλείψουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από το σώμα

Η πρόσληψη της συνιστώμενης ποσότητας θρεπτικών συστατικών σε καθημερινή βάση είναι απαραίτητη για τη συνολική υγεία του οργανισμού μας. Πολλές τυπικές δίαιτες στερούνται απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη D και Β12, ασβέστιο, μαγνήσιο, με τις εν λόγω ελλείψεις να οδηγούν σε διάφορα προβλήματα υγείας, όπως η τριχόπτωση, τα αδύναμα οστά, η παρατεταμένη κόπωση κ.α.. Δίνουμε λοιπόν προσοχή ώστε να εξασφαλίζεται η πρόσληψη όλων των απαραίτητων ουσιών για τον οργανισμό μας, τόσο μέσα από την τροφή, όσο και από σχετικά συμπληρώματα διατροφής.

Μπορεί να αυξηθεί το βάρος μας μελλοντικά

Οι περισσότερες πρακτικές γρήγορης απώλειας βάρους στοχεύουν στην ενίσχυση του μεταβολικού ρυθμού, με λανθασμένο, όμως, τρόπο. Η αλλαγή αυτή επηρεάζει τη λειτουργία του μεταβολισμού να καίει θερμίδες σε κατάσταση ηρεμίας του σώματος, «αποθηκεύοντας» έτσι κάθε θερμίδα έπειτα από τη διακοπή μιας δίαιτας. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι προτιμότερη μια σταδιακή απώλεια βάρους από την απότομη.

Η ψυχική μας υγεία μπορεί να διαταραχθεί

Η διαρκής αγωνία να μην προσθέσουμε λίπος και βάρος στη σιλουέτα μας, δρα αρνητικά για τη συνολική εικόνα που διαθέτουμε για τον εαυτό μας, αυξάνοντας το άγχος και την κορτιζόλη του αίματος. Η ψυχική μας υγεία μπορεί λοιπόν να διαταραχθεί, ακόμη και σε περιόδους που σημειώνεται μεγάλη και απότομη απώλεια βάρους στο σώμα μας.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

5 tips για να βουρτσίζεις τα δόντια σου με τον σωστό τρόπο

Τι πρέπει να κάνεις για τη στοματική σου υγιεινή

ΥΓΕΙΑ

7 τροφές που υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου

Με αφορμή τον μήνα ευαισθητοποίησης για την ψυχική υγεία βάζουμε στο πιάτο μας ό,τι μας ωφελεί περισσότερο

ΥΓΕΙΑ

6 τρόποι για να αυξήσεις τη γονιμότητά σου

Απλά και φυσικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να αυξήσεις τις πιθανότητες εγκυμοσύνης

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 24 Μαΐου

Ελιχθείτε πιο ευέλικτα, αλλά μην πάρετε οριστικές αποφάσεις για θέματα που καίνε

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

O Devendra Banhart στο καλοκαιρινό πρόγραμμα του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)

Συναυλίες, θερινό σινεμά, sleepovers με πανσέληνο και υπαίθριες εκθέσεις, στο πλήρες καλοκαιρινό πρόγραμμα του ΚΠΙΣΝ

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Apple Music αποκαλύπτει τη λίστα της με τους 100 καλύτερους δίσκους όλων των εποχών

Με τους Ms. Lauryn Hill, Michael Jackson, The Beatles, Prince και Frank Ocean στο top five της λίστας, δεν είναι λίγες οι αντιδράσεις που έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο