Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Με δύναμη από τον Βορρά: με 8 πρακτικές που εφαρμόζονται στις πιο ευτυχισμένες χώρες

Ποιες συνήθειες θα θες να υιοθετήσεις για εγγυημένη ευεξία



Μπορεί να έχουμε στα ρεκόρ μας μερικούς από τους μακροβιότερους ανθρώπους αλλά αν δεν ζεις στην Κρήτη ή την Ικαρία, ίσως το σύστημα ευεξίας και αυτοφροντίδας σου να χρειάζεται ένα μπουστάρισμα μια που η Ελλάδα απέχει πολύ από το να ανήκει στη λίστα με τις πιο ευτυχισμένες χώρες. Εν τω μεταξύ, η Φινλανδία, η Δανία, η Ελβετία, η Ολλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία βρίσκονται σταθερά στην κορυφή της λίστας — επομένως δεν θα ήταν κακό να ενσωματώσετε μερικές από τις έννοιες της ευτυχίας τους στη ζωή σας, έτσι δεν είναι;

Εδώ είναι 8 έννοιες ευτυχίας από τις πιο ευτυχισμένες χώρες στη Γη που πρέπει να αρχίσετε να αγκαλιάζετε

https://www.instagram.com/p/CqP1L-ysjwA/

Hygge

Το Hygge (προφέρεται hoo-ga) είναι μια έννοια για την οποία πιθανότατα έχετε ξανακούσει. Το παν είναι να είσαι άνετος. «το Hygge αγκαλιάζει όλα όσα σε κάνουν να νιώθεις χαλαρά— από «την τέχνη της δημιουργίας οικειότητας», «τη θαλπωρή της ψυχής» και «την απουσία ενόχλησης», μέχρι την «απόλαυση από την παρουσία καταπραϋντικών πραγμάτων», «άνετη συντροφικότητα» και «κακάο υπό το φως των κεριών», εξηγεί ο Meik Wiking, συγγραφέας του The Little Book of Hygge και Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου Έρευνας Ευτυχίας στην Κοπεγχάγη. Στην πράξη, αυτό θα μπορούσε να μοιάζει σαν να ακυρώνεις τα σχέδιά σου, να χουχουλιάζεις στα ζεστά και να χώνεσαι στον καναπέ με λίγο τσάι και ένα βιβλίο.

https://www.instagram.com/p/CqXmyIlyQNB/

Niksen

Μπορούμε να ευχαριστήσουμε τους Ολλανδούς για την ιδέα του niksen, γνωστό και ως το να μην κάνουν τίποτα. Αυτή η ιδέα είναι ιδιαίτερα ριζοσπαστική καθώς είναι δύσκολο να ξεφύγεις από τη δουλειά όλη την ώρα που είναι τυπική στις μέρες μας. Ο Niksen θέλει κυριολεκτικά να σβήσεις τον εγκέφαλό σου, να αφήσεις το μυαλό σου να περιπλανηθεί, να είσαι συνειδητά αδρανής. Η έρευνα δείχνει ότι το να αφήνεις το μυαλό σου να περιπλανηθεί μπορεί να σε βοηθήσει να είσαι πιο δημιουργικός και να είσαι πιο αποτελεσματικός λύτης προβλημάτων, πέρα από τη μείωση του άγχους.

https://www.instagram.com/p/CbQZsplp_LX/

Kosalig

Αυτό το concept προέρχεται από τη Νορβηγία και είναι βασικά σαν ένα εξωστρεφές hygge. Η κύρια εστίαση είναι στο άνετο, αλλά το kosalig το περιλαμβάνει από κοινωνικές συνδέσεις και εμπειρίες—ιδιαίτερα από αυτές που συμβαίνουν το χειμώνα, που μπορεί να είναι μια περίοδος απομόνωσης. Αγκαλιάζοντας αυτήν την ιδέα να κλίνουμε προς τον χειμώνα και να βρούμε θετικούς τρόπους για να τον απολαύσουμε μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε λιγότερο μόνοι, πιο θετικοί και πιο κοντά σε αυτούς που νοιαζόμαστε. Όταν φτάνει το καλοκαίρι, υπάρχει μια ατελείωτη πίεση να βγεις έξω και να κοινωνικοποιηθείς, οπότε το να μπορέσεις ο χειμώνας να σε οδηγήσει σε αυθεντικές, βαθιές, στενές σχέσεις και σύνδεση ακούγεται τέλειο.

https://www.instagram.com/p/Cqca7TmMVz-/

Friluftsliv

Αυτή η σκανδιναβική ιδέα περιλαμβάνει το να αγκαλιάζετε την ύπαιθρο αλλά κυρίως κατά τους κρύους χειμερινούς μήνες. Επομένως, αντί να βλέπετε τις χαμηλές θερμοκρασίες και τις σύντομες μέρες ως αρνητικό, σας ενθαρρύνει στην εξερεύνηση του εξωτερικού - ακόμα κι αν πρόκειται απλώς για μια βόλτα στη γειτονιά σας. Αν προηγουμένως πιστεύατε ότι ο χειμώνας είναι η ώρα να χαλαρώσετε με ένα βιβλίο, πλέον θα σας ενθαρρύναμε να αναζητάτε ένα θετικό χώρο κατά τους χειμερινούς μήνες και να αρχίσετε να βλέπετε την ύπαιθρο ως χώρο για ατελείωτες δυνατότητες, καθώς και ένας νέος τρόπος για να αμφισβητήσετε τον τρέχοντα τρόπο ζωής σας... Η ψυχική μας υγεία αυξάνεται όταν νιώθουμε ότι μας προκαλεί πρόκληση και ότι ο κόσμος είναι το στρείδι μας.

