Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Το έλαιο δεντρολίβανου προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία σου

Μάθε τα σημαντικά οφέλη του αιθέριου ελαίου δεντρολίβανου



Το δεντρολίβανο (Rosmarinus officinalis) είναι ένας αειθαλής θάμνος με βελονοειδή φύλλα και ξυλώδες άρωμα. Αν και περισσότερο γνωστό ως καρύκευμα τροφίμων, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά παγκοσμίως.

Το αιθέριο έλαιο του δεντρολίβανου - το οποίο περιέχει τα βασικά συστατικά ή την ουσία του φυτού - εξάγεται και πωλείται σε μικρά μπουκάλια. Παρά το όνομά του, δεν είναι αληθινό λάδι, καθώς δεν περιέχει λίπος.

Λόγω της χρήσης του ελαίου δεντρολίβανου στη λαϊκή ιατρική, πολλοί επιστήμονες δοκιμάζουν τώρα τα πιθανά οφέλη του για την υγεία.

Αν και το μεγαλύτερο μέρος αυτής της έρευνας μόλις αρχίζει, υποστηρίζει ορισμένες παραδοσιακές χρήσεις του ελαίου και απεικονίζει πιθανές νέες χρήσεις.

Εδώ είναι τα πιθανά οφέλη και χρήσεις του αιθέριου ελαίου δεντρολίβανου.

Μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη, το δεντρολίβανο πίστευαν ότι ενίσχυε τη μνήμη. Η έρευνα δείχνει ότι η εισπνοή ελαίου δεντρολίβανου βοηθά στην πρόληψη της διάσπασης της ακετυλοχολίνης, μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου που είναι σημαντική για τη σκέψη, τη συγκέντρωση και τη μνήμη.

Όταν τέθηκαν σε 20 νεαρούς ενήλικες ερωτήσεις μαθηματικών σε ένα μικρό δωμάτιο διάχυτο με έλαιο δεντρολίβανου, η ταχύτητα και η ακρίβειά τους αυξήθηκαν σε αναλογία με τη διάρκεια διάχυσης του ελαίου.

Επιπλέον, τα επίπεδα ορισμένων ενώσεων δεντρολίβανου στο αίμα τους αυξήθηκαν επίσης - γεγονός που δείχνει ότι το δεντρολίβανο μπορεί να εισέλθει στο σώμα σας μόνο μέσω της αναπνοής.

Ομοίως, φοιτητές νοσηλευτικής που ανέπνεαν έλαιο δεντρολίβανου ενώ έκαναν ένα τεστ ανέφεραν αυξημένη συγκέντρωση και ανάκληση πληροφοριών σε σύγκριση με το έλαιο λεβάντας που ανέπνεαν ή καθόλου αιθέριο έλαιο.

Άλλες έρευνες δείχνουν ότι η αναπνοή δεντρολίβανου και άλλων αιθέριων ελαίων μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου σε ηλικιωμένους με άνοια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με νόσο του Αλτσχάιμερ.

Διεγείρει την ανάπτυξη των μαλλιών

Ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους τριχόπτωσης είναι η ανδρογενετική αλωπεκία, πιο γνωστή ως ανδρική φαλάκρα, αν και μπορεί να επηρεάσει και τις γυναίκες (10).

Το έλαιο δεντρολίβανου αντιμετωπίζει την ανδρογενετική αλωπεκία εμποδίζοντας ένα υποπροϊόν της τεστοστερόνης να επιτεθεί στους θύλακες των τριχών σας, που είναι η αιτία αυτής της κατάστασης.

Όταν οι άνδρες με ανδρογενετική αλωπεκία έκαναν μασάζ με αραιωμένο λάδι δεντρολίβανου στο τριχωτό της κεφαλής τους δύο φορές την ημέρα για έξι μήνες, παρουσίασαν την ίδια αύξηση στο πάχος των μαλλιών με εκείνους που χρησιμοποιούσαν μινοξιδίλη (Rogaine), ένα κοινό φάρμακο για την αναγέννηση των μαλλιών.

