Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Βοηθούν πραγματικά τα ποτά ηλεκτρολυτών στην πρόληψη του hangover;

Η αποχή από το αλκοόλ είναι ο μόνος εγγυημένος τρόπος για να αποφευχθεί το hangover, αλλά μπορούν να βοηθήσουν τα ποτά με ηλεκτρολύτη



Έχετε προγραμματίσει μια βραδινή έξοδο με φίλους και δεν έχετε καμία επιθυμία να ξυπνήσετε με hangover το επόμενο πρωί. Φυσικά, θα μπορούσατε να παραλείψετε εντελώς το αλκοόλ και να μην ανησυχείτε για τυχόν παρενέργειες. Αλλά αν θέλετε να το ρίξετε λίγο έξω, θα μπορούσε ένα ρόφημα ηλεκτρολυτών να βοηθήσει στην πρόληψη του hangover;

Τι είναι οι ηλεκτρολύτες;

Οι ηλεκτρολύτες είναι απαραίτητα μέταλλα που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ισορροπία των υγρών βοηθώντας στην εισαγωγή νερού στα κύτταρα και ρυθμίζοντας τη λειτουργία των μυών και των νεύρων στο σώμα σας. Καταναλώνετε ηλεκτρολύτες από τρόφιμα και ποτά. Αν και τα αθλητικά ποτά μπορεί να είναι η πιο γνωστή πηγή ποτών, το νερό καρύδας και ορισμένοι χυμοί περιέχουν επίσης ηλεκτρολύτες.

Υπάρχουν καλοί λόγοι για να καταναλώνετε ηλεκτρολύτες, όπως κατά τη διάρκεια της προπόνησης και περιόδους ασθένειας – συμπεριλαμβανομένου ενός hangover. Οι ηλεκτρολύτες χάνονται κυρίως μέσω του ιδρώτα, αλλά χάνονται επίσης μέσω της παραγωγής απορριμμάτων και του εμετού. Κάθε φορά που χάνετε υγρά, χάνετε ηλεκτρολύτες και είναι σημαντικό να τους αντικαταστήσετε.

Τι είναι το hangover;

Όταν πίνετε αλκοόλ, το σώμα σας το μεταβολίζει σε αιθανόλη. Η κύρια προτεραιότητα του σώματός σας είναι να μεταβολίσει την αιθανόλη σε λιγότερο επιβλαβή υποπροϊόντα. Ωστόσο, το συκώτι σας μπορεί να μεταβολίσει τόσο πολύ αλκοόλ ταυτόχρονα. Το hangover είναι το αποτέλεσμα της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ που δεν μεταβολίζεται αποτελεσματικά.

Η αφυδάτωση παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτό, κυρίως επειδή το αλκοόλ επηρεάζει την ικανότητα του σώματός σας να κατακρατά υγρά. Επιπλέον, το αλκοόλ προκαλεί φλεγμονή, η οποία μπορεί να συμβάλει στα συμπτώματα του hangover.

https://www.instagram.com/p/CreL5WDPV-u/

Το αλκοόλ μπορεί να ενοχλήσει την καρδιά σας

Η κατανάλωση αλκοόλ ή το hangover μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό σας ρυθμό. Μια μελέτη του 2018 από το PLOS One διαπίστωσε ότι το αλκοόλ συσχετίστηκε με τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης μεταξύ των γυναικών που έπιναν υπερβολικά. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ δύο ή τρεις φορές το μήνα βρέθηκε ότι αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης κατά 70%, σύμφωνα με την έρευνα. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ορίζεται ως η κατανάλωση τεσσάρων ή περισσότερων ποτών για τις γυναίκες και πέντε ή περισσότερων ποτών για τους άνδρες εντός δύο ωρών, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο για την Κατάχρηση Αλκοόλ και τον Αλκοολισμό.

Το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

Επειδή το αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ δεν συνιστάται για άτομα με διαβήτη. Αυτό συμβαίνει επειδή το συκώτι σας σταματά να απελευθερώνει γλυκόζη για την επεξεργασία του αλκοόλ. Αυτό, με τη σειρά του, αναγκάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας να πέφτουν γρήγορα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα εάν παίρνετε ορισμένους τύπους φαρμάκων για τον διαβήτη. Πρέπει να διατηρήσετε την πρόσληψη χαμηλή, απολαμβάνοντας όχι περισσότερα από ένα ή δύο ποτά την ημέρα.

https://www.instagram.com/p/Crc1syBu8tO/

Συμπτώματα hangover

Μπορεί να εμφανίσετε πολλά συμπτώματα όταν έχετε hangover. Μπορούν να διαρκέσουν έως και 24 ώρες και περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Κούραση

Αδυναμία

Δίψα

Πονοκέφαλο

Μυϊκοί πόνοι

Ναυτία

Πόνος στο στομάχι

Ίλιγγος

Ευαισθησία στο φως και τον ήχο

Ανησυχία

Ευερέθιστο

Ιδρώνοντας

Αυξημένη αρτηριακή πίεση

Αιτίες

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε hangover. Για αρχή, το αλκοόλ όχι μόνο διαταράσσει το μεταβολισμό άλλων θρεπτικών συστατικών, αλλά προκαλεί επίσης αφυδάτωση καταστέλλοντας μια ορμόνη που ονομάζεται βαζοπρεσίνη, την οποία το σώμα σας χρησιμοποιεί για να μειώσει τη ροή των ούρων. Ως αποτέλεσμα, το αλκοόλ σας κάνει να ουρείτε περισσότερο, επιδεινώνοντας την αφυδάτωση. Ακόμη χειρότερα, εάν η κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί σε εμετό, επιδεινώνοντας περαιτέρω την αφυδάτωση και προκαλείτε ανισορροπία ηλεκτρολυτών.

