Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

6 κοινές ενδείξεις ορμονικής διαταραχής που πρέπει να γνωρίζουμε

Αν βιώνεις ξαφνικά κάποιες από αυτές, ίσως πρέπει να κάνεις τις απαραίτητες εξετάσεις.



Οι ορμονικές ανισορροπίες έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν διαφορετικά κάθε ένα άτομο και μπορεί να εκδηλωθούν με διάφορους τρόπους κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Ακολουθούν 6 κοινές ενδείξεις ορμονικής διαταραχής που πρέπει να γνωρίζουμε, για να διενεργούμε τις απαραίτητες εξετάσεις όταν αυτές κάνουν την εμφάνισή τους.

Ακανόνιστοι εμμηνορροϊκοί κύκλοι

Η ακανόνιστη ή η απουσία εμμήνου ρύσεως μπορεί να είναι σημάδι ορμονικής ανισορροπίας. Καταστάσεις όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) ή οι διαταραχές του θυρεοειδούς μπορεί να διαταράξουν τα φυσιολογικά ορμονικά πρότυπα που ρυθμίζουν τον κύκλο, ο οποίος μάλιστα διαταράσσεται εύκολα.

Αλλαγές διάθεσης και συναισθηματικές αλλαγές

Οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης και των συναισθημάτων μας. Μια ανισορροπία σε ορμόνες όπως τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη, η κορτιζόλη ή οι ορμόνες του θυρεοειδούς μπορεί να οδηγήσει σε εναλλαγές της διάθεσης, ευερεθιστότητα, άγχος ή κατάθλιψη. Αν νιώθετε λοιπόν ανεξήγητα down τελευταία, ίσως να σχετίζεται με κάτι τέτοιο.

Ανεξήγητες αλλαγές βάρους

Οι ορμονικές ανισορροπίες μπορεί να επηρεάσουν το μεταβολισμό και να οδηγήσουν σε ανεξήγητη αύξηση ή απώλεια βάρους. Καταστάσεις όπως ο υποθυρεοειδισμός (υπολειτουργικός θυρεοειδής) ή ο υπερθυρεοειδισμός (υπερδραστήριος θυρεοειδής) μπορεί να διαταράξουν την ικανότητα του σώματος να διατηρεί ένα υγιές και σταθερό βάρος.

Προβλήματα ακμής και δέρματος

Οι ορμονικές ανισορροπίες, ιδιαίτερα η περίσσεια ανδρογόνων (ανδρικές ορμόνες), μπορεί να οδηγήσουν σε δερματικά προβλήματα όπως ακμή, το λιπαρό δέρμα ή υπερβολική τριχοφυΐα (υπερτρίχωση). Αυτό παρατηρείται συχνά σε καταστάσεις όπως οι πολυκυστικές ωοθήκες.

Κόπωση και χαμηλή ενέργεια

Οι ορμονικές ανισορροπίες μπορούν να συμβάλουν σε επίμονη κόπωση και χαμηλά επίπεδα ενέργειας. Οι διαταραχές του θυρεοειδούς, τα προβλήματα των επινεφριδίων ή η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορούν όλα να οδηγήσουν σε διακυμάνσεις της ενέργειας και χρόνια κόπωση.

Αλλαγές στη λίμπιντο και τη σεξουαλική λειτουργία

Οι ορμόνες επηρεάζουν επίσης τη σεξουαλική επιθυμία και τη σεξουαλική λειτουργία των ανθρώπων. Μια διαταραχή σε ορμόνες όπως η τεστοστερόνη, τα οιστρογόνα ή η προγεστερόνη μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στη λίμπιντο, τη στυτική δυσλειτουργία (στους άνδρες) ή την επώδυνη σεξουαλική επαφή (στις γυναίκες).

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες εκτός από τις ορμονικές ανισορροπίες και διαταραχές. Εάν υποψιάζεστε ότι αντιμετωπίζετε κάτι τέτοιο, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας, διενεργώντας τις απαραίτητες εξετάσεις και εξετάζοντας το ιατρικό ιστορικό σας.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

7 tips στοματικής υγιεινής που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε

Πώς να προστατέψεις την υγεία των δοντιών και των ούλων σου αποτελεσματικά

ΥΓΕΙΑ

6 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν εκθετικά το ρίσκο απόκτησης καρκίνου

Όλα εκείνα που πρέπει να αποφεύγεις για την προστασία της υγείας σου

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Μ. Σαββάτου 4 Μαΐου

Οργανώστε τις υποθέσεις σας βάζοντας προτεραιότητες σε ό,τι έχετε ανάγκη πρώτα

ΣΙΝΕΜΑ

May the 4th be with you με 20 από τις πιο ρομαντικές στιγμές Star Wars

Η αγάπη είναι μεγάλη με τον γαλαξία - απέραντη

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Το Voés Festival επιστρέφει για δεύτερη χρόνια στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας

Mε τους Villagers of Ionnina City, Social Waste, Γιάννη Αγγελάκα και οι 100°C, Πάνο Βλάχο, Σκιαδαρέσες, Λόγος Τιμής, LosTre, Κωσταντή Πιστιόλη, Pagan και Λεωνίδα Μπαλάφα