Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Ποια θρεπτική ουσία βοηθά στην ισορροπία της διάθεσης και των ορμονών

Ποια είναι η πιο σούπερ βιταμίνη για εξισορρόπηση ορμονών και διάθεσης



Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εξισορροπήσετε τις ορμόνες σας με φυσικό τρόπο είναι να εστιάσετε στη μείωση του στρες – γνωστός και ως, επιβράδυνση όταν χρειάζεται. Η πρόσφατη έμφαση στις πρακτικές ευ ζην στην επικρατούσα κουλτούρα είναι παράλληλη με την αυξημένη προσοχή στην ορμονική ισορροπία – και αυτό δεν είναι τυχαίο.

Ωστόσο, αυτό που τρώτε παίζει τεράστιο ρόλο και στην ορμονική ισορροπία. Η κατανάλωση ολόκληρων, ισορροπημένων γευμάτων, η κατανάλωση πρωινού πριν πιείτε καφέ και η παράλειψη τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι όλα αρκετά γνωστά tips, αλλά αυτό το θρεπτικό συστατικό συχνά μένει έξω από τη συζήτηση.

Πώς η βιταμίνη C συμβάλλει στην ορμονική ισορροπία.

Μπορεί να γνωρίζετε ή να μην γνωρίζετε ήδη ότι ο εγκέφαλός σας είναι ευαίσθητος στην απουσία ή ανεπάρκεια βιταμίνης C. Αυτός είναι ακριβώς ο τρόπος με τον οποίο η βιταμίνη C επηρεάζει τη διάθεσή σας.

Ενώ ο ρόλος της βιταμίνης C ξεκινά από τον εγκέφαλο, διαρρέει σε ολόκληρο το σώμα για να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των ορμονών. Για παράδειγμα, η βιταμίνη C παίζει ουσιαστικό ρόλο στον άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων (HPA) (σκεφτείτε: απόκριση στρες μάχης ή φυγής).

Στην πραγματικότητα, τα επινεφρίδια φιλοξενούν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση βιταμίνης C σε ολόκληρο το σώμα και είναι απαραίτητα για τη σωστή παραγωγή κορτιζόλης.

Υποστηρίζοντας την ισορροπία οξειδωτικών έναντι αντιοξειδωτικών στα επινεφρίδια, η βιταμίνη C υποστηρίζει τη συναισθηματική ευεξία και μια σειρά από άλλες φυσιολογικές λειτουργίες, καθώς τα επινεφρίδια εμπλέκονται στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της υγιούς αρτηριακής πίεσης, υποστηρίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και πολλά άλλα.

Τα οφέλη της βιταμίνης C σίγουρα δεν σταματούν εδώ. Αυτό το απαραίτητο θρεπτικό συστατικό παίζει κρίσιμο ρόλο στην υγεία του ανοσοποιητικού, στην υγεία του δέρματος, στην απορρόφηση σιδήρου και πολλά άλλα. Αρκεί να πούμε: Θα πρέπει οπωσδήποτε να βεβαιωθείτε ότι δίνετε προτεραιότητα στη βιταμίνη C για τη συνολική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ορμονικής ισορροπίας.

Αλλά εδώ είναι το πράγμα: Ένα τεράστιο 42% του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ και του δυτικού κόσμου ζει με ανεπάρκεια βιταμίνης C και σχεδόν οι μισοί αποτυγχάνουν να λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη C από το φαγητό τους κάθε μέρα. Θέλετε να είστε απολύτως σίγουροι ότι παίρνετε αρκετή; Προσθέστε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης C στην καθημερινή σας ρουτίνα ευεξίας για να υποστηρίξετε τις ορμόνες, το ανοσοποιητικό σας σύστημα, την υγεία του εγκεφάλου σας και πολλά άλλα.

https://www.instagram.com/p/Cpt6jM5O9NC/

Οι καλύτερες διατροφικές επιλογές για βιταμίνη C

Ακολουθεί, επιπλέον μια επιμελημένη λίστα με τις καλύτερες επιλογές τροφών για να προσθέσετε στη διατροφή σας:

Εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, ακτινίδιο, λεμόνι, γκρέιπφρουτ)

Πιπεριές.

Φράουλες.

Ντομάτες.

Σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, κουνουπίδι)

Λευκές πατάτες.

Ανεπάρκεια βιταμίνης C

Οι ενήλικες ηλικίας 19 ετών και άνω χρειάζονται 75-90 χιλιοστόγραμμα (mg) βιταμίνης C την ημέρα. Εάν τρώτε τις σωστές τροφές, μπορείτε εύκολα να πάρετε την ημερήσια αξία σας από την τακτική διατροφή σας.

Αν και η ανεπάρκεια βιταμίνης C είναι σχετικά σπάνια, μπορεί να οδηγήσει στην ασθένεια που ονομάζεται σκορβούτο. Τα συμπτώματα του σκορβούτου περιλαμβάνουν:

Κούραση

Στενοχώρια και θλίψη

Έντονος πόνος στις αρθρώσεις ή στα πόδια

Πρησμένα, αιμορραγικά ούλα

Κόκκινες ή μπλε κηλίδες στο δέρμα σας

Το δέρμα σας μελανιάζει εύκολα

Το συμπέρασμα

Υπάρχουν πολλά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε όταν πρόκειται για την εξισορρόπηση των ορμονών σας, από την ανακούφιση από το άγχος μέχρι την κατανάλωση ισορροπημένων γευμάτων και πολλά άλλα. Η βιταμίνη C παίζει επίσης ρόλο στην ορμονική ισορροπία, καθώς και στη ρύθμιση της διάθεσης — γι' αυτό φροντίστε να λαμβάνετε αρκετή ποσότητα.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

6 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν εκθετικά το ρίσκο απόκτησης καρκίνου

Όλα εκείνα που πρέπει να αποφεύγεις για την προστασία της υγείας σου

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.