Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Πόση ώρα μετά τον πρωινό σου καφέ πρέπει να βουρτσίσεις τα δόντια σου

Η απάντηση των ειδικών μπορεί να σε εκπλήξει



Πιθανότατα να σας θυμίζει κάτι η εκδοχή αυτού του σεναρίου: Ξυπνάτε μια νωχελική Κυριακή και απολαμβάνετε τον καφέ σας πριν ετοιμαστείτε για την υπόλοιπη ημέρα – ή πίνετε ένα φλιτζάνι ως το πρώτο πράγμα για να ξυπνήσετε μέσα στην εβδομάδα. Αυτά τα πρωινά, ίσως περιμένετε μέχρι να τελειώσετε τον καφέ σας για να βουρτσίσετε τα δόντια σας (για τον προφανή λόγο της αποφυγής της αναπνοής του καφέ).

Αυτό, ωστόσο, δεν είναι καλή ιδέα σύμφωνα με τους οδοντιάτρους. Ο λόγος είναι επειδή ο καφές είναι όξινος και μπορεί να χρειαστεί περίπου μισή ώρα για να διασπάσουν οι πρωτεΐνες του σάλιου αυτό το οξύ στο στόμα σας. Εάν βουρτσίζετε τα δόντια σας αμέσως μετά τον καφέ, σπρώχνετε το οξύ στους πόρους των δοντιών σας (ναι, το γεγονός ότι τα δόντια έχουν ακόμη και πόρους μπορεί να σας αιφνιδιάσει).

Μερικά ελαφρώς καλύτερα νέα για τους ανθρώπους που προσθέτουν πολύ γάλα στον καφέ τους, καθώς μειώνει το επίπεδο οξύτητας, οπότε βοηθάει. Ακόμα κι έτσι, οι γιατροί συνιστούν να ρίξετε λίγο νερό στο στόμα σας αφού πάρετε την πρωινή σας ώθηση καφεΐνης, το οποίο μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπλύνετε το οξύ και να περιμένετε 30 ολόκληρα λεπτά πριν το βούρτσισμα – ακόμα και για όσους πίνουν περισσότερο γάλα από καφέ. (Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για αυτό εάν προτιμάτε να βουρτσίζετε πριν φάτε ή πιείτε οτιδήποτε το πρωί, ωστόσο.)

kafes-kai-dontia

Παρά τους ισχυρισμούς ότι η παρατεταμένη έκθεση σε οξύ από τον καφέ μπορεί να είναι επιβλαβής, οι πιθανότητες είναι ότι, εάν πίνετε καφέ όπως συνήθως, θα είστε εντάξει. Ακόμα κι αν πίνετε καφέ για ώρες, καταπίνετε κατά διαστήματα και κλείνετε τα χείλη σας γύρω από τα δόντια σας, που σημαίνει ότι το φυσικό σας σάλιο καθαρίζει συνεχώς τα δόντια σας. Θα χρειαστεί να πίνετε [καφέ] συνεχώς για μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε [το οξύ] να είναι επιζήμιο.

Ενώ ο ίδιος ο καφές μπορεί να μην κάνει σημαντική ζημιά αν συνήθως στραγγίζετε ένα θερμός για ώρες (εφόσον δεν βουρτσίζετε αμέσως μετά τον ποτό!), αυτή η συνήθεια μπορεί να είναι επιβλαβής για άτομα που τους αρέσει η ζάχαρη με τον καφέ τους. Όταν πίνουμε γουλιά όλη την ημέρα, η περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από την οξύτητα. Δεδομένου ότι η ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε τερηδόνα, είναι καλύτερο να την καταναλώνετε άμεσα –εντός 5 έως 10 λεπτών– αντί καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό συμβαίνει επειδή η αργή και σταθερή κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά μεγαλύτερη βλάβη στα δόντια σας από μια γρήγορη έκθεση.

Συμπέρασμα: Κάνοντας μερικές προσαρμογές στο πρόγραμμά σας –τελειώνοντας γρήγορα τα ζαχαρούχα ποτά και περιμένοντας λίγο για να βουρτσίσετε τα δόντια σας αφού πιείτε καφέ– μπορεί να προστατεύσει πολύ το χαμόγελό σας.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

8 αποτελεσματικοί τρόποι για να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου αυτή την άνοιξη

Κινήσεις που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους

ΥΓΕΙΑ

Μπορεί ο θηλασμός να σας προστατεύσει από μελλοντική καρδιακή προσβολή;

Ο θηλασμός είναι πολύτιμος τόσο για την υγεία σας όσο και για το νεογέννητό σας. Αυτή η εκπληκτική αλήθεια συχνά μένει ανείπωτη.

ΥΓΕΙΑ

Γιατί η νηστεία είναι το καλύτερο εργαλείο αποτοξίνωσης για την υγεία σου

Ανεξάρτητα από το θρησκευτικό της υπόβαθρο, η νηστεία μπορεί να αποτελέσει ένα εκπληκτικό μέσο φροντίδας για την υγεία σου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.