Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

«Μαζί μας Όχι για εμάς» 21/3 Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το σύνδρομο Down

Το φετινό μήνυμα θέμα της καμπάνιας «Μαζί μας Όχι για εμάς» είναι μια προσέγγιση που βασίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα για την αναπηρία



Το μήνυμα «Μαζί μας όχι για εμάς» είναι το κλειδί για μια προσέγγιση που βασίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα στην αναπηρία.

Η DSi δεσμεύεται να προχωρήσει από το απαρχαιωμένο φιλανθρωπικό μοντέλο αναπηρίας, όπου τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζονταν ως αντικείμενα φιλανθρωπίας, που αξίζουν οίκτο και βασίζονται σε άλλους για υποστήριξη.

Μια προσέγγιση που βασίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα θεωρεί ότι τα άτομα με αναπηρίες έχουν το δικαίωμα να τους φέρονται δίκαια και να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με όλους τους άλλους, συνεργαζόμενοι με άλλους για να βελτιώσουν τη ζωή τους.

Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία καλεί όλους να έχουν την ελευθερία να κάνουν τις δικές τους επιλογές.

Αλλά τα άτομα με σύνδρομο Down συχνά έχουν κακή ή ελεγκτική υποστήριξη. Συχνά οι υποστηρικτές τους κάνουν πράγματα για αυτούς, όχι μαζί τους.

https://www.instagram.com/p/Cps9rHbNxds/

Τι είναι το Σύνδρομο Down

Το σύνδρομο Down (ή Τρισωμία 21) είναι μια κατάσταση στην οποία ένα άτομο έχει ένα επιπλέον χρωμόσωμα. Τα χρωμοσώματα είναι «πακέτα» γονιδίων στο σώμα. Καθορίζουν πώς το σώμα του μωρού σχηματίζεται και λειτουργεί καθώς μεγαλώνει. Περίπου 1 στα 800 μωρά θα γεννηθεί με σύνδρομο Down. Το σύνδρομο Down εμφανίζεται φυσικά - δεν υπάρχει γνωστή αιτία. Το σύνδρομο Down προκαλεί συνήθως διαφορετικούς βαθμούς πνευματικής και σωματικής αναπηρίας και συναφή ιατρικά ζητήματα.

https://www.instagram.com/p/CphrdyLjhhc/

Τι είναι η Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down;

Η Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down (WDSD) , 21 Μαρτίου, είναι μια παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης που γιορτάζεται επίσημα από τα Ηνωμένα Έθνη από το 2012.

Η ημερομηνία για το WDSD είναι η 21η ημέρα του 3ου μήνα, επιλέχθηκε για να υποδηλώσει τη μοναδικότητα του τριπλασιασμού (τρισωμία) του 21ου χρωμοσώματος που προκαλεί το σύνδρομο Down.

#WorldDownSyndromeDay

https://www.instagram.com/p/Cp__kEnrn-t/

Οι κάλτσες που κάνουν τη διαφορά

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι κάλτσες κάνουν τον κόσμο να μιλάει! Στις 21 Μαρτίου, επιλέξτε μερικές κάλτσες που θα τραβήξουν την προσοχή! Μπορεί να είναι αταίριαστες κάλτσες ή οι πιο τρελές και πολύχρωμες κάλτσες σας, ό,τι σας αρέσει!

Η ιδέα είναι να ξεκινήσετε μια συζήτηση, οπότε όταν οι άνθρωποι σας ρωτούν για τις κάλτσες σας, μπορείτε να τους πείτε: «Τις φοράω για να ευαισθητοποιήσω τον κόσμο για το σύνδρομο Down».

https://www.instagram.com/p/CqC6a2utgKw/

Και μετά μπορείτε να τους πείτε όλα όσα θέλετε να ξέρουν για το σύνδρομο Down. Για να πάρετε και εσείς μέρος σε αυτή την πρωτοβουλία, σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down δεν έχετε παρά να φορέσετε δύο διαφορετικές κάλτσες και να αναρτήσετε φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα, για να στείλετε με τον δικό σας τρόπο το μήνυμα ότι είμαστε όλοι μοναδικοί και διαφορετικοί.

https://www.instagram.com/p/CqC6YK1NtSf/

Ήδη από το πρωί τα social media έχουν γεμίσει κάλτσες και τα hashtag #downsyndrome και #worlddownsyndromeday. Η καμπάνια έχει σκοπό στο να οδηγήσει σε συζητήσεις που αφορούν την ποικιλομορφία, τη διαφορετικότητα, την αποδοχή και τον σεβασμό όλων.
Η 21η Μαρτίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down, σε συνάρτηση με τα αριθμητικά δεδομένα που συνθέτουν το σύνδρομο (3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος=3.21). Οι άνθρωποι ενθαρρύνονται να φορούν περίεργες κάλτσες στην Ημέρα του Συνδρόμου Down Down, καθώς τα χρωμοσώματα μοιάζουν με κάλτσες και τα άτομα με Σύνδρομο Down έχουν ένα επιπλέον χρωμόσωμα.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

8 αποτελεσματικοί τρόποι για να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου αυτή την άνοιξη

Κινήσεις που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους

ΥΓΕΙΑ

Μπορεί ο θηλασμός να σας προστατεύσει από μελλοντική καρδιακή προσβολή;

Ο θηλασμός είναι πολύτιμος τόσο για την υγεία σας όσο και για το νεογέννητό σας. Αυτή η εκπληκτική αλήθεια συχνά μένει ανείπωτη.

ΥΓΕΙΑ

Γιατί η νηστεία είναι το καλύτερο εργαλείο αποτοξίνωσης για την υγεία σου

Ανεξάρτητα από το θρησκευτικό της υπόβαθρο, η νηστεία μπορεί να αποτελέσει ένα εκπληκτικό μέσο φροντίδας για την υγεία σου

Προτεινόμενα

ASK THE EDITOR

Peach Perfect: Γιατί να υιοθετήσεις τις ροδακινί αποχρώσεις στο μακιγιάζ σου αυτή την άνοιξη

Και τέσσερις επιλογές προϊόντων από τη beauty editor του AllYou που θα απογειώσουν το makeup look σου

ΣΠΙΤΙ

6 απλοί τρόποι για να ομορφύνεις την κουζίνα σου

Δεν χρειάζεται κόπο, αλλά τρόπο!