https://www.instagram.com/p/CqcWICftpYe/

Fika

Ήρθε η ώρα να αρχίσετε να κάνετε διαλείμματα κατά τη διάρκεια της εργάσιμης σας ημέρας—και όχι το διάλειμμα που μπορεί να έχετε συνηθίσει «να πιάνετε τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ενώ τρώτε μια θλιβερή σαλάτα γραφείου», αλλά ένα πραγματικό, συνειδητό διάλειμμα. Στη Σουηδία, έχουν μια ιδέα που ονομάζεται fika, η οποία είναι ένα διάλειμμα για καφέ που επιτρέπει στους ανθρώπους να αποσυνδέουν το μυαλό τους από τη δουλειά. Είναι τόσο μέρος της κουλτούρας τους που πολλοί εργοδότες το ενσωματώνουν στην εργάσιμη ημέρα. Το να κάνετε ειδικά διαλείμματα από τη δουλειά κατά τη διάρκεια της ημέρας βοηθά στην αύξηση της παραγωγικότητας και μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της εστίασής σας.

https://www.instagram.com/p/CbLSCybOrAb/

Lagom

Πρέπει επίσης να ευχαριστήσουμε τη Σουηδία για την έννοια του Lagom, που χονδρικά μεταφράζεται σε «όχι πολύ λίγο, όχι πολύ». Είναι να βρεις ισορροπία και όχι να ζεις στα άκρα – κάτι σαν το ελληνικό μέτρον άριστον ή μηδέν άγαν. Η Linnea Dunne, Σουηδή και συγγραφέας του οδηγού τρόπου ζωής με Lagom: The Swedish Art of Balanced Living, είπε ότι αυτή η ιδέα είναι σημαντικός παράγοντας στη σταθερά υψηλή διεθνή κατάταξη της Σουηδίας για την ευτυχία και την παραγωγικότητα.

https://www.instagram.com/p/Cqbnxm7uI-I/

Sisu

Με την έννοια «αντοχή» ή «επιμονή», το sisu έχει να κάνει με το να ολοκληρώσετε αυτό που ξεκινήσατε, ακόμα και όταν αισθάνεστε ότι θέλετε να τα παρατήσετε. Έρευνα από το 2019, που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Wellbeing, εξέτασε περισσότερες από 1.000 απαντήσεις για την καλύτερη κατανόηση και εξήγηση αυτής της έννοιας. «Το Sisu είναι μια φινλανδική λέξη που χρονολογείται εκατοντάδες χρόνια πίσω και μια ιδιότητα που οι Φινλανδοί αγαπούν, αλλά το ίδιο το φαινόμενο είναι παγκόσμιο», λέει η Emilia Lahti, συγγραφέας της μελέτης, σε δελτίο τύπου. «Αν ρίξουμε μια προσεκτική ματιά στην ιδέα μάς υπενθυμίζει ότι, ως άνθρωποι, όχι μόνο είμαστε όλοι ευάλωτοι απέναντι στις αντιξοότητες, αλλά μοιραζόμαστε ανεξερεύνητη εσωτερική δύναμη που μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε αντίξοες στιγμές».

https://www.instagram.com/p/CqL4GCoqrpo/

Coorie

Αυτή η σκωτσέζικη ιδέα περιλαμβάνει επίσης να περάσετε χρόνο έξω στη φύση. Αυτό μπορεί να σημαίνει πεζοπορία, παρατήρηση αστεριών, με λίγα λόγια το να βγείτε από την πρίζα και να κάνετε μια βόλτα για να μαζέψετε πράγματα όπως κουκουνάρια για χειροτεχνικά έργα. «Ένας ευέλικτος τρόπος ζωής που περιλαμβάνει μικρές, ήσυχες, αργές δραστηριότητες αλληλοεπιδρώντας με το περιβάλλον μας για να νιώθουμε ευτυχισμένοι», εξηγεί η Γκαμπριέλα Μπένετ, Σκωτσέζα και συγγραφέας του The Art of Coorie. Εστιάζει επίσης στη βιώσιμη και συνειδητή ζωή.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

6 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν εκθετικά το ρίσκο απόκτησης καρκίνου

Όλα εκείνα που πρέπει να αποφεύγεις για την προστασία της υγείας σου

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια για 29/4 έως 4/5

Πριν πάρετε οριστικές αποφάσεις σε οτιδήποτε, χρειάζεται να βάζετε μπροστά τη λογική

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Cupcakes-λαγουδάκια για να γιορτάσετε το Πάσχα

Δημιουργήστε τα δικά σας γλυκά έθιμα αυτό το Πάσχα