Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

3 εύκολα tips για τη βελτίωση της μακροζωίας του εγκεφάλου μοιράζεται ένας memory coach

«Δεν υπάρχει καλή ή κακή μνήμη. Υπάρχει μια εκπαιδευμένη μνήμη και μια ανεκπαίδευτη μνήμη» Jim KwikΌταν ένας παιδικός τραυματισμός στο κεφάλι έκανε τον Jim Kwik να αγωνίζεται στο σχολείο, έγινε γνωστός ως «το αγόρι με τον σπασμένο εγκέφαλο». Αλλά, όπως μαθαίνουμε σε σχετικό άρθρο στο mindbodygreen.com, μέσα από δεκαετίες ανακάλυψης διαφορετικών μαθησιακών συνηθειών, μπόρεσε να ξαναχτίσει κυριολεκτικά τον εγκέφαλό του.

Τώρα, είναι ένας από τους κορυφαίους προπονητές μνήμης παγκοσμίως, κορυφαίος ειδικός στη βελτιστοποίηση του εγκεφάλου, τη βελτίωση της μνήμης και την επιταχυνόμενη μάθηση και ο συγγραφέας του «Limitless: Upgrade Your Brain, Learn Anything Faster, and Unlock Your Exceptional Life» και όπως συνηθίζει να λέει «δεν υπάρχει καλή ή κακή μνήμη. Υπάρχει μια εκπαιδευμένη μνήμη και μια ανεκπαίδευτη μνήμη».

Παρακάτω, βρείτε τα απαραίτητα hacks μνήμης του Kwik για να ξεκινήσετε το δικό σας boot camp εκπαίδευσης εγκεφάλου:

Σκέψου θετικά

«Ο εγκέφαλός μας είναι αυτοί οι απίστευτοι υπερυπολογιστές και η αυτοομιλία μας είναι το πρόγραμμα που θα τρέξει», εξηγεί ο Kwik. Δηλαδή, οι θετικές σκέψεις μπορούν να επηρεάσουν πλήρως την εγκεφαλική σας δύναμη. «Αν πείτε στον εαυτό σας, δεν είμαι καλός στο να θυμάμαι ονόματα, δεν θα θυμάστε το όνομα του επόμενου ατόμου που θα συναντήσετε επειδή προγραμματίζετε τον υπερυπολογιστή σας να μην το κάνει», τονίζει.

Η έρευνα τον υποστηρίζει, διαπιστώνοντας ότι η αυτοομιλία μπορεί να αλλάξει εντελώς τη γνωστική απόδοση. Είναι παρόμοια λογική με το manifest; Το μυαλό μας είναι ισχυρό και έχετε την ικανότητα να προσελκύετε αυτό που θέλετε. «Αν οι άνθρωποι καταλάβαιναν πραγματικά πόσο ισχυρό είναι το μυαλό τους, δεν θα έλεγαν ή δεν θα σκέφτονταν κάτι που δεν ήθελαν να είναι αληθινό», υποστηρίζει.

https://www.instagram.com/p/CtGd6jCOvFR/

Τώρα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να έχετε ποτέ μια αρνητική σκέψη – όπως και το να απολαμβάνετε γλυκά μία στο τόσο δεν θα απορρίψει το ισορροπημένο διατροφικό σας πρόγραμμα. «Αλλά αν το κάνεις με συνέπεια, το λίγο γίνεται πολύ, σωστά;» προσθέτει ο Kwik. «Το ίδιο και οι σκέψεις μας».

Το συμπέρασμα: Εάν θέλετε να έχετε καλύτερη μνήμη, ξεκινήστε με μια θετική νοοτροπία. Μην «ρίχνετε» τον εαυτό σας απότομα λέγοντας ότι έχετε μικρό εύρος προσοχής ή ότι έχετε αδυναμία να θυμηθείτε ορισμένες λεπτομέρειες. Πίστεψε στον εαυτό σου, λέει ο Kwik, και οι συμπεριφορές θα ακολουθήσουν.

https://www.instagram.com/p/Cs64zvaox56/

Κινηθείτε όσο μαθαίνετε

Σύμφωνα με τον Kiwk, «Καθώς το σώμα σας κινείται, ο εγκέφαλός σας μεγαλώνει». Είναι αλήθεια: Η αερόβια άσκηση έχει αποδειχθεί ότι δημιουργεί νέους νευρώνες στον ιππόκαμπο, ή στην περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη, τη μάθηση και τα συναισθήματα. Η συστολή των μυών σας μέσω της προπόνησης με αντίσταση, από την άλλη πλευρά, απελευθερώνει ορισμένες μυοκίνες, ή πρωτεΐνες που βασίζονται στους μυς, στην κυκλοφορία του αίματος – και ορισμένες από αυτές τις μυοκίνες έχει αποδειχθεί ότι έχουν νευροπροστατευτικές ιδιότητες.

