Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Ποιες συνήθεις μπορούν να επιδεινώσουν τις εποχικές αλλεργίες;

Φαινομενικά αθώες συνήθειες, που μπορούν να δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα



Οι αλλεργίες είναι ένα όλο και συχνότερο πρόβλημα υγείας που χτυπά ένα σημαντικό κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού, οι οποίες προκαλούνται από το ανοσοποιητικό σύστημα που μπερδεύει μια συνήθως αβλαβή ουσία ως κάτι το επικίνδυνο, προκαλώντας μια αντίδραση του οργανισμού. Η ουσία που προκαλεί την αντίδραση ονομάζεται αλλεργιογόνο, με τα πιο κοινά αυτών να περιλαμβάνουν τη γύρη, τα ακάρεα, το τρίχωμα κατοικίδιων ζώων, τη μούχλα, αλλά και ορισμένα τρόφιμα, φυτά και φάρμακα.

Η εποχική αλλεργία, που οφείλεται κυρίως στην αυξημένη γύρη στην ατμόσφαιρα, συνοδεύεται από ενοχλητικό φτέρνισμα, φαγούρες και ρινική συμφόρηση που μοιάζει να μην ανακουφίζεται με τίποτα, δυσκολεύοντας ιδιαίτερα την καθημερινότητα και τις δραστηριότητές μας εντός αυτής. Ακόμη όμως και τις ημέρες που η γύρη δεν είναι σε έξαρση, υπάρχουν ορισμένες φαινομενικά «αθώες» συνήθειες, που μπορεί να δυσκολέψουν κατά πολύ την κατάσταση. Να ποιες είναι αυτές.

Το αποσυμφορητικό δεν είναι για χόρταση

Το ρινικό σπρέι στοχεύει στο να αναπνέουμε καλύτερα όταν υπάρχει συμφόρηση της περιοχής. Η κατάχρησή του ωστόσο μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση, χειροτερεύοντας τα συμπτώματα. Η κατάλληλη θεραπεία για τις αλλεργίες θα έρθει μετά από ένα ραντεβού σε ειδικό, γι’ αυτό μην το παραλείπετε.

Σωστή επιλογή σε λαχανικά και τα φρούτα

Μερικά φρούτα και λαχανικά περιέχουν πρωτεΐνες παρόμοιες με αυτές που εντοπίζονται στη γύρη, προκαλώντας αλλεργική αντίδραση. Μερικά από αυτά είναι οι μπανάνες ή το μήλο, γι’ αυτό συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τη σωστή επιλογή τροφίμων εκείνη την περίοδο.

Αποφύγετε το πρωινό τρέξιμο

Τα επίπεδα γύρης είναι συνήθως υψηλότερα τις πρωινές ώρες από ό,τι το μεσημέρι και έπειτα. Αν λοιπόν βγαίνετε για τρέξιμο τακτικά, φροντίστε εκείνη την περίοδο του χρόνου να το κάνετε από το απόγευμα και μετά. Επιπλέον, αποφύγετε πάρκα με πολλή γύρη και πλύντε αμέσως τα ρούχα σας, όταν επιστρέψετε σπίτι.

Αποφύγετε τους φακούς επαφής

Η γύρη και η σκόνη μπορεί να κολλήσουν στους φακούς επαφής, δημιουργώντας κνησμό και ενόχληση στα μάτια. Αν λοιπόν φοράτε φακούς και πρήζονται συχνά τα μάτια σας, προτιμήστε για λίγο καιρό τα γυαλιά σας μέχρι να περάσει η έξαρση στη γύρη στην ατμόσφαιρα.

Προσέξετε τις πισίνες

Το χλώριο έχει τη δυνατότητα να στεγνώνει το δέρμα μας και να ερεθίζει τους αεραγωγούς, επιδεινώνοντας τα συμπτώματα της αλλεργίας, όπως ο κνησμός, ο βήχας και η ρινική συμφόρηση. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι ο αλλεργιολόγος σας γνωρίζει ότι χρησιμοποιείτε πισίνα, για να ρυθμίσει ανάλογα την αγωγή σας.

 

 

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

6 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν εκθετικά το ρίσκο απόκτησης καρκίνου

Όλα εκείνα που πρέπει να αποφεύγεις για την προστασία της υγείας σου

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Μ. Τρίτης 30 Απριλίου

Αγκάλιασε τη φθαρτότητα ως το ανθρώπινο μεγαλείο

BLOGS

Cher, A Tribe Called Quest και Dave Matthews Band στο Class of 2024 του Rock & Roll Hall of Fame

Mary J. Blige, Ozzy Osbourne, Foreigner, Peter Frampton και Kool & The Gang εισήχθησαν επίσης στο Hall of Fame μαζί με τους Jimmy Buffett, Big Mama Thornton, MC5 και άλλους

Στο

ΒΙΒΛΙΟ

Το Πάσχα των Ελλήνων ποιητών

Ελύτης, Γκάτσος, Δημουλά, Καρέλλη, Καρούζος, Χριστιανόπουλος, Σολωμός, μας βάζουν στο κλίμα της Μεγάλης Εβδομάδας