Επιπλέον, όσοι χρησιμοποίησαν το έλαιο δεντρολίβανου ανέφεραν λιγότερο κνησμό στο τριχωτό της κεφαλής σε σύγκριση με τη μινοξιδίλη, γεγονός που υποδηλώνει ότι το δεντρολίβανο μπορεί να είναι πιο ανεκτό.

Άλλες έρευνες δείχνουν ότι το έλαιο δεντρολίβανου μπορεί να καταπολεμήσει την αποσπασματική τριχόπτωση ή την γυροειδή αλωπεκία, η οποία επηρεάζει έως και τον μισό πληθυσμό κάτω των 21 ετών και περίπου το 20% των ατόμων άνω των 40 ετών (13).

Όταν τα άτομα με γυροειδή αλωπεκία έτριβαν ένα μείγμα αιθέριων ελαίων δεντρολίβανου στο τριχωτό της κεφαλής τους κάθε μέρα για επτά μήνες, το 44% παρουσίασε βελτίωση στην απώλεια μαλλιών σε σύγκριση με μόνο το 15% στην ομάδα ελέγχου, που χρησιμοποίησε τα ουδέτερα έλαια jojoba και σταφυλιού.

Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου

Στη λαϊκή ιατρική, το δεντρολίβανο χρησιμοποιείται ως ήπιο αναλγητικό. Σε μια μελέτη δύο εβδομάδων, οι επιζήσαντες από εγκεφαλικό με πόνο στον ώμο που έλαβαν ένα μείγμα ελαίου δεντρολίβανου με βελονισμό για 20 λεπτά δύο φορές την ημέρα παρουσίασαν μείωση του πόνου κατά 30%. Όσοι έλαβαν μόνο βελονισμό είχαν 15% μείωση στον πόνο.

Απωθεί ορισμένα έντομα

Για να αποτρέψετε τα επιβλαβή έντομα που μπορεί να σας δαγκώσουν ή να μολύνουν τον κήπο σας, σκεφτείτε το λάδι δεντρολίβανου ως φυσική εναλλακτική λύση στα χημικά προϊόντα.

Όταν ένα φυτοφάρμακο με βάση το δεντρολίβανο, το EcoTrol, ψεκάστηκε σε φυτά ντομάτας θερμοκηπίου, μείωσε τον πληθυσμό των ακάρεων αράχνης κατά 52% χωρίς να βλάψει τα φυτά.

Το δεντρολίβανο βοηθά επίσης στην απώθηση ορισμένων εντόμων που ρουφούν το αίμα και μπορούν να μεταδώσουν επιβλαβείς ιούς και βακτήρια.

Μπορεί να απαλύνει το άγχος

Πολλοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν άγχος – συμπεριλαμβανομένων των σχολικών τεστ. Η εισπνοή ελαίου δεντρολίβανου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους των εξετάσεων.

Όταν οι φοιτητές νοσηλευτικής εισέπνευσαν λάδι δεντρολίβανου από συσκευή εισπνοής πριν και κατά τη διάρκεια της δοκιμής, ο σφυγμός τους μειώθηκε κατά περίπου 9% – ενώ δεν σημειώθηκε σημαντική αλλαγή χωρίς έλαιο δεντρολίβανου.

Διότι Οι αυξημένοι παλμοί αντανακλούν το βραχυπρόθεσμο στρες και το άγχος, το έλαιο δεντρολίβανου μπορεί φυσικά να μειώσει το στρες.

Επιπλέον, όταν 22 νεαροί ενήλικες μύρισαν λάδι δεντρολίβανου για 5 λεπτά, το σάλιο τους είχε 23% χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης του στρες, κορτιζόλης σε σύγκριση με εκείνους που μύριζαν μια μη αρωματική ένωση.

Τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης μπορεί να καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, να συμβάλλουν στην αϋπνία και να προκαλούν εναλλαγές της διάθεσης, μεταξύ άλλων πιθανών προβλημάτων.