Εκτός από αυτά τα πλεονεκτήματα της νευροπλαστικότητας, «η έρευνα δείχνει ότι όταν ακούτε ένα podcast ή ένα ηχητικό βιβλίο και πηγαίνετε για έναν γρήγορο περπάτημα, είστε σε ελλειπτικό ή κάνετε κάτι ρυθμικό, στην πραγματικότητα θα διατηρήσετε και κατανοήσουν καλύτερα αυτές τις πληροφορίες», ισχυρίζεται ο Kwik.

https://www.instagram.com/p/Csa7_ziBggd/

Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι οι μαθητές έχουν καλύτερες επιδόσεις στις ακαδημαϊκές δοκιμασίες όταν συμμετέχουν σε κάποιο είδος σωματικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας. Σε μια άλλη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να μάθουν μια δεύτερη γλώσσα.

Επομένως, εάν θέλετε να μάθετε νέες πληροφορίες, ίσως θέλετε να αποκτήσετε αυτή την καρδιά. «Ό,τι είναι καλό για την καρδιά σου θα είναι καλό για το κεφάλι σου», καταλήγει ο Kwik.

https://www.instagram.com/p/Cs0ZKppyudB/

Φτιάξτε τον χώρο σας

«Ο εξωτερικός σας κόσμος είναι μια αντανάκλαση του εσωτερικού σας κόσμου», υποστηρίζει ο Kwik. «Αντίστοιχα, όταν στρώνετε το κρεβάτι σας, καθαρίζετε το γραφείο σας ή βάζετε όλα τα αρχεία στην οθόνη [του υπολογιστή] σας στους σωστούς φακέλους, τότε έχετε καθαρότητα στο μυαλό σας».

Η έρευνα, επίσης, έχει δείξει ότι το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε τελετουργική συμπεριφορά, όπως επαναλαμβανόμενες κινήσεις (όπως το καθάρισμα). Η ανανέωση του χώρου σας μπορεί κυριολεκτικά να αποσπάσει το μυαλό σας από ό,τι σας ενοχλεί και να σας δώσει μια αίσθηση δέσμευσης – μπορεί να μην μπορείτε να ελέγξετε ένα αβέβαιο γεγονός στη ζωή σας, αλλά μπορείτε να ελέγξετε την ακαταστασία στο σπίτι σας.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

5 σωτήρια tips για να φροντίσεις τα μάτια σου που πάσχουν από ξηροφθαλμία

Πράγματα που μπορείς να κάνεις στην καθημερινότητά σου για ανακούφιση και ουσιαστική φροντίδα των ματιών σου

ΥΓΕΙΑ

Δεν φταις εσύ που δεν κοιμάσαι τα βράδια αλλά το DSPS

Αν ανήκεις στις κουκουβάγιες μπορεί να ευθύνεται το Σύνδρομο καθυστερημένης φάσης ύπνου

ΥΓΕΙΑ

5 πράγματα που πρέπει να προσέξεις αν διανύεις την εγκυμοσύνη σου κατά τους θερινούς μήνες

Που να δώσεις προσοχή όσο οι θερμοκρασίες βρίσκονται στα ύψη

Προτεινόμενα

CELEBS

Θρήνος για τον Τζον Μπον Τζόβι - Πέθανε η μητέρα του

«Η μητέρα μας ήταν μια υπολογίσιμη δύναμη»

BEAUTY TIPS

Πώς να επαναφέρεις το κολλαγόνο στο δέρμα σου;

Μικρά tips ανανέωσης και λάμψης της επιδερμίδας σας!

CELEBS

Σίσσυ Χρηστίδου: Το ταξίδι στο Βέλγιο, η βαρκάδα κι η βροχή

Η παρουσιάστρια απολαμβάνει στο έπακρο την ευρωπαϊκή πόλη!