Η αφυδάτωση και η απώλεια βασικών ηλεκτρολυτών και άλλων θρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσουν σε κοινά συμπτώματα hangover, όπως πονοκεφάλους, ζάλη, κόπωση, σύγχυση, δίψα και πόνο στο στομάχι.

https://www.instagram.com/p/CrbnW5xuBk_/

Μπορούν οι ηλεκτρολύτες να βοηθήσουν;

Η σύντομη απάντηση είναι πιθανώς ναι. Αν και τα ποτά ηλεκτρολυτών δεν σας επιτρέπουν να πίνετε υπερβολικά χωρίς συνέπειες. Αν και δεν θα αποτρέψουν το hangover, οι ηλεκτρολύτες θα μπορούσαν να μειώσουν τα συμπτώματά του. Δεδομένου ότι οι ηλεκτρολύτες μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ισορροπίας των υγρών στο σώμα σας μετά την κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να εμφανίσετε λιγότερο σοβαρά συμπτώματα hangover.

Συχνές Ερωτήσεις

Πρέπει να πίνετε ηλεκτρολύτες πριν ή μετά την κατανάλωση αλκοόλ;

Το μετά είναι καλύτερη επιλογή. Σημειώστε, ωστόσο, ότι το να παραμένετε ενυδατωμένοι ενώ πίνετε είναι σημαντικό, επομένως πίνετε νερό ή ένα ρόφημα ηλεκτρολυτών ανάμεσα σε κάθε αλκοολούχο ποτό.

Ποιος είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να απαλλαγείτε από το hangover;

Θα θελήσετε να ενυδατωθείτε με υγρά, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν ροφήματα ηλεκτρολυτών. Δυστυχώς, όταν έχετε hangover, ίσως χρειαστεί να το περιμένετε μέχρι να φύγει. Δεν υπάρχει θεραπεία για το hangover εκτός από το χρόνο. Στο μέλλον, θέλετε να προσέχετε περισσότερο την ποσότητα που πίνετε για να αποτρέψετε το hangover αρχικά.

Ποιο φαγητό είναι καλύτερο για το hangover;

Το αλκοόλ καταστρέφει πολλές από τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα που χρειάζεται το σώμα σας. Τα κυριότερα είναι η θειαμίνη, η Β12, το φολικό οξύ και ο ψευδάργυρος. Για να αναπληρώσετε αυτά τα θρεπτικά συστατικά, να τρώτε τροφές όπως φρούτα, εμπλουτισμένα δημητριακά και αυγά τις ημέρες του hangover.

Ποιο είναι το καλύτερο ποτό για hangover;

Εάν έχετε πιει υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ, το νερό από μόνο του δεν θα το κόψει. Πιείτε διάφορους χυμούς φρούτων ή οτιδήποτε γεμάτο με βιταμίνες Β, καθώς αυτές [βιταμίνες] εξαντλούνται σημαντικά με την κατανάλωση αλκοόλ. Τα smoothies και τα ποτά όπως το νερό καρύδας που περιέχουν φυσικούς ηλεκτρολύτες μπορούν επίσης να είναι χρήσιμα.

https://www.instagram.com/p/CrbVVByNrF5/

Συμπέρασμα

Σε κανέναν δεν αρέσει να ξυπνά με hangover. Αν και η καλύτερη πρόληψή σας είναι η αποχή από την κατανάλωση αλκοόλ ή ο σοβαρός περιορισμός της κατανάλωσης, μπορείτε τουλάχιστον να βοηθήσετε το σώμα σας να παραμείνει ενυδατωμένο και να αναπληρώσει τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά πίνοντας ένα ρόφημα ηλεκτρολυτών ανάμεσα σε κάθε αλκοολούχο ποτό, καθώς και αμέσως μετά το ποτό πριν τον ύπνο.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

ΥΓΕΙΑ

«Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη»

Έλεγε ο Τσάρλι Τσάπλιν που σαν σήμερα γεννήθηκε – και σου θυμίζουμε τα οφέλη του να γελάς πιο συχνά

Προτεινόμενα

FASHION NEWS

Celine: Αποχωρεί τελικά ο Hedi Slimane από τον εμβληματικό οίκο;

Τι συμβαίνει με το συμβόλαιο του ταλαντούχου καλλιτεχνικού διευθυντή;

FASHION NEWS

Εγκαίνια για το ανακαινισμένο κατάστημα της Li-LA-LO στο The Mall Athens

 Το εντυπωσιακό κατάστημα που δεσπόζει στον 1ο όροφο του πλέον δημοφιλούς εμπορικού κέντρου των βορείων προαστίων, ακολουθεί το νέο image των καταστημάτων Li-LA-LO, το οποίο μετουσιώνει το αυθεντικό DNA του brand

ASK THE EDITOR

5 cream bronzers για sun-kissed όψη και αποτελεσματικό contouring στην επιδερμίδα

Το holy grail προϊόν επιστρέφει στο νεσεσέρ μας για την άνοιξη και το καλοκαίρι και αυτές είναι τέσσερις επιλογές που δεν θα σε αφήσουν ανικανοποίητη