Μπορεί να αυξήσει την κυκλοφορία

Η κακή κυκλοφορία είναι ένα κοινό παράπονο. Μπορεί να το παρατηρήσετε περισσότερο στα χέρια και τα πόδια σας. Εάν αισθάνεστε κρύα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών - ακόμα και σε σχετικά ζεστές θερμοκρασίες - το έλαιο δεντρολίβανου αξίζει να το εξετάσετε.

Σε μια μελέτη, μια γυναίκα με νόσο του Raynaud - η οποία βλάπτει την κυκλοφορία - έκανε μασάζ στα χέρια της με ένα μείγμα ελαίου δεντρολίβανου, διαπιστώνοντας ότι βοήθησε να ζεσταθούν τα δάχτυλά της περισσότερο από ένα ουδέτερο έλαιο. Αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν με θερμική απεικόνιση.

Μπορεί να σας δώσει ψυχική τόνωση

Το έλαιο δεντρολίβανου χρησιμοποιείται συνήθως για ψυχική καταπόνηση και κόπωση στη λαϊκή ιατρική.

Όταν 20 υγιείς νεαροί ενήλικες εισέπνευσαν έλαιο δεντρολίβανου, ανέφεραν ότι αισθάνονταν περίπου 30% περισσότερη ψυχική τόνωση και περίπου 25% λιγότερη υπνηλία σε σύγκριση με τη μυρωδιά ενός ελαίου εικονικού φαρμάκου.

Αυτή η αύξηση της εγρήγορσης αντιστοιχούσε σε αλλαγές στα εγκεφαλικά κύματα και αυξήσεις στον καρδιακό ρυθμό, την αναπνοή και την αρτηριακή πίεση.

Η εφαρμογή αραιωμένου ελαίου δεντρολίβανου στο δέρμα σας μπορεί να προσφέρει παρόμοια οφέλη, καθώς μπορεί να φτάσει στον εγκέφαλό σας μέσω αυτής της οδού.

Μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή των αρθρώσεων

Τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι το έλαιο δεντρολίβανου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής των ιστών που μπορεί να οδηγήσει σε οίδημα, πόνο και δυσκαμψία.

Μπορεί να το κάνει αναστέλλοντας τη μετανάστευση των λευκών αιμοσφαιρίων σε τραυματισμένους ιστούς για την απελευθέρωση φλεγμονωδών χημικών ουσιών.

Όταν τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα έλαβαν 15 λεπτά μασάζ στα γόνατα χρησιμοποιώντας ένα μείγμα ελαίου δεντρολίβανου τρεις φορές την εβδομάδα, είχαν 50% μείωση στον φλεγμονώδη πόνο στο γόνατο σε δύο εβδομάδες, σε σύγκριση με 12% μείωση σε αυτούς που δεν τους χορηγήθηκε το έλαιο.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

8 αποτελεσματικοί τρόποι για να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου αυτή την άνοιξη

Κινήσεις που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους

ΥΓΕΙΑ

Μπορεί ο θηλασμός να σας προστατεύσει από μελλοντική καρδιακή προσβολή;

Ο θηλασμός είναι πολύτιμος τόσο για την υγεία σας όσο και για το νεογέννητό σας. Αυτή η εκπληκτική αλήθεια συχνά μένει ανείπωτη.

ΥΓΕΙΑ

Γιατί η νηστεία είναι το καλύτερο εργαλείο αποτοξίνωσης για την υγεία σου

Ανεξάρτητα από το θρησκευτικό της υπόβαθρο, η νηστεία μπορεί να αποτελέσει ένα εκπληκτικό μέσο φροντίδας για την υγεία σου

Προτεινόμενα

ΣΧΕΣΕΙΣ

Tips ταχείας ανάρρωσης μετά από χωρισμό

Πώς να κάνεις τον πόνο του χωρισμού να περάσει πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson