Πώς να προστατευθείς από την κολπίτιδα και τη μυκητίαση

Συμβουλές για να κρατήσεις μακριά δύο από τα πιο συνηθισμένα γυναικολογικά προβλήματα

Ναταλία Πετρίτη

Η κολπίτιδα όπως και η μυκητίαση είναι δύο από τις πιο συχνές γυναικολογικές ενοχλήσεις, τις οποίες οι περισσότερες γυναίκες θα κληθούν σε κάποια φάση της ζωής τους να αντιμετωπίσουν. Υπάρχουν ωστόσο διάφορα μέσα πρόληψης, όπως και αντιμετώπισης, με φυσικό τρόπο, τα οποία είναι καλό να γνωρίζουμε για την υγεία των γεννητικών μας οργάνων. Να ποια είναι αυτά.

Άλλαζε συχνά εσώρουχο

Η συχνή αλλαγή των εσωρούχων μας συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην πρόληψη από τις εν λόγω ενοχλήσεις. Αν λοιπόν είσαι όλη την ημέρα εκτός σπιτιού ή έχεις αθληθεί, αλλά δεν προλαβαίνεις να κάνεις ντους και να αλλάξεις πριν από τις υπόλοιπες υποχρεώσεις σου, άλλαξε εσώρουχο ώστε να μείνει η περιοχή στεγνή χωρίς υγρασία και ανάπτυξη θερμοκρασίας. Προτίμησε επίσης τα εσώρουχα με βαμβακερό καβάλο που «αναπνέουν» καλύτερα από τα συνθετικά.

Μην το επιλέγεις την κακώς εννοούμενη «καθαριότητα»

Οι κολπικές πλύσεις με αμφιλεγόμενες πρακτικές όπως ο καθαρισμός με ατμό εξολοθρεύσουν τα καλά βακτήρια στην περιοχή, ευνοώντας στην ανάπτυξη μυκήτων και άλλων προβλημάτων. Αν ανησυχείς για τυχόν οσμές όσο βρίσκεσαι εκτός σπιτιού, μπορείς να χρησιμοποιείς περιστασιακά μαντιλάκια για την περιοχή, χωρίς ωστόσο υπερβολές.

Πάρε ένα προβιοτικό

Διάλεξε ένα προβιοτικό συμπλήρωμα που να περιέχει τουλάχιστον δύο στελέχη lactobacillus, τα οποία μπορεί να αυξήσουν το επίπεδο των καλών βακτηρίων στον κόλπο. Αντίστοιχη δράση έχει το φυσικό γιαούρτι, το οποίο μπορείς να καταναλώνεις άφοβα στη διατροφή σου. Αν υποφέρεις από μυκητίαση και λαμβάνεις θεραπεία από στόματος, κατανάλωσε επίσης προβιοτικά για προστασία από την αγωγή. Στην αγορά θα βρεις και προβιοτικά υπόθετα κόλπου που αποκαθιστούν άμεσα και προλαμβάνουν αποτελεσματικά τις διαταραχές της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου και της ευαίσθητης περιοχής.

Διάλεξε το κατάλληλο λιπαντικό

Η συμβουλή των ειδικών ως προς τη χρήση λιπαντικών είναι να αποφεύγεις αυτά που περιέχουν γλυκερίνη, η οποία διασπάται σε σάκχαρα που μπορεί να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη βακτηρίων ή μυκήτων. Επιπλέον, μη χρησιμοποιείς ποτέ βαζελίνη σαν υποκατάστατο, αφού οδηγεί πολύ συχνά στην ανάπτυξη κολπίτιδας.

Πήγαινε κατευθείαν στην τουαλέτα μετά το σεξ

Μετά το σεξ, μην παραμελείς την επίσκεψη στην τουαλέτα για ούρηση, αφού έτσι απομακρύνονται πολλά από τα μικρόβια που έχουν εισέλθει στον κόλπο και που δυνητικά μπορούν να προκαλέσουν τα προαναφερθέντα προβλήματα. 

  

allyou_google_news

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares