Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

5 συνήθειες που αυξάνουν το ρίσκο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ

Τι θα ήταν καλό να περιορίσεις, συμβάλλοντας στην πρόληψη για την υγεία σου.



Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι μια σύνθετη κατάσταση που επηρεάζεται από έναν συνδυασμό γενετικών, περιβαλλοντικών παραγόντων και τρόπου ζωής. Αν και καμία μεμονωμένη συνήθεια δεν προκαλεί οριστικά τη νόσο του Αλτσχάιμερ, ορισμένες επιλογές στον τρόπο ζωής μας μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισής της. Ακολουθούν πέντε από αυτές που έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Κακή διατροφή

Η διατήρηση μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα τρόφιμα, κορεσμένα λίπη και επεξεργασμένα σάκχαρα έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Οι δίαιτες που δεν περιέχουν φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και υγιή λίπη στερούν από τον εγκέφαλο βασικά θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία από τον γνωστικό εκφυλισμό.

Έλλειψη σωματικής δραστηριότητας

Η καθιστική ζωή με ελάχιστη έως καθόλου σωματική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ. Η τακτική άσκηση έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, προωθεί την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων και μειώνει τον κίνδυνο γνωστικού εκφυλισμού. Επιδίωξε τουλάχιστον 150 λεπτά αερόβιας άσκησης μέτριας έντασης την εβδομάδα, μαζί με ασκήσεις ενδυνάμωσης.

Κάπνισμα

Το κάπνισμα είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για πολλές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ. Το κάπνισμα αυξάνει τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες στο σώμα, το οποίο μπορεί να βλάψει τα εγκεφαλικά κύτταρα και να συμβάλει στην εξασθένηση της γνωστικής λειτουργίας. Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ και να βελτιώσει τη συνολική υγεία.

Χρόνιο στρες

Το χρόνιο στρες μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του εγκεφάλου και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ. Η παρατεταμένη έκθεση σε ορμόνες του στρες όπως η κορτιζόλη μπορεί να βλάψει τη μνήμη, να διαταράξει τις νευρικές συνδέσεις και να συμβάλει στη συσσώρευση επιβλαβών πρωτεϊνών στον εγκέφαλο. Η εξάσκηση τεχνικών μείωσης του στρες, όπως ο διαλογισμός επίγνωσης, οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής και η ενασχόληση με διάφορα χόμπι, μπορούν να συμβάλουν στον μετριασμό των επιπτώσεων του στρες στην υγεία του εγκεφάλου.

Κοινωνική απομόνωση

Η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας. Η διατήρηση κοινωνικών συνδέσεων και η ενασχόληση με ουσιαστικές κοινωνικές δραστηριότητες μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας και στην προώθηση της υγείας του εγκεφάλου. Μείνε συνδεδεμένη με φίλους και οικογένεια, μπες ενεργά σε εκδηλώσεις της κοινότητας και γράψου σε συλλόγους ή ομάδες με κοινά ενδιαφέροντα για να μειώσεις τον κίνδυνο κοινωνικής απομόνωσης.

Αν και η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου της νόσου του Αλτσχάιμερ, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η γενετική και άλλοι παράγοντες παίζουν επίσης ρόλο στον προσδιορισμό της ευαισθησίας του κάθε ατόμου. Συνιστάται η συζήτηση με έναν επαγγελματία υγείας για εξατομικευμένη εκτίμηση κινδύνου και συστάσεις για άτομα που ανησυχούν για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Πώς η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται με την κατάθλιψη

Η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 28%, σύμφωνα με νέα μελέτη

ΥΓΕΙΑ

6 πολύτιμα tips για να ρυθμίσεις το βάρος σου αν πάσχεις από το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS)

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών μπορεί να κάνει τη διαχείριση του βάρους σου πιο δύσκολη λόγω των ορμονικών ανισορροπιών που δημιουργεί

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 24 Φεβρουαρίου

Στην προσπάθεια να αλλάξετε ό,τι δεν σας ταιριάζει θα νιώσετε υπέροχα

FASHION RADAR

5 πλεκτά για τις εμφανίσεις σου στο γραφείο αυτήν την άνοιξη

Versatile πουλόβερ και αμάνικα γιλέκα που μπορούν να απογειώσουν την εμφάνισή σου στο γραφείο, βάζοντας χρώμα και στυλ στο ντύσιμό σου

BEAUTY NEWS

Orebella: Η Bella Hadid λανσάρει το δικό της beauty και wellness brand

Και το ανακοινώνει μέσα από ένα εντυπωσιακό teaser που δημοσίευσε στον επίσημο λογαριασμό της στο Instagram