Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Πώς να προστατευθείς από την κολπίτιδα και τη μυκητίαση

Συμβουλές για να κρατήσεις μακριά δύο από τα πιο συνηθισμένα γυναικολογικά προβλήματα



Η κολπίτιδα όπως και η μυκητίαση είναι δύο από τις πιο συχνές γυναικολογικές ενοχλήσεις, τις οποίες οι περισσότερες γυναίκες θα κληθούν σε κάποια φάση της ζωής τους να αντιμετωπίσουν. Υπάρχουν ωστόσο διάφορα μέσα πρόληψης, όπως και αντιμετώπισης, με φυσικό τρόπο, τα οποία είναι καλό να γνωρίζουμε για την υγεία των γεννητικών μας οργάνων. Να ποια είναι αυτά.

Άλλαζε συχνά εσώρουχο

Η συχνή αλλαγή των εσωρούχων μας συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην πρόληψη από τις εν λόγω ενοχλήσεις. Αν λοιπόν είσαι όλη την ημέρα εκτός σπιτιού ή έχεις αθληθεί, αλλά δεν προλαβαίνεις να κάνεις ντους και να αλλάξεις πριν από τις υπόλοιπες υποχρεώσεις σου, άλλαξε εσώρουχο ώστε να μείνει η περιοχή στεγνή χωρίς υγρασία και ανάπτυξη θερμοκρασίας. Προτίμησε επίσης τα εσώρουχα με βαμβακερό καβάλο που «αναπνέουν» καλύτερα από τα συνθετικά.

Μην το επιλέγεις την κακώς εννοούμενη «καθαριότητα»

Οι κολπικές πλύσεις με αμφιλεγόμενες πρακτικές όπως ο καθαρισμός με ατμό εξολοθρεύσουν τα καλά βακτήρια στην περιοχή, ευνοώντας στην ανάπτυξη μυκήτων και άλλων προβλημάτων. Αν ανησυχείς για τυχόν οσμές όσο βρίσκεσαι εκτός σπιτιού, μπορείς να χρησιμοποιείς περιστασιακά μαντιλάκια για την περιοχή, χωρίς ωστόσο υπερβολές.

Πάρε ένα προβιοτικό

Διάλεξε ένα προβιοτικό συμπλήρωμα που να περιέχει τουλάχιστον δύο στελέχη lactobacillus, τα οποία μπορεί να αυξήσουν το επίπεδο των καλών βακτηρίων στον κόλπο. Αντίστοιχη δράση έχει το φυσικό γιαούρτι, το οποίο μπορείς να καταναλώνεις άφοβα στη διατροφή σου. Αν υποφέρεις από μυκητίαση και λαμβάνεις θεραπεία από στόματος, κατανάλωσε επίσης προβιοτικά για προστασία από την αγωγή. Στην αγορά θα βρεις και προβιοτικά υπόθετα κόλπου που αποκαθιστούν άμεσα και προλαμβάνουν αποτελεσματικά τις διαταραχές της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου και της ευαίσθητης περιοχής.

Διάλεξε το κατάλληλο λιπαντικό

Η συμβουλή των ειδικών ως προς τη χρήση λιπαντικών είναι να αποφεύγεις αυτά που περιέχουν γλυκερίνη, η οποία διασπάται σε σάκχαρα που μπορεί να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη βακτηρίων ή μυκήτων. Επιπλέον, μη χρησιμοποιείς ποτέ βαζελίνη σαν υποκατάστατο, αφού οδηγεί πολύ συχνά στην ανάπτυξη κολπίτιδας.

Πήγαινε κατευθείαν στην τουαλέτα μετά το σεξ

Μετά το σεξ, μην παραμελείς την επίσκεψη στην τουαλέτα για ούρηση, αφού έτσι απομακρύνονται πολλά από τα μικρόβια που έχουν εισέλθει στον κόλπο και που δυνητικά μπορούν να προκαλέσουν τα προαναφερθέντα προβλήματα. 

 

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

8 αποτελεσματικοί τρόποι για να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου αυτή την άνοιξη

Κινήσεις που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους

ΥΓΕΙΑ

Μπορεί ο θηλασμός να σας προστατεύσει από μελλοντική καρδιακή προσβολή;

Ο θηλασμός είναι πολύτιμος τόσο για την υγεία σας όσο και για το νεογέννητό σας. Αυτή η εκπληκτική αλήθεια συχνά μένει ανείπωτη.

ΥΓΕΙΑ

Γιατί η νηστεία είναι το καλύτερο εργαλείο αποτοξίνωσης για την υγεία σου

Ανεξάρτητα από το θρησκευτικό της υπόβαθρο, η νηστεία μπορεί να αποτελέσει ένα εκπληκτικό μέσο φροντίδας για την υγεία σου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.