6 κοινές ενδείξεις ορμονικής διαταραχής που πρέπει να γνωρίζουμε

Αν βιώνεις ξαφνικά κάποιες από αυτές, ίσως πρέπει να κάνεις τις απαραίτητες εξετάσεις.

Ναταλία Πετρίτη

Οι ορμονικές ανισορροπίες έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν διαφορετικά κάθε ένα άτομο και μπορεί να εκδηλωθούν με διάφορους τρόπους κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Ακολουθούν 6 κοινές ενδείξεις ορμονικής διαταραχής που πρέπει να γνωρίζουμε, για να διενεργούμε τις απαραίτητες εξετάσεις όταν αυτές κάνουν την εμφάνισή τους.

Ακανόνιστοι εμμηνορροϊκοί κύκλοι

Η ακανόνιστη ή η απουσία εμμήνου ρύσεως μπορεί να είναι σημάδι ορμονικής ανισορροπίας. Καταστάσεις όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) ή οι διαταραχές του θυρεοειδούς μπορεί να διαταράξουν τα φυσιολογικά ορμονικά πρότυπα που ρυθμίζουν τον κύκλο, ο οποίος μάλιστα διαταράσσεται εύκολα.

Αλλαγές διάθεσης και συναισθηματικές αλλαγές

Οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης και των συναισθημάτων μας. Μια ανισορροπία σε ορμόνες όπως τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη, η κορτιζόλη ή οι ορμόνες του θυρεοειδούς μπορεί να οδηγήσει σε εναλλαγές της διάθεσης, ευερεθιστότητα, άγχος ή κατάθλιψη. Αν νιώθετε λοιπόν ανεξήγητα down τελευταία, ίσως να σχετίζεται με κάτι τέτοιο.

Ανεξήγητες αλλαγές βάρους

Οι ορμονικές ανισορροπίες μπορεί να επηρεάσουν το μεταβολισμό και να οδηγήσουν σε ανεξήγητη αύξηση ή απώλεια βάρους. Καταστάσεις όπως ο υποθυρεοειδισμός (υπολειτουργικός θυρεοειδής) ή ο υπερθυρεοειδισμός (υπερδραστήριος θυρεοειδής) μπορεί να διαταράξουν την ικανότητα του σώματος να διατηρεί ένα υγιές και σταθερό βάρος.

Προβλήματα ακμής και δέρματος

Οι ορμονικές ανισορροπίες, ιδιαίτερα η περίσσεια ανδρογόνων (ανδρικές ορμόνες), μπορεί να οδηγήσουν σε δερματικά προβλήματα όπως ακμή, το λιπαρό δέρμα ή υπερβολική τριχοφυΐα (υπερτρίχωση). Αυτό παρατηρείται συχνά σε καταστάσεις όπως οι πολυκυστικές ωοθήκες.

Κόπωση και χαμηλή ενέργεια

Οι ορμονικές ανισορροπίες μπορούν να συμβάλουν σε επίμονη κόπωση και χαμηλά επίπεδα ενέργειας. Οι διαταραχές του θυρεοειδούς, τα προβλήματα των επινεφριδίων ή η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορούν όλα να οδηγήσουν σε διακυμάνσεις της ενέργειας και χρόνια κόπωση.

Αλλαγές στη λίμπιντο και τη σεξουαλική λειτουργία

Οι ορμόνες επηρεάζουν επίσης τη σεξουαλική επιθυμία και τη σεξουαλική λειτουργία των ανθρώπων. Μια διαταραχή σε ορμόνες όπως η τεστοστερόνη, τα οιστρογόνα ή η προγεστερόνη μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στη λίμπιντο, τη στυτική δυσλειτουργία (στους άνδρες) ή την επώδυνη σεξουαλική επαφή (στις γυναίκες).

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες εκτός από τις ορμονικές ανισορροπίες και διαταραχές. Εάν υποψιάζεστε ότι αντιμετωπίζετε κάτι τέτοιο, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας, διενεργώντας τις απαραίτητες εξετάσεις και εξετάζοντας το ιατρικό ιστορικό σας. 

allyou_google_news

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares